نمایش نتایج: از 1 به 5 از 5

موضوع: مقاله ای کامل در موضوع صفات همسر

  1. #1
    حرفه ای ensanzade آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2013
    محل سکونت
    زیر خاک در قبرم
    نوشته ها
    618
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض مقاله ای کامل در موضوع صفات همسر

    همسر

    1. ایمان و دین‌داری

    ایمان و دین‌داری از مهم‌ترین و ضروری‌ترین ویژگی‌هایی است که باید در انتخاب همسر به آن توجه شود، زیرا دو همسر که می‌خواهند یک عمر با هم زندگی کنند تحت تأثیر عقاید و افکار و رفتار و اخلاق یک‌دیگر نیز قرار خواهند گرفت، همسر دین‌دار همسرش را به دیانت، تقوا، اخلاق نیک، عمل صالح و ترک گناه تشویق و ترغیب می‌کند و در پیمودن صراط مستقیم دیانت و پرورش و تکمیل نفس بهترین یار و مددکارش خواهد بود، و اسباب سعادت و کمال او را فراهم ساخت. بر عکس، همسر بی‌ایمان و بی‌تقوا همسرش را به بدی و گناه خواهد کشید. همسر با ایمان و متعهدِ به احکام و اخلاق و ضوابط اسلامی بهتر می‌تواند مورد اعتماد باشد که از آبرو و مال و جان همسرش دفاع کند و با رعایت ضوابط و مقررات و اخلاق اسلامی کانون خانواده را گرم و باصفا گرداند و در تعلیم و تربیت صحیح فرزندانش سعی و کوشش کند. به همین جهت در احادیث، دین‌داری در رأس مزایای گزینش همسر قرار گرفته است.

    حضرت صادق ـ علیه السلام ـ فرمود:«اگر مردی با زنی برای جمال یا مالش ازدواج کند به همین امر واگذار می‌شود ولی اگر برای دین‌دار بودن با او ازدواج کند خدا مال و جمال را نیز نصیبش می‌گرداند»(همان، ص 30).

    رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:«هر کس با زنی فقط برای جمالش زندگی کند به مطلوب خود نخواهد رسید و هر کس فقط برای مال ازدواج کند خدا او را به همین امر واگذار می‌نماید. پس شما به خواستگاری زنی بروید که دین‌دار باشد»(همان، ص 31).

    پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:«هر کس با زنی برای مالش ازدواج کند خدا او را به همین امر واگذار می‌نماید و هر کس که برای جمالش ازدواج کند به چیزی می‌رسد که از آن کراهت دارد و هر کس که برای دین‌داری ازدواج کند خدا هر سه را برایش جمع می‌کند»(همان).

    مردی خدمت رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ رسید تا در امر ازدواج با او مشورت کند، رسول خدا فرمود:با زن دین‌دار ازدواج کن تا خدا به زندگی تو برکت دهد»(همان، ص 30).

    بنابراین، کسانی که درصدد انتخاب همسرند به ویژه افراد دین‌دار، باید ایمان و دین‌داری را شرط ضروری محسوب بدارند و برای یافتن آن، کمال سعی و جدیت را به عمل آورند. والدین پسر و دختر نیز باید در انتخاب همسر برای فرزندان خود موضوع ایمان و دیانت و تقیّد به ضوابط و مقررات شریعت را یک شرط اساسی بدانند و در یافتن چنین فردی به پسر و دخترشان کمک نمایند.

    در این جا ممکن است کسی به سخنان گذشته خرده بگیرد و بگوید: دین‌داری را نمی‌توان مزیت به حساب آورد، زیرا ما افرادی را می‌بینیم که دین‌دار یعنی اهل مسجد و نماز و روزه و زیارت و توسل و دعا هستند ولی با همسرشان رفتار خوبی ندارند، برعکس افراد دیگری را هم سراغ داریم که معروف به دین‌داری نیستند ولی رفتارشان با خانواده خوب است، برای حل این شبه به چند مطلب اشاره می‌کنیم:

    1ـ ایمان و دین‌داری عقیده‌ای قلبی است که به وسیلۀ عمل می‌توان اصل وجود آن و درجاتش را کشف کرد. هر چه ایمانِ انسان قوی‌تری باشد طبعاً عمل بهتر و بیشتری را به همراه خواهد داشت. برعکس از بی‌تقوایی و کم‌توجهی به وظایف و مقررات دین می‌توان به مقدار ضعف ایمان پی برد. بنابراین کسی دین‌دار کامل محسوب می‌شود که به همۀ مقررات و وظایف دینی، عبادی، اخلاقی و اجتماعی مقیّد باشد. اگر کسی به بعضی احکام و مقررات عمل می‌کند و به بعضی دیگر تقید ندارد، دین‌دار کامل محسوب نمی‌شود ولی به همان اندازه که عمل می‌کند قابل اعتماد خواهد بود، از همین جهات هم بر افراد دیگر برتری دارد؛ مثلاً کسانی که اهل نماز و روزه هستند ولی اخلاق خانوادگی‌شان خوب نیست، گر چه از جهت اخلاق نقطۀ ضعف دارند و دین‌دار محسوب نمی‌شوند ولی تقیّد به نماز و روزه و سایر مراسم دینی برایشان یک مزیت محسوب می‌شود، نهایت این که نباید به این مقدار کفایت کرد.

    2ـ دین‌داری افراد را فقط با نماز و روزه و پاره‌ای از مراسم مذهبی، نمی‌توان کشف کرد، زیرا این قبیل امور کارهای ساده‌ای هستند که انسان به تدریج به آنها عادت می‌کند. بلکه دین‌داری را به وسیلۀ امانت‌داری و وفای به عهد و اجتناب از مال حرام و درستکاری و تقیّد به امر به معروف و نهی از منکر، و رعایت حقوق دیگران و اجتناب از ظلم و تعدی، می‌توان تشخیص داد. بنابراین در تشخیص دین‌داری افراد نباید به نماز و روزه و انجام پاره‌ای مستحبات اکتفا کرد، بلکه نیاز به کنجکاوی و دقت بیش‌تری دارد.

    حضرت صادق ـ علیه السلام ـ فرمود:«به نماز و روزۀ مردم مغرور نشوید، زیرا بعضی مردم به نماز و روزه عادت کرده‌اند، آن چنان که از ترک آنها ناراحت می‌شوند. در تشخیص مراتب دین‌داری، آنها را به وسیلۀ راستگویی و امانت‎‌داری امتحان کنید»(کافی، ج 1، ص 104).

    3ـ بهترین وسیله برای تشخیص دین‌داری یک شخص معاشرت و در صورت امکان معامله است. در این مورد از دوستان و خویشان و معاشرین آنها می‌توان تحقیق کرد. به هر حال تشخیص دین‌داری افراد کار آسانی نیست، ولی اگر در انتخاب همسر معیاری مهم و ضروری شناخته شد باید برای احراز آن جدیت و تلاش کرد و از هر طریق ممکن استفاده نمود.

    2. عقل و هوش

    بعد از دین‌داری، عقل و زیرکی از مهم‌ترین شرایط همسر خوب است. اداره و تداوم زندگی و پیمودن راه راست و حل مشکلات زندگی‌ کار ساده‌ای نیست. اگر دو همسر با هم تفاهم داشته باشند و موقعیت یک‌دیگر و شرایط و امکانات زندگی را خوب درک کنند می‌توانند زندگی را بر پایۀ صحیح استوار سازندو به انجام وظیفه مشغول باشند و به کانون خانواده صفا و محبت و گرمی دهند و با عقل و درایت مشکلات را حل و فصل نمایند. همسر عاقل امکانات خانواده و شرایط و اوضاع زندگی را خوب درک می‌کند، توقعات بی‌جا و بلند پروازی ندارد تا همسرش را در فشار قرار دهد. اکثر اختلافات خانوادگی و کشمکش‌های زندگی، معلول جهالت و نادانی زن و شوهر یا یکی از آنهاست. هر چه عاقل‌تر باشند بهتر می‌توانند همسرداری کنند و وسیلۀ آسایش و خوشی خود را فراهم سازند و از اختلافات و مشکلات بکاهند. همسر عاقل گذشت و بردباری دارد و با بهانه‌های کوچک و جزئی زندگی را متلاشی نمی‌سازد.

    به علاوه، عقل و هوش زن و شوهر در فرزندانشان نیز تأثیر دارد، فرزندان خانوادۀ خوش‌فهم و باهوش، غالباً باهوش و زیرک می‌شوند، و برعکس حماقت و نادانی پدر و مادر نیز در فرزند تأثیر دارد. همسر باهوش و عاقل بهتر می‌تواند در تعلیم و تربیت فرزندانش بکوشد. باری، عقل و درایت یکی از مزایای مهم و بسیار باارزش محسوب می‌شود که به هنگام گزینش همسر باید کاملاً مورد توجه قرار گیرد.

    امیرالمؤمنین ـ علیه السلام ـ فرمود:«با انسان نفهم و احمق ازدواج نکنید، زیرا معاشرت با او بلایی است عظیم و فرزندانش نیز ضایع خواهند شد»(وسائل الشیعه، ج 14، ص 56).

    رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ به حضرت علی فرمود:«یا علی! هیچ فقری بدتر از نادانی و جهالت نیست و هیچ مالی سودمندتر از عقل نیست»(کافی، ج 1، ص 25).

    حضرت صادق ـ علیه السلام ـ فرمود:«عقل راهنمای مؤمن است»(همان). همچنین فرمود:«هر کس عاقل باشد دین‌دار است و هر کس دین دار باشد داخل بهشت خواهد شد»(همان، ص 11).

    به هر حال تردید نیست که عقل و هوش یکی از بزرگ‌ترین مزایایی که در انتخاب همسر باید مورد عنایت دختر و پسر باشد و هنگام خواستگاری باید مورد توجه قرار گیرد و برای کشف آن از هر طریق ممکن استفاده شود. برای تشخیص آن از راه‌های زیر می‌توان استفاده کرد:

    راه تشخیص عقل و هوش

    برای تشخیص عقل و هوش از راه‌های زیر می‌توان استفاده کرد:

    الف. معاشرت و مصاحبه

    دختر و پسر اگر مدتی با هم گفت و گو و مصاحبه داشته باشند،می‌توانند به مقدار عقل و هوش و شعور یک‌دیگر پی ببرند، اما چنین معاشرتی برای اغلب پسران و دختران که درصدد ازدواج هستند امکان پذیر نیست. ولی مصاحبه و گفت‌وگوهای چند ساعته، هم امکان وقوع دارد و هم تا حدی مفید خواهد بود. اگر این موضوع یکی از شرایط اساسی شد باید دختر و پسر در این باره تصمیم بگیرند و برای کشف آن به مقدار امکان تلاش کنند. لازم است دختر و پسر چند جلسه با هم بشینند، خجالت را کنار بگذارند و رسماً با هم گفت‌وگو کنند. می‌توانند از هدف ازدواج، وظایف زن و شوهر نسبت به یک‌دیگر، انتظارات و توقعات، برنامۀ آیندۀ زندگی، مشکلات احتمالی و راه‌حل آنها، مسائل سیاسی و اجتماعی، سؤال و نظرخواهی کنند و بدین وسیله به مقدار عقل و شعور اجتماعی یکدیگر آشنا گردند.

    ب. نامه‌نگاری

    همین مسائل را به وسیلۀ نامه هم می‌توان مطرح کرد و نظرخواهی نمود. اگر سؤال‌های دقیق و حساب شده‌ای مطرح شود با رد و بدل شدن چند نامه می‌توان تا حدی به مقصود نائل آمد.

    ج. سؤال و تحقیق از دیگران

    مقدار عقل و هوش و شعور اجتماعی افراد را می‌توان از دوستان و خویشان و معاشرین آنها تحقیق کرد. البته مشروط به اینکه خودشان نیز عاقل و مورد اعتماد باشند.

    د. بررسی وضع خانواده

    از عقل و فهم پدر و مادر و سایر اعضای خانواده نیز می‌توان مقدار عقل و شعور فرزندان را تا حدی کشف کرد، زیرا فرزندان بیشتر به پدر و مادرشان شباهت دارند. در اصل بعضی طایفه‌ها از عقل و شعور اجتماعی بیشتری برخوردارند. ولی این موضوع را نباید به عنوان یک اصل کلی تلقّی کرد بلکه موراد خلاف فراوانی نیز مشاهده می‌شود.

    هـ. محل زندگی

    شهری‌ها بیشتر از روستایی‌ها خوش فهم‌ترند و همچنین ساکنین شهرهای بزرگ غالباً از ساکنین شهرهای کوچک فکر بازتری دارند. ساکنین برخی مناطق کشور از ساکنین بعضی مناطق دیگر غالباً باهوش‌ترند. همچنین افراد تحصیل کرده اغلب از افراد بی‌سواد یا کم‌سواد فهمیده‌ترند، ولی هیچ یک از آنها کلیت و عمومیت ندارد و موارد خلاف فراوانی در آنها دیده می‌شود. چه بسا افرادی در دهات یا شهرهای کوچک دیده می‌شوند که از جهت عقل و شعور اجتماعی از بعضی شهرها به مراتب بهتر و بالاترند. همچنین در بین تحصیل کرده‌ها حتی فارغ‌التحصیلان عالی، افرادی دیده می‌شود که از لحاظ فهم اجتماعی در سطح پایین‌تری قرار دارند، برعکس در بین بی‌سوادها نیز افراد فراوانی دیده می‌شود که از بعضی تحصیل کرده‌ها به مراتب عاقل‌تر و باهوش‌ترند. بنابراین، این امور را نباید معیار کلی و عمومی تلقی کرد، اما به عنوان امری اکثری می‌توان پذیرفت.

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    تاریخ عضویت
    Always
    محل سکونت
    Advertising world
    نوشته ها
    Many

     

    حرز امام جواد

     

  3. #2
    حرفه ای ensanzade آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2013
    محل سکونت
    زیر خاک در قبرم
    نوشته ها
    618
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض


    3. اخلاق نیک

    اخلاق نیک، صفت و معیار مهمی است که در انتخاب همسر باید مورد توجه قرار گیرد. زن و شوهر باید یک عمر با هم زندگی کنند، اگر خوش اخلاق باشند زندگی آنان شیرین و دل‌پذیر و گرم و باصفا خواهد بود، و با تفاهم مشکلات زندگی را حل و فصل خواهند کرد. برعکس اگر هر دو یا یکی از آنها بداخلاق باشد زندگی بر هر دو نفر سخت و دشوار خواهد بود و هیچ چیز نمی‌تواند تلخی آن را شیرین سازد. اخلاق نیک از بهترین مزایا محسوب می‌شود مانند: تقوا، راستگویی، امانت‌داری، خوش‌اخلاقی، خوش‌زبانی، خیرخواهی، پاکیزگی، باادبی، گذشت، بردباری، وظیفه‌شناسی، نجابت، عفت، کم‌توقعی، نرم‌خویی، رعایت اقتصاد در زندگی، شجاعت و ایثار، این قبیل صفات از مکارم اخلاق و مزایای واقعی هر انسان محسوب می‌شوند و در انتخاب همسر باید به آنها توجه شود.

    برعکس، صفات زشت از نقاط ضعف و نقص انسان محسوب می‌شود، مانند: بی‌تقوای، تندخویی، خشم، دروغگویی، خیانت، لج‌بازی، کینه‌توزی، حسادت، بدبینی، بی‌ادبی، پررویی، بد‌زبانی، ترسویی، نفاق، پرتوقعی، بخل، کثیف‌بودن، ولخرجی، اینها و دیگر صفات زشت از نقاط منفی انسان محسوب می‌شوند، در موقعِ انتخاب همسر باید مد نظر باشد.

    باری بعد از دین‌داری و عقل، اخلاق مهم‌ترین امری است که باید به هنگام انتخاب همسر مورد توجه قرار گیرد. گر چه دین‌داری و عقل نیز مستلزم اخلاق نیک خواهد بود. اخلاق در احادیث نیز به تأکید مطرح شده است، برای نمونه، برخی از احادیث را می‌آوریم:

    شخصی می‌گوید: به حضرت رضا ـ علیه السلام ـ نوشتم که: یکی ازخویشان،از دخترم خواستگاری کرده ولی بداخلاق است؟ فرمود: اگر بداخلاق است دختر به اونده(وسائل الشیعه،ج 14،ص 54).

    رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:«اگر کسی برای خواستگاری نزد شما آمد که خلق و دینش را می‌پسندید با او ازدواج کنید اگر به این دستور عمل نکنید فتنه و فساد بزرگی در زمین به وجود خواهد آمد»(همان، ص 51).

    بنابراین، تردید نیست که اخلاق را باید یکی از مهم‌ترین معیارهای مهم ازدواج محسوب داشت و نمی‌توان و نباید از آن صرف نظر کرد، ولی مشکل اساسی کشف خصوصیات اخلاقی افراد است. چگونه می‌توان به خلق و خوی افراد که یک صفت باطنی است، پی برد، به ویژه برای دختر و پسری که معاشرت کامل ندارند چگونه می‌تواند امکان پذیر باشد؛ ولی اگر اخلاق را امری بسیار مهم و ضروری تلقی کنیم باید برای کشف آن عنایت کامل مبذول داریم و از هر طریق ممکن استفاده نماییم. در این جا به بعضی از آنها اشاره می‌کنیم:

    راه تشخیص اخلاق نیک

    الف. تحقیق از دوستان

    دوستان و معاشران، بیشتر از اخلاق دوستان خود اطلاع دارند، بنابراین برای کشف اخلاق افراد باید از دوستان و معاشران و همکلاس‌ها و همکارها و همسایگان و خویشان آنها نظرخواهی کرد، البته مشروط بر اینکه راستگو و مورد اعتماد و امین باشند، و اظهار حق را حتی بر دوستی مقدم بدارند.

    ب. بررسی اخلاق خانواده

    از وضع اخلاقی پدر و مادر و سایر اعضای خانواده هم تا حدی می‌توان با اخلاقیات فرزندانشان آشنا شد، زیرا پسر و دختر بیشتر با اخلاق و رفتار پدر و مادر پرورش می‌یابند و از آنها سرمشق می‌گیرند. دختر از مادرش درس شوهرداری و پسر از پدرش درس زن‌داری می‌آموزد. خانواده‌ای که سازگار و مهربان باشند فرزندانشان نیز غالباً سازگار و مهربان و خوش اخلاق خواهند بود، برعکس خانواده‌های متلاشی و ناسازگار، فرزندانی تندخو و بداخلاق و بی‌ادب پرورش خواهند داد. البته این موضوع نیز کلیت ندارد، زیرا در خانواده‌های خوب و سازگار هم گاهی فرزندان ناسازگار و بداخلاق دیده می‌شود که معلول بعضی عوامل خارجی است. چنان که در خانواده‌های از هم‌پاشیده و ناسازگار هم افراد خوب و خوش اخلاق مشاهده می‌شود.

    ج. گفت‌وگو و معاشرت

    دختر و پسر اگر چند جلسه با هم بنشینند و در برنامۀ زندگی و هدف ازدواج و وظایف زن و شوهر و امیدها و توقعات آنها و مشکلات احتمالی زندگی و راه‌حل‌ها صحبت کنند تا مقدار زیادی می‌توانند به اخلاقیات یکدیگر آشنا شوند. حتی می‌توانند از هم سؤال کنند که آیا نقطۀ ضعف اخلاقی در خودت سراغ داری یا نه؟ اگر سراغ داری چیست؟من به دختران و پسران که در صدد گزینش همسر هستند توصیه می‌کنم که با کمال صداقت و راستی واقعیت را در اختیار طرف قرار دهند، این موضوع یقیناً از کتمان واقع بهتر است، زیرا با کتمان واقع ممکن است ازدواج انجام بگیرد ولی احتمالاً ده‌ها مشکل و ناراحتی در آینده به همراه خواهد داشت. چه بهتر که قبلاً خواستگار خود را در جریان واقع بگذارید، واکنش او هم از دو حال خارج نیست: یا با همین وضع ازدواج با شما را می‌پذیرد و در آینده تحملش را خواهد کرد یا نمی‌پذیرد و ازدواج انجام نمی‌گیرد. این بهتر است، از این که ازدواج واقع شود و در نهایت به طلاق و جدایی منتهی گردد یا ناچار شوید عمری را در عذاب و ناراحتی زندگی کنید.

    پیشنهاد دیگرم این است که اگر در این موضع به یک نقطۀ ضعف اخلاقی در خودتان توجه پیدا کردید، تصمیم بگیرید خود را اصلاح کنید. به خواستگارتان بالصراحه بگویید من این نقطه ضعف را دارم اما از هم‌اکنون تصمیم می‌گیرم که آن را اصلاح کنم، واقعاً هم خودتان را اصلاح کنید. خواستگار شما این گونه صداقت را دلیل بر خوبی و کمال شما خواهد گرفت و ازدواج واقع خواهد شد.

    یک هشدار مهم

    گر چه ارتباط‌ها و گفت‌وگوهای سالم دختر و پسر برای شناخت یک‌دیگر و آماده‌شدن برای ازدواج کار خوبی است ولی گاهی هم بی‌خطر نیست.

    برای پیشگیری از آفت‌های احتمالی باید چند چیز را رعایت کنند:

    اول: این ارتباطات با اطلاع قبلی والدین و توافق اجمالی آنان بر ازدواج در صورت قبول دختر و پسر انجام بگیرد، نه به صورت ابتدایی و بدون احراز رضایت آنان. چون امکان دارد دختر و پسر تمایل پیدا کنند و حتی شیفتۀ هم شوند ولی با مخالفت شدید والدین مواجه گردند.در چنین فرضی دختر و پسر با با مشکل جدید مواجه می‌شوند. اگر تصمیم بگیرند بدون رضایت پدر و مادر ازدواج کنند از حمایت آنان محروم خواهند شد و اگر از ازدواج صرف نظر کنند چه بسا در اثر احساس شکست و دلبستگی شدید ناچار شوند تا پایان عمر با غم و اندوه زندگی کنند.

    دوم: مقدار مجاز و بی‌زیان این ارتباطات و گفت‌وگوها در حدّ لزوم و کسب اطلاعات لازم است. اگر از این حد تجاوز کرد و با وسوسه‌های شیطانی به صورت لذّت‌جویی‌های دیداری و گفتاری درآمد، علاوه بر حرمت شرعی امکان دارد پی آمدهای اخلاقی و روانی نیز به همراه داشته باشد.

    سوم: توصیه می‌شود از خلوت کردن و گفت‌وگوهای تحریک‌کننده و عشق‌آمیز جداً اجتناب نمایند، زیرا علاوه بر حرمت شرعی امکان انحراف جنسی چندان بعید نیست، چون کنترل غریزۀ شهوت کاری بس دشوار است. چه بهتر که سعی کنند در چنین موقعیت خطرناکی قرار نگیرند.

    چهارم: جوانان ـ به ویژه دختران ـ باید بدین نکتۀ مهم توجه نمایند که همۀ پسران صلاحیت اخلاقی و صداقت کامل ندارند که بتوان کاملاً بدان‌ها اعتماد کرد. چه بسا جوانان شیاد و فریب‌کاری که به بهانۀ ازدواج، دختر پاک‌دامن و ساده‌لوحی را به دام می‌اندازند و با انواع حیله‌ها غریزۀ جنسی او را تحریک نموده و به وادی‌های فساد می‌کشند. و پس از چندی کام‌جویی‌های غیر مشروع، او را رها کرده و با دختر دیگری طرح دوستی می‌ریزند. متأسفانه این قبیل خیانتکاران بی‌وجدان کم نیستند. دختران باید هوشیار باشند و فریب این شیادان هوس‌باز را نخورند.

    بنابراین، همسریابی‌های خیابانی یا در پارک‌ها و سینما‌ها، یا به وسیلۀ نامه‌نگاری یا تماس‌های تلفنی یا اینترنتی را به صلاح و مصلحت جوانان و به ویژه دختران نمی‌دانم. متأسفانه چندی است فرهنگ غلط غرب به جامعۀ ما نیز سرایت کرده و سلامت اخلاقی و خانوادگی را جداً مورد تهدید قرار داده است. بدین امید که مسئولان این خطر را جدی بگیرند و برای آن چاره‌اندیشی کنند. البته ناگفته نماند که بعضی از مراکز همسریابی که تخصص همراه با تعهد اخلاقی و شرعی دارند، در حال فعالیت هستند که با تحقیق و مشورت با خانواده، مراجعه به آنها گره از مشکلات جوانان باز خواهد کرد.



    4. عفت و نجابت

    زندگی زناشویی بر پایۀ انحصار، و اعتماد بر پا می‌شود. زن و شوهر قصد دارند تمام وجود یک‌دیگر را تصاحب نمایند و دیگری در این کانون انحصاری راه نداشته باشد. مرد از همسرش انتظار دارد که چشم طمع از مردانِ بیگانه قطع کند و تمام وجودش را در انحصار او قرار دهد. به مردان بیگانه نگاه نکند، محبت دیگری در دلش نباشد، زیبایی‌هایش را در معرضِ دید دیگران قرار ندهد، با آنها گرم نگیرد و شوخی و مزاح نکند، عفیف و پاک‌دامن باشد.

    مرد به هنگام گزینش همسر در صدد یافتن زن عفیف و با حیا و پاک‌دامنی است که صددرصد مورد اعتماد باشد. و این خواستۀ بسیار باارزش و مشروعی است، زیرا زندگی با زن خیانتکار برای مرد غیور غیرقابل تحمل است. زن نیز به هنگام ازدواج در صدد یافتن شوهر عفیف و پاک‌دامنی است که صددرصد مورد اعتماد باشد، چشم‌چرانی نکند، دلش را از محبت زنان بیگانه خالی گرداند و تمام وجودش را در انحصار همسر مشروعش قرار دهد.

    رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:«خداوند متعال می‌فرماید: وقتی اراده کنم که خیر دنیا و آخرت را برای یک مسلمان جمع کنم قلبی خاشع و زبانی ذاکر و تنی صابر بر بلا به او عطا کنم، و همسری به او می‌دهم که از نگاه‌کردن به وی شادمان شود، و در غیاب او از نفس خودش و مال شوهر نگه‌داری کند»(وسائل الشیعه، ج 14، ص 23).

    حضرت صادق ـ علیه السلام ـ فرمود:«کفو بودن در این است که عفیف باشد و از امکانات اقتصادی نیز برخوردار باشد»(همان، ص 51).

    . جمال و زیبایی

    جمال و زیبایی در همسر یک مزیت واقعی است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت. مرد طبعاً دوست دارد با زنی زیبا و دلربا ازدواج کند و همچنین زن نیز دوست دارد با مردی خوش‌تیپ و خوش‌قیافه ازدواج نماید. اسلام نیز با چنین خواسته‌ای مخالف نیست، به همین جهت به مرد و زن و اجازه می‌دهد که قبل از ازدواج یک‌دیگر را ببینند و بپسندند، حتی در این باره تأکید و سفارش هم می‌کند.

    رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:«خوبی‌ها را نزد زیبارویان بجویید، زیرا در صورتی که روی زیبا داشته باشند کارهایشان نیز سزاوارتر است که نیکو باشد»(همان، ص 37).

    حضرت ابوالحسن ـ علیه السلام ـ فرمود:«سه چیز است که به چشم نور و روشنی می‌دهد: نگاه کردن به سبزه، نگریستن به آب جاری، نگاه به صورت زیبا»(همان، ص 38).

    رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:«هنگامی که خواستید از زنی خواستگاری کنید چنان که از زیبایی صورتش سؤال می‌کنید از مویش نیز سؤال کنید، زیرا مو نیز یکی از دو جمال محسوب می‌شود»(بحارالانوار، ج 103، ص 237).

    امام رضا ـ علیه السلام ـ فرمود:«از سعادت مرد این است که همسری سفید داشته باشد»(وسائل الشیعه، ج 14، ص 36).

    باری جمال و زیبایی امری است مطلوب و طبعاً جاذب که هنگام انتخاب همسر می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. به همین جهت اسلام به مرد اجازه می‌دهد که قبل از ازدواج، زنی را که قصد دارد با او ازدواج کند خوب ببیند اگر مورد پسند واقع شد از او خواستگاری کند.

    مردی به حضرت صادق ـ علیه السلام ـ عرض کرد:« آیا مرد می‌تواند به زنی که قصد دارد با او ازدواج نماید نگاه کند و مو و زیبایی‌هایش را ببیند؟ فرمود: در صورتی که در نگاه کردن قصد لذّت‌جویی نباشد، مانعی ندارد»(همان، ص 59).

    مرد می‌گوید به امام باقر ـ علیه السلام ـ عرض کردم:«مردی قصد دارد با زنی ازدواج کند آیا جایز است به او نگاه کند؟ فرمود: آری، زیرا او را با سنگین‌ترین قیمت‌ها بدست می‌آورد»(همان).

    حضرت صادق ـ علیه السلام ـ فرمود:«مرد در صورتی که قصد دارد با زنی ازدواج کند می‌تواند به صورت و موضع دست‌بندش نگاه کند»(همان، ص 59).

    شخصی به حضرت صادق ـ علیه السلام ـ عرض کرد:«مردی قصد دارد با زنی ازدواج کند آیا جایز است به او نگاه کند؟ فرمود: آری، زن می‌تواند لباس نازک بپوشد تا مرد درست او را ببیند، زیرا مرد، زن را به قیمت سنگینی بدست می‌آورد»(همان، ص 61).

    باری مرد و زن که قصد ازدواج دارند حق دارند یک‌دیگر را ببینند اگر مورد پسند واقع شدند رسماً به خواستگاری بروند.

    در این جا به پسران و دختران توصیه می‌شود که از دیدن مانع نشوند، هر یک اجازه بدهد دیگری او را ببیند. این موضوع بهتر است، از این که نادیده ازدواج کنند، بعداً ناراضی باشند. در نتیجه یا کارشان به طلاق برسد یا ناچار باشند عمری را در ناراحتی و اختلاف بگذرانند.

    راه دیگری هم برای تشخیص جمال و زیبایی وجود دارد و آن راه این است که یک زن یا چند زن مورد اعتماد را، مانند مادر یا خواهر یا یکی از خویشان نزدیک یا یک زن مورد اعتماد دیگر را برای دیدن انتخاب کند و بفرستد تا زن مورد نظر را خوب ببینند و خصوصیاتش را برای او توضیح دهند، در صورتی که مورد اعتماد باشند می‌توان به قول آنها اکتفا کرد. ولی به هر حال معقولانه این است که زن و مرد خودشان یک‌دیگر را ببینند، زیرا در تشخیص زیبایی، سلیقۀ افراد یکسان نیست. مرد است که باید یک عمر با همسرش زندگی کند، و هم اوست که باید او را زیبا و جاذب بداند و انتخاب کند. گاه اتفاق می‌افتد که خواهر و مادر یا عمه و خاله ،دختری را می‌پسندند و زیبا می‌دانند ولی برای پسر جاذب واقع نمی‌شود. و اصولاً درک و احساسی را که مرد دارد زن آن را ندارد.

    در این جا لازم است به خواستگاران توصیه کنیم که شما مورد اعتماد جوانان قرار گرفته‌اید و سرنوشت آیندۀ آنها در دست شما قرار دارد، وقتی به خواستگاری می‌روید نهایت دقت و تحقیق را به عمل آورید آنگاه واقعیت را بدون کم و زیاد برای جوانتان تشریح کنید تا خود در این باره تصمیم بگیرد. اگر بر خلاف آنچه می‌دانید و دیده‌اید بگویید هم به جوانتان خیانت کرده‌اید و زندگی آینده‌اش را در معرض تباهی قرار داده‌اید، هم گناه بزرگی مرتکب شده‌اید، در مشورت خیانت کرده‌اید و در قیامت مؤاخذه می‌شوید.

    در این جا تذکر دو مطلب ضرورت دارد: اول اینکه جمال و زیبایی و جذبه را در ازدواج نمی‌توان نادیده گرفت اما نباید به عنوان بزرگ‌ترین هدف ازدواج محسوب شود به طوریکه ایمان و عقل و اخلاق و عفت و نجابت را تحت‌الشعاع قرار دهد، بلکه هنگام انتخاب همسر باید ابتدا دنبال ایمان و دین‎داری و اخلاق و عقل رفت، بعد از احراز اینها زیبایی و جمال نیز کمال محسوب می‌شود و چه بهتر که واجد این کمال باشد. ولی اگر امر دایر شد بین انتخاب همسری که زیبا باشد ولی فاقد دین‌داری یا اخلاق نیک یا عقل، و بین همسری که واجد اینها ولی فاقد زیبایی باشد، ترجیح با آنهاست و نباید زیبایی صرف را میزان انتخاب قرار داد.

    مطلب دوم اینکه اگر چه زیبایی امری است مطلوب و در گزینش همسر باید مورد توجه قرار گیرد ولی نباید از حد معمول تجاوز کند و به صورت مشکل پسندی درآید و انسان را از ازدواج باز دارد. افراد را به طور کلی به سه دسته می‌توان تقسیم کرد: اول در کمال زیبایی، دوم بدقیافه و زشت، سوم متوسط. قسم اول و دوم چندان زیاد نیستند، اکثر افراد در حد متوسطند. اکثر افراد از زیبایی نسبی برخوردارند و قابل زندگی می‌باشند گر چه در حد اعلای زیبایی نباشند. در انتخاب همسر اگر زشت و بدقیافه و مورد تنفر نبود بهتر است به همان زیبایی نسبی اکتفا کنید و در وادی وسواس و مشکل پسندی نیفتید که غالباً عاقبت خوبی ندارد.

    اگر دین و اخلاق و عقلش خوب است و از جمال نسبی نیز برخوردار می‌باشد با او ازدواج کنید. به تدریج با او مأنوس می‌شوید و برایتان جاذبیت بیشتری پیدا خواهد کرد. عقل و ایمان و اخلاق نیک بسیاری از کمبودها را جبران می‌کند و حتی ممکن است زشت را زیبا جلوه دهد.

  4. #3
    حرفه ای ensanzade آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2013
    محل سکونت
    زیر خاک در قبرم
    نوشته ها
    618
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض


    . شرافت خانوادگی

    بعضی خانواده‌ها ذاتاً شریف و بزرگوار و آبرومندند؛ گر چه فقیر باشند و بعضی خانواده‌ها پست و فرومایه و بی‌آبرو هستند، گر چه ثروت‌مند و دارای مقام باشند. در انتخاب همسر اصالت و شرافت خانوادگی، مزیت محسوب می‌شود، زیرا اولاً: همسری که در چنین خانواده‌ای تربیت شده باشد غالباً شریف و بزرگوار خواهد بود. ثانیاً رفتار خانواده‌های شریف، نسبت به عروس و دامادشان، غالباً بهتر و مؤدب‌تر از خانواده‌های پست و فرومایه است، و تقیّد بیشتری به آداب و رسوم و ضوابط اخلاقی دارند، برای حفظ آبرو و شرافت خانوادگی هم که شده از اخلاق و رفتار زشت خودداری خواهند کرد. ثالثاً: انسان ناچار است با خانوادۀ همسرش رفت و آمد داشته باشد، اگر آبرومند و شریف باشند از حیثیت و آبروی آنها استفاده خواهد کرد و اگر بی‌آبرو و فرومایه باشند از معاشرت با آنها در رنج و عذاب خواهد بود.

    پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ در خطبه‌ای فرمود:«ای مردم از گیاهانی که بر مزبله‌ها می‌رویند اجتناب نمایید. گفته شد: یا رسول‌الله مقصود شما از گیاه و سبزه‌ای که بر مزبله می‌روید چیست؟ فرمود: زن زیبایی که در خانوادۀ پست و فرومایه پرورش یابد»(همان، ص 29).

    امام صادق ـ علیه السلام ـ فرمود:«در خانوادۀ شایسته و پاک‌دامن ازدواج کنید، زیرا ریشه و عصب در آن پنهان است»(مکارم الاخلاق، ص 266).

    بنابراین، دختر و پسری که در شرایط همسرگزینی هستند، باید سعی کنند حتی‌المقدور با خانواده‌های شریف و اصیل وصلت نمایند، و از ازدواج با خانواده‌های پست و فرومایه مانند معتادها، قاچاق‌چیان، سارقان و اشرار جداً اجتناب نمایند که غالباً با مشکلاتی مواجه خواهند شد.

    اما گفتنی است، چنین نیست که همۀ فرزندان چنین خانواده‌هایی فرومایه و شرور باشند، بلکه در بین آنها فرزندان دین‌دار و خوش‌اخلاق و شریف هم وجود دارد که متأسفانه قربانی سوء سابقۀ چنین پدران و مادرانی می‌شوند. این افراد معصوم و مظلوم چون در چنین خانواده‌هایی پرورش یافته‌اند کمتر انسان شریف و آبرومندی حاضر می‌شود با آنها ازدواج کند، در نتیجه یا ناچار می‌شوند با افراد هم سنخ خانواده‌شان ازدواج نمایند و به فساد کشیده شوند یا تا آخر عمر مجرد باقی بمانند. بنابراین اگر افراد خیراندیش و فداکار حاضر شوند به وسیلۀ ازدواج، این افراد مظلوم را از این خانواده‌های پست و فاسد نجات دهند کار بسیار ارزشمندی انجام داده و بدون شک نزد خدا مأجور خواهند بود.


    7. تحصیلات

    علم و دانش و سواد برای انسان؛ کمال واقعی است و برای همسر یک مزیت محسوب می‌شود. با فرد باسواد و چیز فهم بهتر می‌توان تفاهم و زندگی کرد. بهتر می‌تواند مصالح خانواده را درک کند و در تعلیم و تربیت فرزندان کوشا باشد. وظایف خویش را بهتر درک می‌کند. اصولاً معاشرت با یک فرد عاقل و چیز فهم لذّت‌بخش‌تر می‌باشد.

    ولی در این جا تذکر یک مطلب ضرورت دارد که هر فرد باسوادی، چیز فهم و عاقل و باتدبیر نخواهد بود. متأسفانه بیشتر تحصیلات مدارس ما درس زندگی نمی‌دهند و افراد را برای زندگی آماده نمی‌سازند. بلکه برعکس غالباً افرادی را تربیت می‌کنند که پرتوقع هستند و از کارکردن امتناع دارند. چون تحصیل کرده‌اند خودشان را از دیگران برتر و عاقل‌تر می‌دانند و حتی حاضر نیستند به تذکرات خیرخواهان گوش فرادهند. بنابراین، تحصیلات علمی را نمی‌توان معیار فهم و عقل محسوب داشت. عقل و فهم و درک زندگی چیز دیگری است. چه بسیارند افراد بی‌سواد یا کم‌سوادی که از عقل و درایت کافی برخوردارند و برای زندگی کردن از افراد باسواد مناسب‌تر می‌باشند. برعکس چه بسیارند افراد باسواد و تحصیل کرده‌ای که از عقل و تدبیر کافی برخوردار نیستند و از این جهت مزیتی بر افراد بی‌سواد ندارند. بنابراین هنگام انتخاب همسر، فقط نباید سواد و تحصیلات را مزیت محسوب داشت بلکه عقل و فهم و درک را باید مورد توجه قرار داد. البته اگر واجد سایر شرایط یعنی ایمان و دین‌داری و عقل و اخلاق و عفت و شرافت خانوادگی بود، تحصیلات علمی نیز بدون شک کمال محسوب می‌شود و فرد تحصیل کرده بر بی‌سواد ترجیح دارد. ولی به هر حال در شرایط کنونی مقداری از سواد تا حد سوم راهنمایی یا دیپلم برای هر فردی ضرورت دارد اما بیش از این مقدار گر چه فی حد نفسه کمال محسوب می‌شود ولی برای زندگی خانوادگی ضرورتی ندارد و نباید هنگام انتخاب همسر زیاد بر آن پافشاری کرد.

    8. مال و ثروت

    مال و ثروت بد نیست ولی در انتخاب همسر نباید به عنوان هدف و انگیزه محسوب گردد، زیرا ثروت‌مندی کمال ذاتی انسان محسوب نمی‌شود و برای سازگاری زن و شوهر و انس و محبت و صفای خانوادگی و نیل به هدف عالی ازدواج، ثروت و مقام ضرورت ندارد. برای رسیدن به این هدف، کمالات ذاتی از قبیل ایمان، تقوا، دین‌داری، اخلاق نیک، عقل و هوش، علم و دانش، عفت و نجابت، شرافت خانوادگی کاملاً ضرورت دارند. در انتخاب همسر باید این معیارها حتماً مورد توجه قرار گیرند و بر مال و ثروت برتری دارند و در صورت دوران امر بین اینها و مال و ثروت، اینها ترجیح دارند ولی بعد از احراز شرایط ضروری، ثروت‌مندی و درآمد خوب نیز یک مزیت محسوب می‌شود.

    گفتنی است که بهتر است خانوادۀ زن و شوهر از جهت امور اقتصادی تقریباً در یک سطح باشند، تا سازگاری بیشتری در بین آنها باشد، زیرا در صورتی که در سطح متفاوتی باشند غالباً با مشکلات اخلاقی و ناسازگاری و توقعات غیر قابل تحمل مواجه خواهند شد که زندگی را دشوار می‌گرداند، ولی این موضوع عمومیت ندارد، هستند افرادی که با وجود تفاوت در ثروت، سازگاری هم دارند. البته این موضوع بستگی دارد به مقدار ایمان و عقل و فهم و شرافت خانوادگی افراد.

    متأسفانه والدین پسر و دختر بیش از خود آنها به مال و مقام علاقه دارند حتی ثروت و مقام را بر سایر امور ترجیح می‌دهند، و اگر داماد یا عروس ثروت‌مندی پیدا کردند فرزندشان را مجبور به قبول ازدواج می‌نمایند گر چه از این امر کراهت داشته باشند.

    به نامۀ زیر توجه فرمایید:

    دوشیزه... از شهرستان... در نامه‌اش می‌نویسد: دربارۀ رفتار پدر و مادر در خصوص زندگی آیندۀ دخترشان صحبت کنید. آخر چرا به خاطر ثروت و مقام دخترشان را در آتش می‌سوزانند و به خیال خودشان می‌خواهند او را خوشبخت نمایند. آیا پول می‌تواند خوش‌بختی بیاورد؟ شهر ما آن قدر عقب مانده و بی‌فرهنگ است که دخترشان را برای پول و مقام شوهر می‌دهند. گاهی به حدی می‌رسد که اگر دختر قبول نکرد آن قدر کتکش می‌زنند تا بالأخره قبول کند. در صورتی که اکثر این ازدواج‌ها به طلاق می‌انجامد... .

    9. تناسب در سن

    در تفاوت بین سن زن و شوهر حد و مرزی وجود ندارد. مرد در هر سنی که باشد می‌تواند با یک زن بالغ در هر سنی که باشد ازدواج کند، برعکس، زن در هر سنی که باشد می‌تواند با یک مرد در هر سنی که باشد ازدواج کند. اما بهتراست حتی‌المقدور تناسب در سن، در بین زن و شوهر رعایت شود. چون زن و شوهری که از جهت سن تناسب داشته باشند بهتر می‌توانند با هم زندگی کنند و مشکلاتشان کمتر خواهد بود، زیرا تمایلات جنسی در سنین مختلف یکسان نیست. اگر زن و مرد تناسب سنی داشته باشند از تمایلات جنسی مساوی برخوردارند و بهتر می‌توانند به خواسته‌های طبیعی یک‌دیگر پاسخ مثبت دهند. ولی اگر تفاوت زیادی در بین آنها باشد پاسخ‌گوی نیازهای هم نخواهند بود، در نتیجه به یک‌دیگر دل‌سرد خواهند بود و زندگی خوش و سعادت‌مندی نخواهند داشت. به علاوه زن و شوهر اگر از لحاظ سن به هم نزدیک باشند، از جهت تجربه در زندگی و فهم اجتماعی نیز تناسب خواهند داشت، در نتیجه بهتر می‌توانند یک‌دیگر را درک کنند و در ادارۀ زندگی و حل مشکلات تفاهم نمایند.

    در تناسب لازم نیست زن و شوهر در یک سن باشند بلکه بهتر است زن چند سالی از مرد کوچک‌تر باشد ـ بین یک سال تا حداکثر پنج سال ـ و این تفاوت بدین جهت است که زن‌ها در اثر بارداری و زایمان و شیر دادن، غالباً از مردها زودتر پیر و شکسته می‌شوند و طراوت خود را از دست می‌دهند. زن اگر چند سالی از شوهر کوچک‌تر باشد مدت بیشتری می‌تواند نظر شوهر را جلب کند و تمایلات جنسی او را ارضا نماید، در نتیجه محبت و صفای بیشتری خواهند داشت و به فکر تجدید فراش نخواهد افتاد. بنابراین به صلاح زن و شوهر است که زن چند سالی از مرد کوچک‌تر باشد. اما این تفاوت نباید زیاد باشد، چون در اثر تفاوت زیاد، غالباً با مشکلات فراوانی مواجه خواهند شد و آرامش و صفای زندگی را از دست خواهند داد. اما به هر حال تناسب در سن را نباید شرط ضروری محسوب داشت.

    10. سلامت جسم

    سلامت جسم بی‌تردید یکی از نعمت‌های بزرگ الهی و در همسر کمال محسوب می‌شود. همسر سالم هم زیباتر است هم بهتر می‌تواند امور زندگی را اداره کند. ولی افراد بیمار و معلول و ناقص العضو نیز انسانند و نیاز به ازدواج دارند. آنها نیز می‌توانند خود را با شرایط زندگی تطبیق دهند و وظایف محوله را انجام دهند. مهم‌ترین معیار در ازدواج، دین‌داری و عقل و اخلاق و نجابت و فضل و دانش است و افراد بیمار و معلول نیز می‌توانند دارای این فضائل و کمالات باشند.

    چه خوب است که انسان‌های خیراندیش و ایثارگر با معلولان و بیماران ازدواج کنند و آنها را از تنهایی نجات دهند، و با این عمل ارزش‌مند و انسانی رضایت خداوند سبحان را جلب کنند. کار بسیار ارزنده‌ای است ولی خالی از اشکال هم نیست، یک نفر معلول غالباً نمی‌تواند مانند فرد سالم زندگی کند و در ادارۀ امور خانواده جدیت نماید، به همین جهت همسرش ناچار است کار او را جبران کند و مشکلات و دشواری‌ها را تحمل نماید. به علاوه عیب‌جویی‌ها و سرزنش‌های افراد جاهل و بی‌ادب را نیز نباید از نظر دور داشت. بنابراین چنین ازدواج‌هایی باید براساس تعقل و عاقبت‌اندیشی استوار باشد نه بر اساس عواطف و احساسات زود گذر، باید قبلاً فکر کرد و مشکلات و دشواری‌ها را خوب سنجید و آگاهانه وارد عمل شد.

    مبادا در اثر تحریک عواطف با معلول یا بیماری ازدواج کنید و بعداً پشیمان شوید و با ایراد و بهانه و نق نق، قلب لطیف آن انسان‌های محبوب خدا را برنجانید و دردی بر دردهای آنها بیفزایید.

    ولی از ازدواج با افرادی که به بیماری‌های مسری مانند«سیفلیس، سوزاک، سل و جذام» مبتلا هستند باید اجتناب نمود مگر اینکه معالجه و سالم شده باشند، برای حصول اطمینان می‌توان گواهی پزشکی مطالبه کرد.

  5. #4
    حرفه ای ensanzade آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2013
    محل سکونت
    زیر خاک در قبرم
    نوشته ها
    618
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض


    11. سلامت از آلودگی و اعتیاد

    اسلام، تقوا و پاکی را یکی از شرایط مهم ازدواج محسوب می‌دارد.مردی خدمت حضرت امام حسن ـ علیه السلام ـ رسید تا دربارۀ تزویج دخترش مشورت کند، حضرت فرمود:«به مرد باتقوا او را شوهر بده، زیرا اگر او را دوست‌ بدارد احسان و اکرامش می‌کند و اگر دوستش نداشته باشد به او ظلم نخواهد کرد»(مکارم الاخلاق، ص 223).

    اسلام ازدواج با شخص فاسق و مشروب‌خوار را نهی می‌کند و پیامبر گرامی اسلام ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:«هر کس دخترش را به فاسق شوهر بدهد خویشاوندی خود را قطع کرده است»(همان، ص 234).

    رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:«دخترتان را به مشروب‌خوار ندهید»(وسائل الشیعه، ج 14، ص 53).

    حضرت صادق ـ علیه السلام ـ فرمود:«هر کس دخترش را با مشروب‌خوار تزویج کند خویشاوندی خود را با او قطع کرده است»(همان).

    به صلاح انسان نیست که با شخص فاسق، مشروب‌خوار، قمارباز، بی‌نماز، روزه‌خوار، معتاد، سارق و یا خیانت‌کار ازدواج کند، گر چه ثروتمند و دارای جاه و مقام باشد، زیرا ازدواج با چنین افرادی هم به حیثیت و آبروی انسان لطمه وارد می‌سازد، هم موجب ناراحتی و اختلاف و ناسازگاری می‌گردد، و به طور خلاصه ازدواج با چنین افرادی هم به دین و آخرت انسان لطمه می‌زند هم سعادت و آرامش خانوادگی را سلب می‌کند. بنابراین هم دختر و پسر باید مواظب باشند در دام چنین همسرانی نیفتند هم والدین آنها کوشش کنند فرزندانشان را در چنین دام‌های خطرناکی گرفتار نسازند.

    12. دوشیزه بودن

    یکی از مزایای زن این است که قبلاً شوهر نکرده و باکره باشد. دختر باکره برای مرد لطافت و جاذبیت ویژه‌‎ای دارد. مرد دوست دارد با زنی ازدواج کند که قبلاً به مرد دیگری دل نبسته و ارتباط برقرار نساخته باشد. به علاوه دختر باکره چون قبلاً تحت تربیت شوهری قرار نگرفته بهتر قابل تعلیم و تربیت می‌باشد.

    در احادیث نیز باکره بودن، مزیت به شمار رفته است، اما نه مزیت درجه یک و ضروری. دین‌داری و اخلاق و نجابت و عقل و علم و دانش از فضائل درجه یک محسوب می‌شوند، اما دیگر مزایا در درجۀ دوم قرار دارند. بنابراین اگر زنی واجد مزایای درجه یک بود، بیوه بودن نباید عیب او محسوب گردد. بیوه با باکره تفاوت چندان مهمی ندارد. آن چه در سعادت و آرامش خانوادگی مهم است دین‌داری و اخلاق و عقل و نجابت همسر می‌باشد، و دختر باکره در این مزایا با زن بیوه تفاوتی ندارد. البته تفاوت در سن نیز باید رعایت شود.


    13. شغل مرد

    هر مردی باید به کاری اشتغال داشته باشد، هم به مردم خدمت کند، هم مخارج خود و خانواده‌اش را تأمین نماید، اسلام نیز مردم را به جدیت و تلاش در کار ترغیب نموده و آدم تنبل و بی‌کار را مغبوض می‌دارد. برای اینکه اجتماع انسانی اداره شود باید هر کسی شغلی بپذیرد و در انجام آن تلاش و جدیت کند. جامعه به کشاورز، دام‌دار، پزشک، مهندس، دبیر، آموزگار، استاد، روحانی، تاجر، کاسب، کارمند، کارگر، کارفرما، راننده، باربر، پلیس، نظامی، وزیر و وکیل و دیگر مشاغل اجتماعی نیاز دارد. همۀ مشاغل مشروع، با وجود تفاوت‌های که بینشان هست، محترم هستند. به هر حال دختر و خانواده‌اش نمی‌توانند شغل داماد را نادیده بگیرند. داماد یا باید فعلاً شاغل باشد یا این که در حال تحصیل مقدمات باشد، مانند دانشجو و طلبه که در آینده شغلی را انتخاب خواهند کرد. ازدواج با فرد ولگرد و بی‌کار صلاح نیست.

    ولی دختر باید به این موضوع توجه داشته باشد که هر شغلی آثار و لوازم مخصوص و خوبی‌ها و بدی‌هایی دارد. بعضی شغل‌ها پردرآمدند و برخی کم‌درآمد. لازمۀ بعضی شغل‌ها مسافرت‌های طولانی و دوری از خانواده است، مانند: رانندگی، خلبانی، اشتغال در نیروی انتظامی و نظامی و در بعضی مشاغل اداری.

    لازمۀ بعضی شغل‌ها عدم امکان رعایت نظافت کامل است مانند: آشپزی، مکانیکی، کارگری بعضی کارخانه‌ها، کشاورزی، لازمۀ بعضی شغل‌ها شب‌کاری است، مانند: پرستاری، کارگری کارخانه‌ها، نگهبانی. اما همۀ این مشاغل محترم هستند و برای ادارۀ اجتماع ضرورت دارند. کار عیب نیست بلکه بی‌کاری و ولگردی عیب است. صاحبان این مشاغل برای خدمت به خلق خدا و برای تأمین هزینۀ زندگی ناچارند با لوازم آنها بسازند و خود را با وضع موجود تطبیق دهند. رانندۀ کامیون و اتوبوس ناچار است هر هفته چند شبانه روز را در حال سفر باشد، همچنین ناخدا و خدمۀ کشتی‌ها ناچارند هفته‌ها و ماه‌ها در دریاها و دور از وطن زندگی کنند، نیز کسانی که در نیروهای نظامی و انتظامی انجام وظیفه می‌نمایند ناچارند برای انجام مأموریت مدتی دور از خانواده باشند. این خدمت‌گزاران نیز دوست دارند مانند سایرین در خانه و در وطن استراحت نمایند ولی برای حفظ حیثیت و آبرو و برای تأمین هزینه‌های زندگی ناچار شده‌اند همۀ این دشواری‌ها را تحمل کنند.

    اما مشکل اساسی این خددمت‌گزاران صدیق هنگام ازدواج و در خانواده شروع می‌شود، زیرا اغلب خانم‌ها دوست دارند شوهرشان هر شب، آن هم زود به منزل بیاید، تا در کنار او استراحت کامل داشته باشند. هنگامی که به هدف خویش نرسیدند بهانه‌جویی را شروع می‌کنند و زندگی را تلخ و ناگوار می‌سازند. در صورتی که اگر بخواهند و تصمیم بگیرند می‌توانند خود را با وضع موجود تطبیق دهند و زندگی را شیرین و گورا سازند.

    بنابراین، دختران به هنگام ازدواج باید در شغل خواستگار و لوازم شغل او خوب بیندیشند و تحقیق کنند اگر دیدند می‌توانند با لوازم و آثار شغل او بسازند ازدواج را بپذیرند و تصمیم بگیرند که خود را با وضع موجود تطبیق دهند و کانون خانواده را قرین شادمانی گردانند، و اگر چنین قدرت و همتی را در خویش ندیدند چه بهتر که از اول، ازدواج را نپذیرند، این بهتر است از اینکه ازدواج را بپذیرند و بعداً اسباب دردسر و ناراحتی همسر و فرزندانشان را فراهم سازند.

    بازهم تکرار می‌شود انسان با هر وضعی می‌تواند زندگی کند و خودش را با شرایط موجود تطبیق دهد. بنابراین اصل شاغل بودن مرد ضروری است ولی نوع آن چندان مهم نیست و به هر حال قابل تحمل خواهد بود.

    به نامۀ زیر توجه فرمایید:

    آقای... در نامه‌اش می‌نویسد: من راننده هستم و هر کجا که به خواستگاری می‌روم ابتدا از شغلم سؤال می‌کنند بعداً جواب رد می‌دهند. می‌گویند به راننده دختر نمی‌دهیم. آیا رانندگی شغل نیست؟ به خانواده‌ها تذکر بدهید که اگر خواستگار دختر شما باایمان و خوش‌اخلاق بود زیاد سخت‌گیری نکنید.

    14. شغل زن

    ممکن است بعضی خانم‌ها در هنگام ازدواج، شاغل باشند: ممکن است دانش‌‌جو باشند و تصمیم داشته باشند بعداً شغلی را انتخاب نمایند. شغل خانم‌های شاغل غالباً اینهاست:دبیری، آموزگاری، استادی، پرستاری، مامایی، پزشکی، کارمند اداری، دفترداری، ماشین‌نویسی و دیگر مشاغلی که مناسب بانوان می‌باشد. خانم شاغل این مزیت را دارد که هم به اجتماع خدمت می‌کند، هم درآمدی دارد که می‌تواند کمک خرج زندگی باشد. ولی این عیب را هم دارد که نمی‌تواند مانند سایر خانم‌ها به امور خانه‌داری و پرورش فرزندان کاملاً رسیدگی کند. و این مشکل لازمۀ شغل آنهاست. به همین جهت اکثر شوهران این گونه خانم‌ها اظهار عدم رضایت می‌کنند، زیرا مردها غالباً دوست دارند که منزل مرتب و غذای منظمی داشته باشند، و این موضوع با شاغل بودن خانم‌ها سازگار نیست، به همین جهت اگر مرد نیازی به حقوق همسرش نداشته باشد با اصرار از او می‌خواهد که شغلش را ترک کند و به امور خانه‌داری و بچه‌داری برسد. ولی خانم‌ها هم غالباً حاضر نیستند دست از شغلشان بردارند و خانه دار شوند. گاهی همین موضوع موجب کشمکش و نزاع و حتی طلاق می‌شود.

    بنابراین مرد نمی‌تواند به شغل همسرش بی‌تفاوت باشد، باید در هنگام خواستگاری دربارۀ شغل او و همۀ آثار و لوازم خوب یا بد آن بیندیشد و بعد از آن تصمیم بگیرد. اگر دید می‌تواند خودش را با آثار و لوازم شغل او تطبیق دهد ازدواج نماید.

    در صورتی که با چنین خانمی ازدواج نمود باید به این نکتۀ مهم توجه داشته باشد که همسرش نیز مانند خودش در خارج منزل به کار اشتغال دارد و نیاز دارد که در منزل استراحت نماید. مرد نباید از چنین همسرانی انتظار داشته باشد که وقتی از کارهای خارج منزل فراغت یافت و به خانه آمد فوراً به امور خانه‌داری و بچه‌داری بپردازد و مرد در گوشه‌ای بنشیند و دست به هیچ کاری نزند. به این بهانه که امور خانه‌داری و بچه‌داری وظیفۀ بانوان است. این رسم انصاف و مردانگی نیست. بلکه زن و مرد باید با کمال انصاف کارهای خانه‌داری و بچه‌داری را بین خود تقسیم نمایند. هر کس وظیفه‌اش را انجام دهد، بعداً با هم بنشینند و از نعمت انس و محبت و آسایش و خوشی بهره‌مند گردند. بنابراین، شاغل بودن زن نمی‌تواند عیب محسوب شود بلکه چنان که قبلاً گفته شد مزایایی نیز دارد، زن و شوهر شاغل می‌توانند خود را با شرایط موجود تطبیق دهند و زندگی خوش و آرامی داشته باشند.

    ولی اگر مرد احساس کرد نمی‌تواند خود را با لوازم شغل همسرش تطبیق دهد بهتر است هنگام خواستگاری موضوع را رسماً با او در میان بگذارد و پیشنهاد کند که دست از شغلش بردارد و فقط به امور خانه‌داری بپردازد. اگر قبول کرد، با او ازدواج کند و اگر حاضر نشد شغلش را ترک کند چه بهتر که با چنین خانمی ازدواج نکند و اسباب دردسر و ناراحتی خود و او را فراهم نسازد.

    15. همتا بودن

    یکی از عوامل سازگاری زن و شوهر همتا و متناسب بودن آنان می‌باشد، که در اصطلاح «کفو» نامیده می‌شود. زن و شوهر اگر دربارۀ شرافت خانوادگی، ثروت، سطح دانش و تحصیلات، علاقه‌ها و اهداف، تفکرات سیاسی، دین‌داری و تقید به ضوابط اسلامی، نوع زندگی خانوادگی، تناسب و هماهنگی داشته باشند مشکلاتشان کمتر است و بهتر تفاهم می‌نمایند. کانون خانوادگی‌شان گرم‌تر و در پیشبرد اهداف کمک یکدیگر خواهند بود. اسلام نیز به کفو بودن زوجین توصیه نموده است.

    رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:«زن و مرد همتا و کفو را به ازدواج یک‌دیگر درآورید، و با کفوها ازدواج کنید، و برای نطفه‌های خود جایگاه مناسبی انتخاب کنید»(بحارالانوار، ج 103، ص 357).

    اما اگر در این جهات نامتناسب و متفاوت باشند، غالباً در زندگی با مشکلات و ناسازگاری‌ها و ایرادها و عدم همکاری‌ها و ناراحتی‌هایی مواجه خواهند شد؛ مثلاً اگر یکی از آنها از خانواده‌ای دین‌دار و مقیّد به ضوابط دینی و دیگری از خانواده‌ای لاابالی یا کم تقید باشد در آیندۀ زندگی غالباً با مشکلات جدی رو به رو خواهند شد. همچنین اگر یکی اهل مطالعه و تحقیق و دیگری اهل تفریح و تجمل و شب‌نشینی، یا یکی دارای تحصیلات عالی و دیگری کم سواد باشد، یا یکی از آنها از خانواده‌ای ثروت‌مند و شیفتۀ مال و منال و دیگری از خانواده‌ای تهی‌دست باشد، یا یکی از آنها دارای تفکر سیاسی خاص و دیگری تفکری خلاف آن داشته باشد، یا یکی دارای فرهنگ و آدابی ویژه و دیگری با فرهنگ و طرز فکری دیگر باشد، غالباً با مشکلاتی کم یا زیاد مواجه می‌شوند و همکاری و هم‌فکری و تعاون لازم را ندارند.

    بنابراین همتایی یکی از مزایای خانواده محسوب می‌شود که در گزینش همسر باید حتی‌المقدور مورد عنایت و توجه دختر و پسر و خانوادۀ آنان قرار گیرد.

  6. #5
    حرفه ای ensanzade آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2013
    محل سکونت
    زیر خاک در قبرم
    نوشته ها
    618
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض




    16. کد بانو بودن

    خانم کدبانو و شایسته علاوه بر عقل و دین‌داری و اخلاق نیک و عفت و نجابت و شرافت و زیبایی، خوب شوهرداری، خانه‌داری و بچه‌داری می‌کند. شوهرداری کلمۀ کوچکی است ولی معنای بسیار وسیعی دارد. شوهرداری آن قدر مهم است که در ردیف جهاد در راه خدا نهاده شده است.

    حضرت علی ـ علیه السلام ـ فرمود:«جهاد زن خوب شوهرداری کردن اوست»(همان، ج 103، ص 252).

    زن اگر عاقل و باتدبیر باشد شوهرش را به هر طرف که بخواهد می‌برد و در دنیا و آخرتش دخالت می‌کند. آرامش دنیوی و سعادت اخروی مرد در اختیار زن است. زنی را می‌توان گفت خوب شوهرداری می‌کند که رفتارش چنین باشد: در حفظ دین و تقوا و انجام وظایف الهی، شوهرش را یاری کند. باادب، خوش‌زبان، امانت‌دار، راز‌نگه‌دار، راستگو، مهربان، خوش‌‌نفس و خوش‌اخلاق باشد. شوهرش را گرامی و محترم بدارد. وقتی وارد منزل شد به استقبالش برود و سلام و احوال پرسی کند. خانه را محل استراحت او قرار دهد. هنگام بروز مشکلات و ناراحتی‌ها دلداری دهد. اگر بیمار شد مانند مادر مهربان از او پرستاری کند. در برابر شوهر، متواضع و فرمان‌بردار است واز دستوراتش تخلف نمی‌کند. از زحمات شوهر و چیزهایی که در منزل می‌آورد قدردانی و تشکر می‌نماید. هیچ‌گاه از شوهر چیزی را مطالبه نمی‌کند که قدرت تهیۀ آن را ندارد. در منزل و برای شوهر آرایش می‌کند. بهترین لباس‌ها را می‌پوشد و برایش دلبری می‌نماید. در حضور شوهر از مردهای دیگر تعریف و تمجید نمی‌کند، اسباب رنجش و عصبانیت مرد را فراهم نمی‌سازد و اگر عصبانی شد سکوت می‌کند و برای جلب رضایت او جدیت می‌نماید. در برابر خواسته‌های مشروع همسرش لج‌بازی و ستیزه‌گیری نمی‌کند و از ایراد و بهانه‌جویی جداً اجتناب می‌کند. اگر مرتکب اشتباهی شد فوراً از شوهر عذرخواهی می‌نماید و اگر شوهر از او عذرخواهی کرد عذرش را می‌پذیرد. وقتی از منزل بیرون می‌رود سنگین و باوقار و بدون آرایش خارج می‌شود و با مردان بیگانه گرم نمی‌گیرد و شوخی نمی‌کند. در حل مشکلات زندگی به شوهرش یاری می‌رساند. مراقب بهداشت و غذا و لباش شوهر نیز خواهد بود.

    خانم خانه‌دار، زنی است که با عقل و تدبیر و حسن سلیقه، خانه را به بهترین وجه اداره می‌کند. خانه را تمیز و لطیف و پاکیزه و زیبا و مرتب نگه‌می‌دارد، هر چیز را در جای مخصوص خود می‌گذارد. در غذا پختن خوش‌سلیقه و کاردان است. در نهایت صرفه‎‌جویی، غذاهای خوب و خوش‌مزه تهیه می‌کند. در تهیۀ غذا رعایت بهداشت و نیازهای غذایی افراد خانواده را می‌کند. در زندگی، اقتصاد و میانه‌روی را رعایت می‌کند و از اسراف و تبذیر و ول‌خرجی اجتناب می‌نماید. در جایی که باید خرج کرد خرج می‌کند و در جای امساک، دست نگه می‌دارد. در اموال شوهر بدون اجازه‌اش تصرف نمی‌کند. امانت‌دار و مورد اعتماد است، مهمان‌نواز و آبرودار می‌باشد. زرنگ و پرکارو هنرمند است و تا می‌تواند کارهای منزل را خودش انجام می‌دهد و از خدمت‌گذار استفاده نمی‌کند. به مقدار احتیاج گلدوزی و خیاطی را یاد گرفته این قبیل کارها را خودش انجام می‌دهد. یک زن کدبانو خوب بچه‌داری می‌کند. بچه‌ها را نظیف و تمیز و پاکیزه نگه‌می‌دارد. تغذیه، بهداشت و سلامت بچه‌ها و نیازهای غذایی آن‌ها را رعایت می‌کند، به دستورهای بهداشتی عمل می‌کند تا بچه‌ها بیمار نشوند و اگر بیمار شدند در معالجه و درمان و پرستاری‌شان جدیت می‌نماید. با قوانین و برنامه‌های تربیت کودک آشناست و در تربیت فرزندان از آنها استفاده می‌کند. در درس به فرزندانش کمک می‌کند و مواظب اخلاق و رفتارشان هست. چنین بانویی را می‌توان کدبانو خانه و خانم ممتاز و شایسته دانست. به احادیث زیر توجه فرمایید:

    حضرت علی ـ علیه السلام ـ فرمود:«جهاد زن خوب شوهرداری کردن اوست»(همان، ج 103، ص 252).

    حضرت صادق ـ علیه السلام ـ فرمود:«بهترین زنان شما زنی است که خوش‌بو باشد و خوب غذا طبخ کند. وقتی خرج می‌کند به جا خرج کند و اگر امساک می‌کند به جا امساک نماید. چنین زنی یکی از عمال خدا می‌باشد و عامل خدا خسران و ندامت ندارد»(وسائل الشیعه، ج 14، ص 15).

    مردی خدمت رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ عرض کرد:«زنی دارم که وقتی وارد منزل می‌شوم به استقبالم می‌آید، هنگام خروج از منزل بدرقه‌ام می‌کند، وقتی مرا غمناک دید می‌گوید: چرا محزون هستی؟ اندوه تو اگر برای رزق و روزی است خدا آن را تکفل کرده است و اگر برای امور آخرت اندوهناک هستی خدا اهتمام تو را زیاده گرداند. رسول خدا فرمود: خدا در زمین عمّالی دارد و زن تو از عمّال خداست و نصف اجر شهید دارد»(همان، ص 17).

    امیرالمؤمنین علی ـ علیه السلام ـ فرمود:«بهترین زنان شما پنج دسته‌اند، عرض شد کدامند؟ فرمود: فرمانبردار، نرم‌خو، موافق، اگر همسرش را خشمناک دید چشمش را برای خواب بر هم نمی‌گذارد مگر اینکه شوهر را راضی و خشنود گرداند. در هنگام غایب بودن شوهر، خودش را حفظ می‌کند، چنین زنی یکی از عمّال خدا می‌باشد و عامل خدا خسران و ضرر ندارد»(همان، ص 15).

    پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:«هر زنی که با شوهر خود مدارا نکند و چیزهایی را که قدرت انجام آن ها را ندارد بر او تحمیل کند خداوند هیچ عمل خیری را از او قبول نمی‌کند، خدا را ملاقات می‌نماید در حالی که بر او خشمناک خواهد بود»(مکارم الاخلاق، ص 246).

    باز ایشان فرمود:«هر زنی که شوهرش را در حج و جهاد یا طلب علم یاری کند خدا ثوابی را به او می‌دهد که مطابق اجر زن ایوب باشد»(همان، ص 230).

    همچنین آن بزرگوار فرمود:«آیا شما را به بهترین زنان خبر ندهم؟ گفتند: چرا یا رسول الله. فرمود: بهترین زنان شما زنی است که بچه بیاورد، شوهر دوست و مهربان و باحجاب و عفیف باشد. در بین خانواده‌‌اش شریف و سرسخت و برای شوهرش تسلیم و فرمانبردار باشد. زینت و آرایش خود را به شوهرش اختصاص بدهد و از دیگران محفوظ بدارد. حرف شوهر را بشنود و از فرمان‌هایش پیروی کند. هنگامی که با شوهر خلوت نمود خودش را در اختیار او قرار دهد، با لباس‌های کهنه و بدون زینت برای شوهر ظاهر نشود، همانند مرد که به زینت کردن مقید نیست»(همان، ص 229).

    پیامبر ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:«بدترین زنان شما زنی است که بی‌ثمر(نازا) و کثیف و لج‌باز و نافرمان باشد. برای خویشانش تسلیم و در برابر شوهرش سرسخت باشد. خودش را از شوهر نگه‌دارد و به مردان بیگانه علاقه‌مند باشد»(همان، ص 19).

    گفتنی است که صفات مذکور صفات یک زن ممتاز و شایسته است که هر مردی طبعاً میل دارد همسرش واجد همۀ آنها باشد و هنگام انتخاب همسر هم، کم یا بیش در صدد یافتن چنین زنی است، ولی متأسفانه کمتر اتفاق می‌افتد که یک زن واجد تمام خوبی‌ها و خالی از تمام بدی‌ها باشد. جز افراد معصوم کسی را نمی‌توانید پیدا کنید که از همۀ بدی‌ها منزه و در مرتبۀ اعلای کمال انسانی باشد و اصولاً انسان چنین نیست. مگر خودِ شما یک مرد کامل و بی‌عیبی هستید که دنبال یافتن چنین همسری می‌باشید. انسان باید سعی کند همسری انتخاب کند که حتی الامکان واجد خوبی‌ها و از نواقص خالی باشد. ولی نه به حد وسواس و مشکل‌پسندی که از اصل ازدواج محروم بماند. بعد از دقت و تحقیقات لازم باید توکل بر خدا کرد و از او خواست تا همسری خوب و مؤمن و موافق نصیبش کند. بعد از ازدواج اگر همسرش را مطابق دل‌خواه یافت خدای را بر این نعمت بزرگ سپاس گوید و قدرش را بداند. اگر هم عیب یا عیوبی در آن دید بازهم خود را شکست خورده نداند، اندوهگین و پژمرده نشود و ایراد و بهانه‌جویی و ناسازگاری را شروع نکند، بلکه تسلیم مقدرات الهی شود و بدی‌های همسرش را نادیده بگیرد و خودش را با وضع موجود تطبیق دهد و با خوبی و خوشی زندگی را ادامه دهد. انسان چنین قدرتی را دارد.

    17. شوهر خوب و ایده‌‍‌آل

    شوهر خوب و ایده‌آل مردی است که خوب زن‌داری و بچه داری کند.خوش اخلاق، خوش‌زبان، مؤدب، مهربان، عاقل، باتدبیر، دین‌دار، زرنگ و فعال، باسواد، شریف، مهمان‌نواز و سازگار باشد. برای تأمین رفاه و آسایش خانواده‌اش کوشش و تلاش می‌کند. نظیف و پاکیزه و خوش‌لباس است. در زندگی میانه‌رو و مقتصد است و پول‌هایش را بیهوده خرج نمی‌کند. به همسرش احترام می‌گذارد و از زحمات او قدردانی می‌کند. همسرش را واقعاً دوست دارد و اظهار دوستی و محبت می‌کند. لغزش‌های همسرش را می‌بخشد و عذرش را می‌پذیرد. به زنان بیگانه نگاه و از آنها تعریف و تمجید نمی‌کند. در کارهای منزل به همسرش کمک می‌کند. اگر همسرش بیمار شد در معالجۀ او کوشش می‌نماید و همانند مادری مهربان از او پرستاری می‌کند، عصبانی نمی‌شود و اگر عصبانی شد خشم خود را فرو می‌برد و سر و صدا راه نمی‌اندازد. به وظایف دینی خود عمل می‌کند و زن و فرزندانش را نیز به طریق دین‌داری ارشاد می‌نماید. به درس و مشق و تعلیم و تربیت فرزندانش نیز رسیدگی می‌کند. آبرودار و راز نگه‌دار است. به همسرش آزار نمی‌رساند و ناسزا نمی‌گوید. لج‌بازی و ستیزه‌گیری نمی‌کند.

    اینها صفات یک مرد خوب و شوهر ایده‌ال است که هر زنی طبعاً دوست دارد شوهرش واجد همۀ آنها باشد ولی متأسفانه کمتر مردی پیدا می‌شود که واجد همۀ خوبی‌ها و فاقد همۀ بدی‌ها باشد. نباید چنین توقعی را از انسان‌ها عادی داشته باشیم. مگر شما یک زن کامل و بی‌نقص و یک همسر ایده‌آل هستید که از شوهرتان چنین انتظاری دارید؟ اگر بعد از ازدواج، شوهرتان مطابق دل‌خواه بود خدای را بر این نعمت بزرگ سپاس‌ بگویید و قدرش را بدانید، و اگر عیب و نقصی داشت آن را نادیده بگیرید و خود را با وضع موجود تطبیق دهید و زندگی را با خوبی و خوشی ادامه دهید، و شما چنین توانی را دارید.

    منبع
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

موضوعات مشابه

  1. ثواب قرآئت یا حفظ سوره هاى قرآن
    توسط ولایت پذیر در انجمن روایات مرتبط با قرآن
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 25-09-2011, 13:48
  2. پاسخ: 99
    آخرين نوشته: 29-06-2011, 19:14
  3. دانلود سخنرانی های حجه السلام قرائتی
    توسط s.ali در انجمن سخنراني ها و دروس صوتي
    پاسخ: 10
    آخرين نوشته: 03-06-2011, 18:04
  4. فضیلت سوره های قرآن همراه با توضیح
    توسط ali20 در انجمن مباحث قرآنی
    پاسخ: 3
    آخرين نوشته: 07-09-2009, 08:50
  5. آینده جهان اسلام. کدام اسلام ؟؟؟؟؟
    توسط mrezamahdi در انجمن تاریخ
    پاسخ: 7
    آخرين نوشته: 20-08-2009, 16:19

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  
کانال سپاه