طبق نتایج پژوهشی که بتازگی منتشر شده است، افزایش مصرف گوشت قرمز در بالارفتن خطر ابتلا به دیابت نوع 2 موثر است، اما به این معنی نیست که از همه انواع گوشتهای قرمز در ذهن خود هیولا بسازیم و از همین فردا آن را از برنامه غذایی خود حذف کنیم.
اگر چنین است پس تکلیف چیست و برای مصرف گوشت قرمز چه نکاتی را باید مد نظر قرار دهیم تا دستکم این عامل دست از سر ما بردارد و ما را به دام دیابت نکشاند.
پژوهش یادشده شامل حدود 150 هزار نفر است که هیچ کدامشان در ابتدای این بررسی 12 تا 16 ساله به دیابت مبتلا نبودهاند. شرکتکنندگان هر چهار سال یک بار با توجه به عادات غذاییشان و تغییراتی که در الگوی مصرف گوشت قرمز خود داده بودند، مورد بررسی قرار میگرفتند.
در پایان حاصل کار چنین بود: در یک دوره معین چهار ساله، افرادی که مصرف گوشت قرمزشان بیش از نصف مصرف روزانه افزایش یافته بود، 48 درصد بیشتر از افرادی که تغییری در مصرف گوشت قرمزشان نداده بودند در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار گرفته بودند.
قطع مصرف گوشت قرمز نیز در کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 موثر است، هر چند رسیدن به این یافته زمان بیشتری به خود اختصاص میدهد.
افرادی که مصرف گوشت قرمز را به نصف رسانده بودند، در یک دوره چهار ساله هیچ کاهشی در احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 تجربه نکردند، اما هنگامی که پژوهشگران دادههای گردآوریشده در طول 12 سال یا بیشتر را مورد بررسی قرار دادند، به این نتیجه رسیدند افرادی که مصرف گوشت قرمز خود را قطع کرده بودند 14 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار گرفته بودند.
اما آیا همه انواع گوشت قرمز در معرض اتهام قرار دارد؟ دکتر ویلیام اوانز، از دانشگاه دوک و از اعضای تیم تحقیقاتی میگوید: «در واقع نباید تقصیرها را متوجه قرمز بودن گوشت بدانیم، بلکه در اصل میزان چربی اشباعی که میخوریم نقش مخرب را بازی میکند.
عبارت گوشت قرمز نمیتواند کمک چندانی به درک نتایج این پژوهش کند، زیرا برخی برشهای گوشت قرمز، مانند راسته، چربی اشباع کمی دارند، در حالی که بعضی از انواع پنیر چربی اشباع بسیار بالاتری دارند.»
هنگامی که سلولهای چربی از چربیهای اشباع پر شوند، پروتئینهای التهابی ترشح میکنند. «ما میدانیم این پروتئینها خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهند.» برای مثال، در بررسیهای آزمایشگاهی، جوندگانی که برایشان رژیم غذایی سرشار از چربی اشباع تدارک دیده شده بود، طی مدت بسیار کوتاهی، یعنی پس از سه یا چهار روز، علائم ابتلا به دیابت نوع 2 را از خود بروز داده بودند. اتفاقی که بسیار سریع رخ داد، تقریبا میتوان گفت که اثری فوری داشت.
این پژوهش، همچنین نشان میدهد افرادی که مصرف گوشت قرمز را افزایش میدهند، در معرض افزایش وزن نیز قرار دارند و افزایش وزن خودش یکی از عوامل زمینهساز ابتلا به دیابت نوع 2 است.
با توجه به این دلایل، دکتر اوانز توصیه میکند اگر نگران دیابت هستید، مهمترین کاری که میتوانید بکنید، فعالیت جسمانی و ورزش است و البته این که وزن خود را همیشه متناسب نگه دارید.
هرگاه هم خواستید گوشت قرمز مصرف کنید، برشهایی را انتخاب کنید که چربی اشباع کمی دارد. لازم نیست از ترس دیابت نوع 2 گوشت قرمز را کلا از برنامه غذایی خود حذف کنید، زیرا گوشت قرمز حاوی پروتئین فراوانی است و بیشترین مقدار آهن مورد نیاز بدن ما را نیز در خود جای داده است. گوشت قرمز برای بدن لازم است. فقط مواظب باشید چربی اشباع زیادی نداشته باشد زیرا چربی اشباع نه تنها در گوشت قرمز، بلکه در هر ماده پروتئینی دیگری مانند انواع لبنیات نیز میتواند اثرات مخرب و در نهایت ابتلا به دیابت نوع 2 را در پی داشته باشد.