در برخي روايات وظايفي براي شيعيان بيان شده است(1) كه با انجام و رعايت آنها ميتوان از منتظران واقعي امام زمان(ع) بود و حضرت به انسان توجه خواهند كرد.
در اين جا به برخي از آنها اشاره مي شود:
1- تقوا گرايي:
يكي از وظايف مهم شيعيان در عصر غيبت، خودسازي و رعايت تقوا است؛ زيرا برقراري ارتباط با امام پارسا، پارسايي ميطلبد بر اين اساس يكي از ويژگيهاي ياران امام زمان(ع) تقوا گرايي بيان شده است.(2) امامصادق(ع) فرمود: هر كس خوش دارد در شمار اصحاب قائم باشد، بايد چشم به راه باشد و پارسايي پيش گيرد و كردار باورع داشته باشد.(3)
2- تكليف گرايي:
يكي از عواملي كه زمينه توجه امام زمان(ع) را به انسانها فراهم ميكند، دين مداري و تكليف گرايي است. انسان بايد در عصر غيبت بيشتر به دستورهاي الهي توجه نموده و مقيد به انجام تكليف خدايي باشد؛ زيرا در عصر غيبت انسانها بيشتر در معرض آسيبها و آفات قرار ميگيرند و نياز به پشتوانه قوي دارند. اين پشتوانه قوي تقويت باورهاي ديني و پاسداري از دين است. از سوي ديگر با انجام تكاليف الهي ميتوان به آسيب زدايي پرداخت.
امام صادق(ع) فرمود: براي صاحب الامر غيبت طولاني است. در اين دوران هر كسي بايد تقوا پيشه سازد، و به دين چنگ زند.(4)
3- انتظار فرج:
يكي از وظايف شيعيان انتظار فرج است. پيامبر اسلام(ص) فرمود: افضل اعمال امتي انتظار الفرج مِن اللَّه عزّوجلّ.(5)
انتظار كشيدن ظهور يك مصلح، در انسان آمادگي براي انجام كارهاي نيك و اصلاح گرايانه ايجاد ميكند.
4- اصلاح جامعه:
يكي از وظايف شيعيان اصلاح جامعه است. همان گونه كه انسان وظيفه دارد به تقوا و خودسازي بپردازد، وظيفه دارد كه با ناهنجاريها مبارزه نمايد. در آموزههاي ديني اين نگرش كه در عصر غيبت بايد در برابر ناهنجاريها و بي عدالتيها بي اعتنا بود، پذيرفته شده نيست، و اين تحريف مفهوم انتظار است، بلكه از منظر اسلام همگان وظيفه دارند كه با بهرهگيري از دو عنصر امر به معروف و نهي از منكر در صدد ايجاد جامعهاي مبتني بر شايستگي، خدامحوري و عدالت باشند، يعني همان هدفي كه امام زمان ميخواهند اجرا كنند.
چنين شخصي هدفي را دنبال ميكند كه امام زمان ميخواهد.
5- شناخت امام و حجت خدا:
شناخت امام و جايگاه او در اسلام يكي از مهمترين عامل است كه باعث ميشود امام زمان(ع) به انسان توجه نمايد، از اين رو در اسلام به شناخت امام(ع) و اطاعت از او سفارش شده است: مَن مات و لم يعرف امام زمانه، مات ميتةً جاهلية؛(6) كسي كه بميرد و امام زمان خود را نشناسد، مانند دوران جاهليت مرده است.
6- استمداد از امام زمان(ع):
انسان بايد تلاش نمايد تا جايي كه امكان دارد از فيض وجود امام زمان بهرهمند باشد. همان گونه كه از آفتاب پشت ابر ميتوان بهرهمند شد.
به هر طريقي كه امكان دارد بايد با او ارتباط برقرار نمود كه حداقل آن خواندن دعاهاي وارد شده مانند ندبه و فرج است.
اگر خواهي كه دوست نگسلد پيوند
سر رشته نگه دار تا نگهدارد
7- دعا براي امام زمان(ع):
يكي از عواملي كه ميتواند در جلب توجه امام زمان(ع) مؤثر باشد دعا كردن براي حفظ حضرت و تعجيل در فرج او است.
در روايات متعدّد سفارش شده كه براي سلامتي امام زمان(ع) دعا كنيد. از جمله دعاهايي كه امام رضا(ع) سفارش نمود براي امام زمان(ع) خوانده شود، اين است: اللّهمّ ادّفع عن وليّك و خليفتك و حجّتك.... دعاي ديگري كه به علاقهمندان امام زمان(ع) سفارش شده، دعاي مشهوري است كه در مجالس و نمازها خوانده ميشود: اللّهمّ كن لوليّك الحجّة ابن الحسن....(7)
انجام وظايف هم چنين موجب ميشود كه امام زمان انسان را مورد عنايت قرار دهد. آن حضرت در ميان مردم حضور پيدا كرده و مشكلات مردم را رفع و به هدايت آنها ميپردازد. اگر چه مردم او را نشناسند. امامعلي(ع) فرمود: سوگند به خداي علي، حجت خدا در ميان آنان هست و در كوچه و بازار آنها گام بر ميدارد و بر خانههاي آنها وارد ميشود و در شرق و غرب جهان رفته و گفتار مردمان را ميشنود و بر اجتماعات آنان وارد شده سلام ميدهد. او مردمان را مي بيند.(8)
پي نوشتها:
1. بحارالانوار، ج 52، ص 122؛ منتهي الامال، ص 555.
2. بحارالانوار، ج 52، ص 366.
3. همان، ص 140.
4. همان، ص 135.
5. همان، ج 51، ص 44.
6. نجم الثاقب، ص 613.
7. منتهي الامال، ص 562.
8. بحارالانوار، ج 52، ص 135.