4-آزمایش انسان در قرآن و کلام ائمه اطهار آزمایش با عنوان " فتنه " آمده است . البته فتنه با معانی مختلف از جمله : فساد و آشوب، بلا و مصیبت و مجازات هم ذکر شده است .
تصور اینست که انسانها بوسیله بلا و مصیبت و گرفتاریها به شکلهای مختلف مورد آزمایش قرار می گیرند .بطوریکه در قرآن کریم به انواع آنها اشاره میفرماید از جمله : ستاندن مال ، فرزند ، ثروت از انسان یا دچار شدن به بلاهای طبیعی ، مرض و درد ، ستم و آزار جابران ، مهاجرت و دوری از وطن و مشقت های متعدد دیگر .
اما پیامبر اکرم (ص) در حدیثی میفرمایند:
راستی که من برای شما از آزمودن شما در خوشیها بیمناک ترم تا قرار گرفتن در سختی . شما در سختی ها در افتادید و صبر کردید اما " دنیا شیرین و خوش نظر است" .(الترغیب والترهیب 4/184).
پس انسان در دو شکل در معرض آزمایش قرار می گیرد:
اول : با گرفتار آمدن در مصائب و بلا ها و گرفتاریها .
پیامبر می فرمایند : هر گاه خداوند بنده ای را دوست داشته باشد مبتلایش می گرداند ، اگر صبر کرد او را "انتخاب می کند " و اگر خُرسند بود " او را برای خود برمی گزیند " .(بهار:82/142).
دوم: با قرار گرفتن در معرض فرط خوشی و امکانات و لذات دنیوی .
درحدیثی می فرمایند : دو چیز است که مایه ی فتنه ( آزمایش یا فساد) بسیاری از مردم است :"تندرستی " و "فراغت" .(کافی:8/152) .
تندرستی در زمانی در اوج خود می باشد که انسان در سنین توانایی و زورمندی بسر ببرد .و از پیام پیامبر اعظم اینگونه برداشت میگردد که انسان در آن موقعیت مورد آزمایش قرار می گیرد . آن هنگامی که توانائی و قدرت استفاده از خوشیها و لذات دنیا را داشته باشد .
درجوانــــــی راه را گر بر گنه بستی خوش است
بند ها را گر گُسستی و رها گشتـی خوش است
از میان اینــــــــــــــــــــــ ـــــهمه رفتارهای دلفریب
در دل آتش اگــــــــر زیبا از آن جستی خوش است
فصـــــــــــل پیری آخر زیبائی و خوش زینتی است
انتهای هــــــــــــر طراوت در تن و افسردگی است
درکهنسالی دگـــــــــــر احساس و رغبت خسته اند
در جـــــــــوانی با طراوت بار بر بستی خوش است
فراغت زمانی به انسان دست می دهد که مشغله های ذهنی دیگر انسان را مشغول نسازد و مجال کافی برای پرداختن به امورات دیگر ( چه منفی یا مثبت) وجود داشته باشد.
در منظر پیامبر اکرم (ص) در این حدیث گناه نکردن در زمانی که فرصت و مجال کافی برای پرداختن به آن برای انسان مهیّا باشد ،یک هنر بزرگ محسوب میشود وانسان در این شرایط دشوار و حساس مورد آزمایش قرار می گیرد.
اما ....
بشنوید کلید سر افرازی در آزمون الهی را هم از زبان مبارک ایشان .و آن " اخلاص " است .
طوبی للمُخلصین .....
خوشا به حال مخلصان . آنان چراغهای هدایتند و هر فتنه تاریک (آزمایش سخت و پیچیده ) از آنها برطرف میگردد .(الترغیب و الترهیب:1/54)