[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]: ایرانیان کاندیدایی میانهرو را به یک پیروزی بیچون و چرا رساندند. آیا تغییراتی در راه است؟
به گزارش [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]، مجله «دیپلمات» در گزارشی به «دیوید پاتریکاراکوس» نویسنده انگلیسی و نگارنده کتاب «ایران هستهای: تولّد یک کشور اتمی» نوشت: مردم ایران به سخن آمدهاند و نظر خود را قاطعانه اعلام نمودهاند. «حسن روحانی» در انتخابات ریاست جمهوری ایران با کسب تنها اندکی بیش از 50 درصد از آراء، پیروز شد و احتمالاً مردم ایران را از چهار سال رنج و دشواری بیشتر نجات داد.
انتخابات امسال اهميت مضاعف دارد. امروز انتخابات به يك موضوع مهم بينالمللى تبديل شده است؛ اين را بدانيد. دستگاههای فكرى دشمنان - به قول خودشان، اتاقهاى فكر - نشستهاند رصد ميكنند مقدمات اين انتخابات را، اين حادثهى بزرگ را؛ دارند نگاه میکنند؛ نقشه هم دارند، هدف هم دارند. هدف جبههى دشمنان شما، نقطهى مقابل هدف شما است.رهبر معظم انقلاب در ديدار با اقشار مختلف مردم – ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۲
قابل توجه خوانندگان گرامی:
نظر به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص فعال شدن اتاقهای فکر دشمن در آستانه انتخابات ۹۲ مرکز اشراف بدون هرگونه حمایت و غرضورزی نسبت به نامزدهای ریاستجمهوری و با احترام گذاشتن به نامزدها و رعایت موازین اخلاقی و حرفهای، برای انجام رسالت خود اقدام به انتشار مقالات و گزارشهای اندیشکدههای غربی مینماید و دیدگاهها، ادعاها و القائات این گزارشها هرگز مورد تأیید اشراف نمیباشد.
سایت خبری تحلیلی[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]بدون تایید محتوا و ادعاهای مطرح شده در این گزارش، ترجمه آن را صرفا جهت اطلاع نخبگان و تصمیمگیران عرصه سیاسی کشور از رویکردها و دیدگاههای اندیشکدههای غربی منتشر میکند.
■ نتیجه انتخابات شگفتانگیز بود■
نتایج شگفتانگیز بود. عده اندکی، چه در داخل و چه در خارج از ایران، شانس پیروزی را به «روحانی» میدادند. در عوض، تمامی توجهات بر نامزدهای پیشتاز دیگر بود: «محمدباقر قالیباف»، شهردار تهران، و «سعید جلیلی»، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران، که گمان میرفت کاندیدای منتخب و انتخاب شخصی آیتالله علی خامنهای باشد. با این حال، در نهایت «مصطفی محمدنجار»، وزیر کشور، اعلام نمود که «روحانی» 18,613,329 رأی از 36,704,156 رأی مأخوذه (یا 50.71 درصد) را کسب نموده، «قالیباف» با کسب 6,077,292 رأی (16.56%) در جایگاه دوم قرار گرفته و «جلیلی» با کسب 3,163,211 رأی در رتبه سوم قرار گرفته است.
■ این نتایج برای ایران به چه معناست؟■
این نتایج برای ایران به چه معناست؟ «روحانی» آن گونه اصلاحطلبی نیست که برخی رسانهها سعی دارند به ما نشان دهند. او روحانیای است که به ارزشهای جمهوری اسلامی وفادار است و به شخص آیتالله خامنهای نیز نزدیک میباشد. اما او بدون شک تغییر چشمگیری در ۸ سال بیکفایتی اقتصادی و دیپلماسیهای تحریکآمیز «محمود احمدینژاد» ایجاد خواهد کرد. اگر مردم ایران قصد داشتند مخالفت خود با زندگی سیاسی ۸ سال گذشته ایران را اعلام دارند، این کار را به وضوح انجام دادهاند؛ آنها مردی را برگزیدهاند که تغییرات ایجاد نماید – پرسش اینجاست که این تغییرات تا چه حد خواهد بود.
■ مردم ایران از نتیجه انتخابات خشنود هستند■
نشانههای اولیه مثبت هستند. «روحانی» با پیروزی قاطع خود در انتخابات، از حمایتی مردمی برخوردار است که «احمدینژاد» در دوره دوم خود هرگز از آن بهرهای نبرد. تخمین زده میشود که میزان مشارکت مردم معادل با رقم بزرگ ۲/۷۲ درصد از 50 میلیون نفر رأیدهنده واجد شرایط بوده است. در واقع، رأیگیری روز جمعه به علت حجم انبوه مردمی که قصد داشتند رأی خود را به صندوقها اندازند، پنج ساعت تمدید شد. اخبار منتشر شده حاکی از آن است که مردم ایران از نتیجه انتخابات خشنود هستند، به ویژه شهرنشینها و جوانان، زنان و طبقه متوسط مردم.
گفته میشود که جمعیتِ گرد هم آمده در اطراف ستادهای «روحانی» در مرکز شهر تهران، شعار «زندهباد اصلاحات، زنده باد روحانی» سر داده بودند. با این که «روحانی» همواره بیش از آن که یک اصلاحطلب باشد، یک میانهرو بوده است، بد نیست یادآور شویم که «میرحسین موسوی» (نخستوزیر سابق و شخص مورد علاقه آیتالله خمینی، بنیانگذار انقلاب) که در انتخابات سال 2009 شکست خورد، حتی از «روحانی» نیز کمتر معتدل و میانهرو بود. اما او به سرعت و ظاهراً در فاصله چند ماه، از یک شخص حکومتی، به یک منتقد صریح از کل نظام جمهوری اسلامی تبدیل شد. انسانها عوض میشوند.
■ وعدههای حجتالاسلام روحانی پیش از انتخابات■
بررسی هفته آخر مبارزات انتخاباتی «روحانی» نیز خالی از لطف نیست. «روحانی» در حرکتی که میتوان آن را اقدامی جسورانه برای جلب رأی اصلاحطلبان در نظر گرفت، متعهد شد که آزادیهای شخصی و برابری جنسیتی را برای مردم ایران افزایش دهد، و مهمتر از آن، سعی کند جایگاه بینالمللی ایران را بهبود بخشد؛ جایگاهی که پس از هشت سال ریاست جمهوری «احمدینژاد» اکنون از زمان بحران گروگانگیری 1979-1980، در پایینترین سطح خود قرار دارد.
در این حوزه است که او میتواند و باید حضور خود را به بهترین نحو نشان دهد. «احمدینژاد» باعث شد که تحریمهای زیادی علیه ایران اعمال گردد و اکنون مردم ایران از پیامدهای این تحریمها رنج میبرند. ارزش پول ایران کاهش و نرخ تورم افزایش یافته است. بیکاری (به ویژه بیکاری جوانان) در حال افزایش است و ایران کشوری است که سه چهارم از جمعیت آن را جوانان زیر سی سال تشکیل میدهند. برنامه هستهای، برای کشور و مردمش بسیار گران تمام شده است. «روحانی» این موضوع را درک میکند، او در یکی از مناظرات تلویزیونی خود گفت: «این که سانتریفیوژها بچرخند خوب است، به شرطی که زندگی و معیشت مردم نیز بچرخد.»
■ رفراندوم غیررسمی در خصوص سیاست هستهای ایران ■
در حقیقت، بسیاری افراد نتایج این انتخابات را به عنوان یک نوع رفراندوم غیررسمی در خصوص سیاست هستهای ایران میدانند. «سعید جلیلی»، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران از سال 2007، در مذاکرات چنان سرسختیای نشان داده است که موجب شده تحریمهای بیشتری علیه ایران اعمال گردد و مذاکرات با گروه ۱+۵ به تأخیر بیفتد. در سوی دیگر، «روحانی» در طی مبارزات انتخاباتی خود، مکرراً تأکید داشت که زمانی که او به عنوان مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران فعالیت داشته است (از سال 2003 تا 2005)، پرونده کشور هرگز به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع نیافته است و هیچ تحریم گستردهای نیز علیه ایران اعمال نشده است. اینها عواملی هستند که بدون شک از دلایل اصلی پیروزی وی میباشند.
■ میزان تمایلات اصلاحطلبانه روحانی نامشخص است■
این که «روحانی» واقعاً تغییری در شرایط ایران، که به شدت نیازمند تغییر است، به وجود خواهد آورد یا خیر هنوز مشخص نیست. میزان تمایلات اصلاحطلبانه او نامشخص است. اما او با صحبت از تغییرات جلو آمد و مردم نیز بر این اساس به وی رأی دادند، او این را میداند و آیتالله خامنهای نیز از این امر آگاه است. صدای مردم ایران با انتخاب «روحانی» شنیده شد.
پایان