صفحه 1 از 3 123 آخرینآخرین
نمایش نتایج: از 1 به 10 از 22

موضوع: خوردني ها و پوشيدنيها در قرآن

  1. #1
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض خوردني ها و پوشيدنيها در قرآن

    خوردن گوشت شتر را فراموش نکنیم!


    تحریم گوشت شتر و شیر آن تهمتی بود که بنی اسرائیل بر خدا بسته بودند و الا بر طبق روایات ما گوشت شتر دارای فواید بسیار است که می توان از آن بهره برد .



    آیا گوشت شتر بر بنی اسرائیل حرام بود؟


    بنی اسرائیل قومی بودند که در طول تاریخ همیشه به لجاجت و بهانه گیری مشهور بوده اند، پیامبران زیادی را کشتند و هرگز قدر دان زحمات طاقت فرسای انبیائشان نبودند،آن ها ید طولایی در تحریف دین خدا و خواست او دارند . بارها و بارها بر اساس میل و هوای نفس خود حلال خدا را حرام و حرام خدا را حلال شمرده اند که در سرگذشت انبیاء بنی اسرائیل به تفصیل آمده و ما قصد بیان آن ها را نداریم .
    قصد ما پرداختن به آیه ای از قرآن کریم است که یکی دیگر از تهمت های قوم یهود را برملا می کند .
    «کلُّ الطَّعامِ کانَ حِلًّا لِبَنِی إِسْرائِیلَ إِلَّا ما حَرَّمَ إِسْرائِیلُ عَلى‏ نَفْسِهِ مِنْ قَبْلِ أَنْ تُنَزَّلَ التَّوْراةُ» (آل عمران آیه 93)
    این آیه با صراحت تمام تهمت هاى یهود را در مورد تحریم پاره‏اى از غذاهاى پاک (مانند شیر و گوشت شتر) رد مى‏کند و مى‏گوید: در آغاز، تمام این غذاها براى بنى اسرائیل حلال بود، مگر آنچه اسرائیل (اسرائیل نام دیگر یعقوب است) بر خود تحریم کرده بود.
    درباره این که یعقوب چه نوع غذایى را بر خود تحریم کرده بود؟ و علت آن تحریم چه بود؟ توضیحى در آیه ذکر نشده است، ولى از روایات اسلامى برمى‏آید هنگامى که یعقوب گوشت شتر مى‏خورد بیمارى عرق النسا «عرق النسا" یک نوع بیمارى عصبى است که امروز به آن" سیاتیک" مى‏گویند و بر اثر آن اعصاب کمر و پاها به شدت ناراحت مى‏شود به طورى که گاهى قدرت حرکت از انسان سلب مى‏شود » بر او شدت مى‏گرفت و لذا تصمیم گرفت که از خوردن آن براى همیشه خوددارى کند، پیروان او هم در این قسمت به او اقتدا کردند، و تدریجا امر بر بعضى مشتبه شد، و تصور کردند این یک تحریم الهى است، و آن را به عنوان یک دستور دینى بخدا نسبت دادند. قرآن در آیه بالا علت اشتباه آنها را تشریح مى‏کند و روشن مى‏سازد که نسبت دادن این موضوع به خدا یک تهمت است.
    از رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) روایت شده : بر شما باد به خوردن گوشت‏ شتر که جز مۆمن مخالف یهود آن را نمى‏خورد


    بنابراین قبل از نزول تورات هیچ یک از غذاهاى پاکیزه بر بنى اسرائیل حرام نبوده که با جمله "مِنْ قَبْلِ أَنْ تُنَزَّلَ التَّوْراةُ" در آیه فوق به آن اشاره شده است، اگر چه بعد از نزول تورات و آمدن موسى بن عمران بر اثر ظلم و ستم یهود پاره‏اى از غذاهاى پاکیزه به عنوان مجازات، بر آنها تحریم شد.
    «قُلْ فَأْتُوا بِالتَّوْراةِ فَاتْلُوها إِنْ کنْتُمْ صادِقِینَ» خداوند در این جمله به پیامبرش دستور مى‏دهد که از یهود دعوت کند همان تورات موجود نزد آنها را بیاورند و آن را بخواند تا معلوم شود که ادعاى آنها در مورد تحریم غذاها نادرست است، ولى آنها حاضر به انجام این کار نشدند چون مى‏دانستند در تورات چنین چیزى وجود ندارد.
    «فَمَنِ افْتَرى‏ عَلَى اللَّهِ الْکذِبَ مِنْ بَعْدِ ذلِک فَأُولئِک هُمُ الظَّالِمُونَ» ‏
    اکنون که آنها حاضر به آوردن تورات نشدند و افترا بستن آنها بر خدا مسلم شد باید بدانند کسانى که بر خدا دروغ مى‏بندند ستمگرند، هم بر خود ستم مى‏کنند که خویش را گرفتار مجازات و کیفر الهى مى‏سازند، و هم به دیگران که آنها را با دروغ و نیرنگ از راه راست منحرف مى‏سازند.( تفسیر نمونه، ج‏3، ص 7)
    خداوند متعال همه نعمت های خود را برای بندگانش خلق کرده تا بهره ببرند و در راه طاعت و عبادت صرف کنند ،مرز حلال و حرام را هم خودش به روشنی تبیین کرده است.
    پس دلیلی ندارد که عده ای بخواهند حلال خدا را بر خود حرام کرده و حرام خدا را حلال کنند، اگر بر حسب خصوصیات جسمی و مزاجی یک خوراک خاص به عده ای نمی سازد و از آن پرهیز می شود ،این به معنای آن نیست که آن غذا حرام باشد .
    قبل از نزول تورات هیچ یک از غذاهاى پاکیزه بر بنى اسرائیل حرام نبوده که با جمله" مِنْ قَبْلِ أَنْ تُنَزَّلَ التَّوْراةُ" در آیه فوق به آن اشاره شده است، اگر چه بعد از نزول تورات و آمدن موسى بن عمران بر اثر ظلم و ستم یهود پاره‏اى از غذاهاى پاکیزه به عنوان مجازات، بر آنها تحریم شد


    و در این آیه همانطور که گفتیم تحریم گوشت شتر و شیر آن تهمتی بود که بنی اسرائیل بر خدا بسته بودند و الا بر طبق روایات ما گوشت شتر دارای فواید بسیار است که می توان از آن بهره برد .

    خوردن گوشت شتر برای مخالفت با یهود!

    ‏«کلُّ الطَّعامِ کانَ حِلًّا» : یهودیان از اینکه پیامبر اکرم گوشت‏ شتر را حلال دانسته ناراحت شدند. پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله در جواب آنها فرمود تمام این گوشتها براى ابراهیم خلیل حلال بوده اما آنها مدعى شدند هر چه را ما حرام بدانیم در زمان نوح و ابراهیم حرام بوده و همین طور تا به ما رسیده است. این آیه در جواب آنها نازل شد. (احتجاجات(ترجمه بحار الأنوار) ج‏1 ص 179 )
    از رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) روایت شده: بر شما باد به خوردن گوشت‏ شتر که جز مۆمن مخالف یهود آن را نمى‏خورد. (تندرستى در اسلام / ترجمه طب النبی وطب الصادق علیهما السلام 36 متن رساله طب النبى ..... ص 31)
    و همچنین نقل شده : بر شما باد به خوردن گوشت‏ شتر براى مخالفت با یهود.( آسمان و جهان "ترجمه کتاب السماء و العالم بحار الأنوار" ج‏9، ص 65)
    فاطمه محمدی
    منابع :
    تفسیر نمونه، ج 3
    احتجاجات، ج 1
    کتاب آسمان و جهان ج 9
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    تاریخ عضویت
    Always
    محل سکونت
    Advertising world
    نوشته ها
    Many

     

    حرز امام جواد

     

  3. #2
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    کدو؛ خوراکی رویانده شده برای یونس علیه السلام


    حضرت بونس بعد از بیرون آمدن از شکم ماهی، بدن بیمار و آزرده، و اندامش خسته و ناتوان بود، آفتاب ساحل او را آزار مى‏داد، پوششى لطیف لازم بود تا بدنش در زیر آن بیارامد، قرآن در اینجا مى‏گوید:" ما کدویى بر او رویانیدیم" تا در سایه برگهاى پهن و مرطوب بیارامد. (وَ أَنْبَتْنا عَلَیْهِ شَجَرَةً مِنْ یَقْطِینٍ)



    قرآن کریم کتاب با عظمت خداوند متعال گنجینه ای از اسرار است که در طول قرون و اعصار مفسران مختلفی از آیه آیه های آن بهره ها برده و معانی والایی استخراج کرده اند که نتیجه آن تفاسیر و تأویل های متعدد و غیر قابل شمارش است که به رشته تحریر در آمده و موجود می باشد .
    اما با این حال هنوز اسرار نهفته ای در قرآن هست که احدی به آن ها دست نیافته است و مخاطبان قرآن و آن ها که اندک تأملی در آن داشته اند معترفند حرف به حرف قرآن دارای سرّ و حکمتی است.
    خداوند متعال از نام بردن تک تک اشیاء و پدیده ها و احوال انسان ها در قرآن مقصودی دارد که اگر ما دقت کنیم و در آیات متعالیش تدبر داشته باشیم بی شک بهره ها خواهیم برد .
    یکی از مقولاتی که در قرآن کریم به آن پرداخته شده است سرگذشت انبیاء و اولیای الهی است که علاوه بر بحث عبرت آموزی بهره های فراوان اخلاقی، اجتماعی، روانشناسی و ... برای ما در بر دارد.
    اما آنچه ما در این مجال قصد پرداختن به آن را داریم بررسی بعد معیشت و آنچه که خداوند متعال به عنوان تغذیه برای شخص خاصی انتخاب کرده است به چرایی و چیستی آن خواهیم پرداخت.
    یکی از سرگذشت های جذاب و اسرار آمیزی که در قرآن کریم بیان شده است، سرگذشت حضرت یونس علیه السلام می باشد.
    همانطور که همه می دانیم حضرت یونس علیه السلام مدت ها در میان قومش به ارشاد مردم پرداخت ولی در مدت سی و سه سال فقط دو نفر به او ایمان آوردند او هم قوم خود را نفرین کرد و خداوند به او وعده داد که در فلان تاریخ عذاب خود را بر آنان خواهد فرستاد یونس از شهر خارج شد اما یکی از دوستانش در شهر ماند و مردم را از عذاب خدا ترساند و از آنها خواست توبه کنند و آنها که نشانه های عذاب وعده داده شده را دیدند از ترس عذاب توبه و ناله کردند تا خدا عذابش را از آنان برگرداند.
    تفکر کن اى مفضّل در خلقت کدو و خربزه و هندوانه و خیار و امثال اینها. چون خالق حکیم مقدّر فرموده که میوه‏هاى بزرگ از اینها به وجود آید چنان کرده که بر روى زمین پهن شوند، و اگر مانند زراعات و درختان دیگر راست مى‏ایستادند کجا تاب برداشتن این میوه‏هاى گران مى‏آوردند و پیش از رسیدن میوه در حد کمال، در هم مى‏شکستند


    یونس به امید اینکه مردم نابود شده اند به شهر بازگشت و وقتی دید همه چیز عادی است و مردم به کارشان مشغول عصبانی شد و شهر را بدون اجازه خداوند ترک کرد و با یک کشتی راهی دریا شد.(کتاب قصص الانبیاء)
    در بین راه ماهی غول پیکری به کشتی حمله کرد و به خواست خداوند متعال حضرت یونس را بدون اینکه به او آسیب برساند بلعید حضرت یونس وقتی به هوش آمد متوجه اشتباه خود شد و با ناله و تضرع به درگاه خداوند توبه کرد که توبه او در قرآن آمده است .(کتاب قصص الانبیاء)
    خداوند به ماهی امر کرد که یونس را به خشکی رسانده رها کند، بعد از اینکه ماهی حضرت یونس را به خشکی رساند ایشان را در جایی خشک و بی آب و علف رها کرد .
    قرآن می فرماید : «فَنَبَذْناهُ بِالْعَراءِ »(پس افکندیمش در هامون) یعنى او را به مکانى انداختیم که نه گیاهى بود، نه درختى و گفته‏اند منظور از (عراء) ساحل مى‏باشد که خداوند به ماهى وحى کرد که یونس را از شکم خود به سوى زمین خشک بیفکند.
    «وَ هُوَ سَقِیمٌ» (و او بیمار بود) در آن هنگامى که ماهى افکندش.
    «وَ أَنْبَتْنا عَلَیْهِ شَجَرَةً مِنْ یَقْطِینٍ»(آیه 146سوره صافات) (و رویاندیم براى او درختى از کدو) «ابن عباس» گوید: مراد از (یقطین) هر گیاهى است که ساقه نداشته و به روى زمین روئیده شود.


    «ابن مسعود» گفته: «یونس» از شکم ماهى خارج شد در حالى که مانند جوجه‏اى بود که پر ندارد و خود را در مقابل خورشید در سایه درخت پناه داد.( ترجمه مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج‏21، ص: 50)
    اکنون بحث ما این است که ببینیم آن گیاهی که خداوند برای تغذیه حضرت یونس برگزید چه بود؟
    حضرت بونس بعد از بیرون آمدن از شکم ماهی بدن بیمار و آزرده، و اندامش خسته و ناتوان بود، آفتاب ساحل او را آزار مى‏داد، پوششى لطیف لازم بود تا بدنش در زیر آن بیارامد، قرآن در اینجا مى‏گوید:" ما کدویى بر او رویانیدیم" تا در سایه برگهاى پهن و مرطوب بیارامد (وَ أَنْبَتْنا عَلَیْهِ شَجَرَةً مِنْ یَقْطِینٍ).
    " یقطین" به طورى که بسیارى از ارباب لغت و مفسران گفته‏اند: هر گیاهى است که ساقه ندارد، و داراى برگهاى پهن است، مانند بوته خربزه و کدو و خیار و هندوانه و امثال آن، ولى بسیارى از مفسران و روات حدیث در اینجا تصریح کرده‏اند که منظور خصوص کدو است (باید توجه داشت که" شجره" در لغت عرب هم به نباتاتى گفته مى‏شود که داراى ساقه و شاخه است و هم بدون ساقه و شاخه، و به تعبیر دیگر اعم از درخت و گیاه است حتى در اینجا حدیثى از پیامبر گرامى اسلام صلی الله علیه و آله نقل کرده‏اند که شخصى به آن حضرت عرض کرد:
    "انک تحب القرع"؟ " شما کدو را دوست دارید" فرمود : اجل هى شجرة اخى یونس ؛ " آرى آن گیاه برادرم یونس است" «روح البیان ج 7، ص 489»
    مى‏گویند: کدو علاوه بر اینکه برگهاى پهن و پرآبى دارد و مى‏توان از آن سایبان خوبى تهیه کرد مگس نیز بر برگهاى آن نمى‏نشیند، و یونس به خاطر توقف در شکم ماهى پوست تنش آن قدر نازک و حساس شده بود که از نشستن حشرات بر آن رنج مى‏برد، او اندام خود را با این کدو پوشانید تا هم از سوزش آفتاب در امان باشد و هم از حشرات. (تفسیر نمونه، ج‏19، ص 159 )



    اما چرا کدو ؟


    وقتی به اینجای سرگذشت حضرت یونس علیه السلام می رسیم این سۆال برای ما پیش می آید که بین این همه گیاه و بوته چرا خداوند متعال کدو را برای حضرت رویاند؟
    در کتاب توحید مفضل آمده است: «تفکر کن اى مفضّل در خلقت کدو و خربزه و هندوانه و خیار و امثال اینها. چون خالق حکیم مقدّر فرموده که میوه‏هاى بزرگ از اینها به وجود آید چنان کرده که بر روى زمین پهن شوند، و اگر مانند زراعات و درختان دیگر راست مى‏ایستادند کجا تاب برداشتن این میوه‏هاى گران مى‏آوردند و پیش از رسیدن میوه در حد کمال، در هم مى‏شکستند، پس نظر کن که چگونه مقدّر ساخته که بر روى زمین پهن گردد تا میوه‏هاى خود را بر روى زمین گذارد و زمین حامل میوه‏هاى آن گردد مى‏بینى یک بته از کدو و خربزه را چند دانه به روبروى خوابیده و میوه‏هایش بر دورش گذاشته مانند گربه که خوابیده باشد و فرزندانش بر دورش گرد آمده باشند و پستان‏هاى او را در دهن گرفته و شیر مى‏مکند.» (توحید مفضل/ترجمه علامه مجلسى، ص 202)
    امام صادق(علیه السلام) فرمود: کدو عقل را زیاد می کند.
    مى‏گویند: کدو علاوه بر اینکه برگهاى پهن و پرآبى دارد و مى‏توان از آن سایبان خوبى تهیه کرد مگس نیز بر برگهاى آن نمى‏نشیند، و یونس به خاطر توقف در شکم ماهى پوست تنش آن قدر نازک و حساس شده بود که از نشستن حشرات بر آن رنج مى‏برد، او اندام خود را با این کدو پوشانید تا هم از سوزش آفتاب در امان باشد و هم از حشرات


    از حضرت حسین (علیه السلام) روایت شده : پیغمبر (صلی الله علیه و آله) فرمود: کدو بخورید، که اگر خدا درختى بهتر و سبک تر (غذایى سبکتر) از آن سراغ داشت براى برادرم یونس میرویانید. در آبگوشت زیاد کدو بریزید که به عقل مى‏افزاید.
    از نبى اکرم (صلی الله علیه و آله) روایت شده : هر که کدو با عدس بخورد چون یاد خدا کند قلبش به رقت آید، و بر نیروى جماعش افزوده شود.
    در صحیفة الرضا (علیه السلام): از پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله) روایت شده: کدو در غذا زیاد بریزید که دل غمگین را خوشحال مى‏گرداند.
    از صحیفة الرضا (علیه السلام): پیغمبر (صلی الله علیه و آله) فرمود: کدو در غذا زیاد بریزید که دل غمگین را خوشحال مى‏گرداند.
    انس نقل کرده است: خیاطى پیغمبر (صلی الله علیه و آله) را به مهمانى خواند، و غذایى براى حضرت آورد که کدو با روغن در آن بود، من مشاهده کردم که پیغمبر (صلی الله علیه و آله) از اطراف ظرف کدوها را میل می کند، من پس از آنکه دیدم پیغمبر (صلی الله علیه و آله) کدو را خیلى دوست می دارد به کدو علاقه‏مند شده‏ام. و نیز گوید: پیغمبر (صلی الله علیه و آله) کدو را خیلى دوست مى‏داشت و آن را از اطراف ظرف غذا جمع مى‏کرد، و نیز در یک مهمانى براى حضرتش کدو آوردند، حضرت در ظرف غذا مى‏گشت و کدوها را پیدا می کرد و تناول می فرمود. ( کتاب مکارم الأخلاق / ترجمه میرباقرى ج‏1 337)
    در «خصال» از امیرالمۆمنین علیه السّلام نقل شده که کدو بخورید زیرا مغز را افزاید و پیغمبر صلى اللَّه علیه و آله از آن خوشش مى‏آمد.(آسمان و جهان "ترجمه کتاب السماء و العالم بحار الأنوار"، ج‏10، ص 54)
    بعد از دقت و تأمل در خلقت کدو و روایات وارده از معصومین علیهم السلام در خواص کدو متوجه شدیم که خداوند حکیم و علیم هر چه را که در قرآن نام برده دنیایی معرفت و رحمت در پشت آن نهفته است، واقعا برای یک انسان خسته و رنجور و دل شکسته، غذایی سبک و نشاط آور لازم است و خداوند متعال کدو را با آن همه خواصی که عرض کردیم برای پیامبرش برگزید، باشد که ما هم از این نعمت پر خاصیّت استفاده کرده و بهره ببریم .
    فاطمه محمدی بیده

    منابع :
    1- ترجمه تفسیر مجمع البیان ، ج21
    2- تفسیر نمونه ، ج 19
    3- کتاب مکارم الاخلاق ، جلد 1
    4- کتاب جهان و آسمان ، ج 10
    5- کتاب طب النبی و طب الرضا
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

  4. #3
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    در خوردن هایمان مراعات مردم را هم بکنیم

    به امام صادق علیه السلام خبر می‌دهند که نان گندم در جامعه کم است. امام می‌گوید پس من هم نمی‌خورم. مصرف باید با توجه به نیازهای مردم باشد و اگرچیزی کم است نخوریم.



    اهمیت و توجه غذا در قرآن


    در قرآن درباره غذا می‌فرماید: «رَبِّ إِنِّی لِما أَنْزَلْتَ إِلَیَّ مِنْ خَیْرٍ فَقیرٌ»(قصص/24) حضرت موسی تحت تعقیب بود. فرعون با ارتش خود موسی را تعقیب می‌کرد. موسی در حال فرار به چاه آبی رسید که چوپان‌ها از آن به گوسفندانشان آب می‌دادند و دو دختر هم ایستاده بودند. پرسید چرا شما کنار ایستاده‌اید؟ روح مظلوم یابی در حضرت موسی بود. گفتند ما پدر پیری داریم، برای همین ما دخترها چوپانی می‌کنیم و چون کنار چاه جوان‌های شلوغی هستند، ما صبر می‌کنیم و جوان‌ها که رفتند ما به گوسفندانمان آب می‌دهیم.
    حضرت موسی رفت و جوان‌ها را کنار زد و گوسفندان را آب داد. در حالی که خودش تحت تعقیب بود و بعد در حالی که گوسفندان را آب داده بود، خسته بود. پای درختی خوابید و گفت: ‌ای خدا! برای آنچه تو از آسمان برای من خیر نازل می‌کنی فقیرم. حدیث در اصول کافی است «سَأَلَ الطَّعَامَ»(کافى، ج‏6، ص‏287) یعنی حضرت موسی در آنجا غذا می‌خواست و نیاز به غذا داشت.
    در اهمیت غذا همین بس که در اسلام ما حدیث داریم غذا که می‌خورید، خرده غذاهای باقی مانده احترام دارند و بردارید و بخورید و بخاطر احترامی که که به این خرده نان‌ها گذاشتی، خداوند در آنها شفا قرار می دهد.
    در حدیث دیگری داریم که در کوچه هم اگر نانی را دیدید، اگر تمیز بود، بخورید وگرنه بشویید و بخورید.
    آن وقت ما در شهرمان می‌بینیم که در سطل‌های زباله نیم کیلو، نیم کیلو غذا ریخته شده است. آن وقت در فرهنگ ایتالیا می‌بینیم که کلم هایش را زیر خاک می‌کند تا قیمت کلم پایین نیاید. آمریکا گندمش را در دریا می ریزد، در حالی که گرسنگی در دنیا غوغا می‌کند.

    در تهیه غذا خودکفا باشید

    در مورد تهیه غذا روایت داریم که در هر خانه‌ای که یک گوسفند باشد، ملائکه خدا بر این خانه و صاحب آن درود می‌فرستند. البته نه خانه‌های تهران، بلکه شهرهای کوچک که باغ و مزرعه دارند. یعنی سعی کنید خودکفا باشید. ولی فرهنگ مصرف گرا می‌گوید که بره را بکشید، چون پوست آن برای پشت گردن پالتوی زنان یا درست کردن کلاه خوب است. گوسفندی که در آینده می‌تواند چند صد نفر را غذا بدهد.
    در روایات ما به نان جو بسیار سفارش شده که فضیلت نان جو بر نان گندم مثل فضیلت امامان است بر باقی مردم. درباره عدس سفارش شده است. به خوردن گوشت هم سفارش شده است. اما نه همیشه، یک روز گوشت و یک روز شیر


    چه چیز بخوریم؟

    قرآن می‌فرماید: «َکُلُوا مِمَّا رَزَقَکُمُ اللَّهُ حَلالاً طَیِّباً»(بقره/168) خداوند در چهار آیه(بقره/168 ـ مائده/88 ـ انفال/69 ـ نحل/114) «حَلالاً طَیِّباً» را آورده است. یعنی حلال و طیب باشد. (طیب یعنی دل پسند) در جایی دیگرمی فرماید: «یُحِلُّ لَهُمُ الطَّیِّباتِ وَ یُحَرِّمُ عَلَیْهِمُ الْخَبائِث»(اعراف/157) یعنی خداوند خواسته که شما از چیزهایی پاک و دل پسند بخورید و از خبائث نخورید.

    در خوردن هایتان مراعات مردم را هم بکنید

    باید مراعات جامعه را کرد. به امام صادق علیه السلام خبر می‌دهند که نان گندم در جامعه کم است. امام می‌گوید پس من هم نمی‌خورم. مصرف باید با توجه به نیازهای مردم باشد و اگر چیزی کم است نخوریم.
    اگر چیزی فراوان است برای چه نخوریم؟ روزی پیغمبر عسل گیر آورد و خواست بخورد. یکی از همسرانش گفت: نخور! پیامبر هم نخورد و این در حالی بود که به حضرت علی(علیه السلام) گفتند چرا اینقدر نان خشک می‌خوری؟ فرمود پیامبر بیش از من نان خشک می‌خورد. آیه نازل شد که ای پیامبر! «یا أَیُّهَا النَّبِیُّ لِمَ تُحَرِّمُ ما أَحَلَّ اللَّهُ لَک»(تحریم/1)‌ ای پیامبر برای چه چیزی را که خداوند برای تو حلال کرد، بر خود حرام می‌کنی؟ اینطور نیست که هر کس در خانه‌اش صندلی باشد، طاغوتی است. مگر کسی در خانه‌اش میز داشت، طاغوتی است؟ ممکن است میز گران دلیل اسراف باشد، ولی دلیل طاغوتی بودن نیست.


    بهترین خوراکی ها از نگاه قرآن و اسلام


    در روایات ما به نان جو بسیار سفارش شده که فضیلت نان جو بر نان گندم مثل فضیلت امامان است بر باقی مردم. درباره عدس سفارش شده است. به خوردن گوشت هم سفارش شده است. اما نه همیشه، یک روز گوشت و یک روز شیر.
    حدیث داریم بهترین غذا، غذایی است که پخته شود. در مقابل کسانی که معتقد به خام خواری هستند. بعضی چیزها را می‌گویند سعی کنید با هم بخورید. مثلا تخم مرغ را باید با پیاز خورد.
    این را دکترهای غذا شناسی باید مطرح کنند که تخم مرغ چه کمبودی دارد که پیاز آن را جبران می‌نماید. مثلا پنیر را خالی نخورید و با گردو بخورید.
    می‌گویند زن حامله خرما بخورد که خرما بهترین غذا بعد از زایمان است. اینها علومی از وحی است. حضرت مریم وقتی درد زایمان می‌گیرد خداوند می‌فرماید: «فهرنی علی النحل ساقط علیک طبا خبیا» یعنی به او خرما می‌دهد.
    حدیث داریم که انار را خالی نخورید و امروز ثابت شده آب انار خالی برای جدار معده ضرر دارد .

    چقدر بخوریم؟

    درباره پرخوری گفته‌اند که پرخوری فساد بهداشتی اخروی و اجتماعی و جهانی دارد. مردم سه دسته هستند:
    1- عده‌ای مبتلا به کم خوری هستند.
    2- عده‌ای مبتلا بد خوری هستند.
    3- عده‌ای هم مبتلا به پرخوری هستند.
    روایاتی در وسائل شیعه جلد 17 و مستدرک الوسائل جلد 3 می‌باشد : قال النبی(صلی الله علیه وآله) «إن من السرف أن تأکل کلما اشتهیت»(مجموعةورام، ج‏2، ص‏229) طبق این حدیث انسانی که هر چه می خواهد می خورد ، اسراف کار است .
    با نام خدا غذا بخورید. «لَا تَأْکُلْ وَ أَنْتَ مَاشٍ إِلَّا أَنْ تَضْطَرَّ إِلَى ذَلِکَ» در حال راه رفتن غذا نخورید. «فَلْیَنْظُرِ الْإِنْسانُ إِلى‏ طَعامِهِ» انسان به غذایش توجه کند که چگونه به عمل آمده و دسترنج کدام روستایی و کشاورز است


    روایت داریم که: «مَنْ کَثُرَ طَعَامُهُ سَقُمَ بَدَنُهُ وَ قَسَا قَلْبُهُ»(الدعوات‏راوندى، ص‏77) کسی که زیاد بخورد بی رحم می‌شود. امام باقر علیه السلام فرمود: «مَا مِنْ شَیْ‏ءٍ أَبْغَضَ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ بَطْنٍ مَمْلُوءٍ»(کافى، ج‏6، ص‏270) بدترین چیزها نزد خدا شکم پر است.
    «لَا تُمِیتُوا الْقُلُوبَ بِکَثْرَةِ الطَّعَامِ وَ الشَّرَابِ»(مجموعةورام، ج‏1، ص‏46) روح خود را با پرخوری می‌میرانید.
    امام علی(علیه السلام) به کمیل بن زیاد فرمود: «صِحَّةُ الْجَسَدِ مِنْ قِلَّةِ الطَّعَامِ»(مستدرک‏الوسائ ل، ج‏16، ص‏219) سالم بودن مرهون کم خوری است. اینها مفاسد اخلاقی پرخوری است.
    حدیث داریم که: «مَا آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ مَنْ بَاتَ شَبْعَانَ وَ جَارُهُ جَائِعٌ»(کشف‏الریبة، ص‏89) هر که در سیری بخوابد و همسایه‌اش گرسنه باشد مومن نیست.
    «إِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ فِی الدُّنْیَا شِبَعاً أَکْثَرُهُمْ جُوعاً یَوْمَ الْقِیَامَةِ»(عیون‏أخبارا لرضا، ج‏2، ص‏38) هر که در دنیا بیشتر سیر باشد در آخرت بیشتر گرسنگی خواهند کشید.
    حدیث داریم: «إِذَا أَکَلْتُمْ فَاخْلَعُوا نِعَالَکُمْ فَإِنَّهُ أَرْوَحُ لِأَقْدَامِکُمْ»(أمالى طوسى، ص‏311) وقتی می‌خواهید غذا بخورید، کفشهایتان را از پا در بیاورید و بنشینید.
    ایستاده غذا نخورید. امروز از انسان ایستاده و نشسته عکسبرداری کرده‌اند و دیده‌اند وقتی انسان ایستاده است مجاری گوارشی راحت و باز نیست.
    با نام خدا غذا بخورید. «لَا تَأْکُلْ وَ أَنْتَ مَاشٍ إِلَّا أَنْ تَضْطَرَّ إِلَى ذَلِکَ»(المحاسن، ج‏2، ص‏459) در حال راه رفتن غذا نخورید. «فَلْیَنْظُرِ الْإِنْسانُ إِلى‏ طَعامِهِ»(عبس/24) انسان به غذایش توجه کند که چگونه به عمل آمده و دسترنج کدام روستایی و کشاورز است.
    ابر و باد و مه خورشید وفلک در کارند *** تا تو نانی به کف آری و به غفلت نخوری

    فرآوری : زهرا اجلال
    منبع :
    بیانات حجت الاسلام قرائتی
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

  5. #4
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    انگور و انجیر دو میوه بهشتی؛ فراموششان نکنید!


    انگور و انجیر دو میوه بسار مغذی هستند که در قرآن و روایات به آنها توجه ویژه ای شده است.



    همه چیز درباره انگور در کتب و روایات


    خداوند در قرآن یازده بار از این میوه یاد کرده است:
    سوره بقره آین 266: آیا از میان شما کسی هست که دوست داشته باشد که او را بوستانی از خرما و انگور بوده باشد، و جوی ها در پای درختانش جاری باشد، و هر گونه میوه ای دهد. و خود پیر شده و فرزندانی ناتوان داشته باشد، بناگاه گردبادی آتشناک در آن بوستان افتد و بسوزد؟ خدا آیات خود را برای شما این چنین بیان می کند، باشد که بیندیشید.
    سوره رعد آیه 4: و در زمین قطعاتى است کنار هم و باغهایى از انگور و کشتزارها و درختان خرما چه از یک ریشه و چه از غیر یک ریشه که با یک آب سیراب مى‏گردند و [با این همه] برخى از آنها را در میوه [از حیث مزه و نوع و کیفیت] بر برخى دیگر برترى مى‏دهیم بى گمان در این [امر نیز] براى مردمى که تعقل مى‏کنند دلایل [روشنى] است.
    سوره نحل آیه 11: به وسیله آن کشت و زیتون و درختان خرما و انگور و از هر گونه محصولات [دیگر] براى شما مى‏رویاند قطعا در اینها براى مردمى که اندیشه مى‏کنند نشانه‏اى است.
    سوره نحل آیه 67: و از میوه درختان خرما و انگور باده مستى‏بخش و خوراکى نیکو براى خود مى گیرید قطعا در این[ها] براى مردمى که تعقل مى‏کنند نشانه‏اى است .
    سوره مومنون آیه 19: پس براى شما به وسیله آن باغهایى از درختان خرما و انگور پدیدار کردیم که در آنها براى شما میوه‏هاى فراوان است و از آنها مى‏خورید.
    سوره کهف آیه 32: و براى آنان آن دو مرد را مثل بزن که به یکى از آنها دو باغ انگور دادیم و پیرامون آن دو [باغ] را با درختان خرما پوشاندیم و میان آن دو را کشتزارى قرار دادیم.
    سوره انعام آیه 99: و اوست کسى که از آسمان آبى فرود آورد پس به وسیله آن از هر گونه گیاه برآوردیم و از آن [گیاه] جوانه سبزى خارج ساختیم که از آن دانه‏هاى متراکمى برمى‏آوریم و از شکوفه درخت‏خرما خوشه‏هایى است نزدیک به هم و [نیز] باغ هایى از انگور و زیتون و انار همانند و غیر همانند خارج نمودیم به میوه آن چون ثمر دهد و به [طرز] رسیدنش بنگرید قطعا در اینها براى مردمى که ایمان مى‏آورند نشانه‏هاست.
    دکتر جزایری می گوید : انجیر کبد را تقویت نموده ، ورم طحال را سرد می نشاند و خوردن آن با گردو مقاومت بدن را در برابر سموم بالا می برد ، بوی بد دهان را از بین می برد


    سوره اسرا آیه 91: [باید] براى تو باغى از درختان خرما و انگور باشد و آشکارا از میان آنها جویبارها روان سازى.
    سوره عبس آیه 28:و انگور و سبزى
    سوره یس آیه 34: و در آن [زمین] باغهایى از درختان خرما و تاک قرار دادیم و چشمه‏ها در آن روان کردیم.
    سوره نبا آیه 31 و 32: مسلما پرهیزگاران را رستگارى است؛ باغچه‏ها و تاکستانها.

    روایات درباره انگور

    رسول خدا (صلی الله علیه وآله) : بهترین غذای شما نان است و بهترین میوه انگور .
    رسول خدا (صلی الله علیه وآله) : خرما ، انگور و انار از زیادی طینت و اصل آدم آفریده شده است .
    رسول خدا (صلی الله علیه وآله) : بهار امت من هندوانه و انگور است . ( محاسن . ج 2. ص 458 )
    حضرت علی (علیه السلام) : در انگور خورشت ، میوه ، غذا و حلواست . ( مكارم الاخلاق . ص 198 )
    منصور بن یونس می گوید : موسی بن جعفر (علیه السلام) فرمودند : سه چیز ضرر نمی رساند : انگور رازقی ، نیشکر و سیب لبنانی . ( خصال . ص 144 )
    امام رضا (علیه السلام) از پدرانش از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) که فرمودند : انگور را دانه دانه بخورید که گوارا و هضم کننده می شود .( عیون الاخبار . ج 2 . ص 35 )
    پیغمبر(صلی الله علیه وآله) فرمود : نوح (علیه السلام) به خدا شکایت کرد از غم و غصه ، خدا بر وی وحی نمود که انگور بخور زیرا انگور غصه را از بین می برد.( بحارالانوار . ج 62، ص298 )


    انجیر در کتب و روایات


    " والتین و... لَقَد خلقنا الإنسانَ فی أحسَنِ تَقویم " سوره تین آیه (3-1)
    سوگند به انجیر ، ما انسان را به بهترین قوام آفریدیم .
    و قرآن به دنبال قسم به انجیر و زیتون و سینا و شهر امن مکه می فرماید:
    " وَ لَقَد خَلَقنا الإنسان فی أحسَنِ تقویم "
    این مسأله نشانگر رابطه ای است بین انجیر و زیتون و امنیت و قوام بدن و سلامتی انسان .
    امام رضا (علیه السلام) می فرمایند : انجیر استخوان ها را که ( قوام بدن است) استحکام می بخشد و موی را می رویاند و درد را از بین می برد ، تا جایی که با وجود آن به دارو نیاز نیست .
    انجیر تازه حاوی 90درصد و انجیر خشک حاوی 24 درصد آب می باشد .

    روایات درباره مصرف انجیر

    امام رضا(علیه السلام) : "یشّد الغم و العظم" انجیر ، دهان و استخوان را محکم می کند .
    امام رضا(علیه السلام) : " هویجد للقولنج " انجیر برای قولنج خوب است.
    امام رضا (علیه السلام) می فرمایند : انجیر استخوان ها را که ( قوام بدن است) استحکام می بخشد و موی را می رویاند و درد را از بین می برد ، تا جایی که با وجود آن به دارو نیاز نیست


    امام باقر(علیه السلام) از امام علی(علیه السلام) که فرمودند نقل می کنند : انجیر را بخورید که برای قولنج نافع است. ولی گوشت کاهی را کم بخورید که بدن را از بین می برد و بلغم را زیاد می نماید و نفس روح را غلیظ می کند.
    امام(علیه السلام) : " اکل الّتین یلین السدود و هو نافع لریاح القولنج "
    خوردن انجیر سده های بدن را نرم می کند . برای بادهای قولنج مفید است . بعد فرمود : شبها از آن کم بخورید .
    دانشمندان طب می گویند : انجیر مزاج را ملین می دهد دمل های چرکین را درمان می کند. شیرابه آن را اگر به ریشه دندان بمالند درد را ساکن می کند .



    خواص زیتون در کتب و روایات


    « و شَجَرةَ ... للآکلین »
    و برایتان درخت زیتون که از کوه طور سینا بیرون می آید رویاندیم و از آن روغن به دست می آید و به مصرف طعام می رسد .
    همه محققین معتقدند روغن زیتون بهترین روغن دنیا است . زیتون سبز 70 درصد و زیتون سیاه 73 درصد آب دارد .
    در آیات سورة نور 35 ، انعام 99 ، انعام 141 ، نحل 11 ، عبس 21 ، مۆمنون 20، از زیتون یاد شده است .
    پیامبر (صلی الله علیه وآله) می فرمایند : « کلوا الذیت و ادهنوا به فأنه من شجرة مبارکة »
    « از روغن زیتون بخورید و با آن روغن مالی کنید که از درخت مبارک است »


    زیتون در روایات :

    امام رضا (علیه السلام) از پیروانش ، از حضرت علی(علیه السلام) نقل کرده که رسول خدا (صلی الله علیه وآله) فرمود:
    زیتون را بخور و آن را بر بدنت بمال؛ زیرا هر کس آن را بخورد و با آن روغن مالی کند، شیطان چهل روز به آن نزدیک نمی شود . (عیون الخبار ج2. ص42 )
    توضیح : شیطان به معنی همان میکروب است .
    امام رضا(علیه السلام) از پدرانش نقل نموده که پیغمبر (صلی الله علیه وآله) فرمود : زیتون را داشته باشید ، چون آن سره ( زهره ) را می شکافد ، بلغم را می برد ، پی ها را محکم می نماید ، اخلاق را خوب می کند ، نفس را پاک می گرداند و غم را می برد. (صحیفه الرضا، ص28 – عیون الاخبار، ج2، ص35 )
    امام رضا(علیه السلام) فرمودند : زیتون بوی بد دهان را پاک می کند ، بلغم را می برد ، رننگ را صاف می نماید، پی ها را محکم می گرداند ، مرض را می برد و خشم را خاموش می کند


    امام صادق(علیه السلام) به خوردن زیتون به ام هانی چنین فرمودند : در یک ظرفی آب و زیتون و نمک بریز و بخور . (صحیفه الرضا . ص 28 - عیون الاخبار . ج2 . ص35 )
    امام علی(علیه السلام) فرمودند: خانه کسی که که سرکه و زیتون در آن باشد ، بی خورشت نیست که آنها خورشت پیامبران است . ( محاسن . ج2 . ص 405 )
    خالد بن نجیح گوید: امام صادق(علیه السلام) و ابی الحسن اول(علیه السلام) ، نخستین غذایی را که می خوردند ، قلیت سرکه و زیتون بود.( محاسن . ج 2 . ص 482 )
    امام صادق (علیه السلام) می فرمود : محبوب ترین غذای رنگی بر رسول خدا (صلی الله علیه وآله) سرکه و زیتون بود که غذای انبیاء است . ( محاسن . ج 2 . ص 472 و 485 )
    حلبی می گوید: از امام صادق(علیه السلام) درباره غذا پرسیدم ، فرمودند : سرکه و زیتون که هضم کننده است .( محاسن . ج2. ص472 و 485 )
    سلمه فلاسفی درباره غذا از امام صادق (علیه السلام) می پرسد : آن حضرت می فرماید : بر تو باد قلیت گوشت ، اگر گوشت نباشد ، پس سرکه و زیتون است . ( محاسن . ج 2. ص 472 و 485 )
    الحاق بن عمر گوید: از امام صادق (علیه السلام) پرسیدم روغن زیتون بادها را در بدن تحریک می کند ؟ فرمودند : بلکه بادها را طرد و از بدن دور می سازد . ( محاسن . ج2 . ص 472 و 485 )
    امام صادق(علیه السلام) می فرمایند : " الزیتون یزید فی الماء" یعنی: روغن زیتون نطفه سرد را زیاد می کند .
    امام رضا(علیه السلام) فرمودند : زیتون بوی بد دهان را پاک می کند ، بلغم را می برد ، رنگ را صاف می نماید، پی ها را محکم می گرداند ، مرض را می برد و خشم را خاموش می کند.(محاسن . ج2 . ص472 - مکارم الاخلاق . ص218 )
    زهرا اجلال

    منابع :
    ماهنامه قرآنی
    راسخون
    سایت حوزه
    کتب روایی چون بحار الانوار،کافی و ...
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

  6. #5
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    چند خوردنی قرآنی با خواص اعجاب انگیز


    در قرآن کریم از خوردنی های فراوانی سخن به میان آورده است که در این مقاله به تعدادی از آنها می پردازیم.



    عسل در قرآن و روایات


    یَخرَجُ مِن بُطونِها شَرابٌ مُختَلِفُ أَلوانُهُ فیهِ شِفاءُ للِناس" (سوره نحل / آیه 69)
    از درون زنبور عسل ، شربتی به رنگهای گوناگون بیرون می آید که برای مردم شفابخش است .
    هم چنین در آیه 15سوره محمد ( عسل مصفا ) از غذاهای بهشتی شمرده شده است .

    خواص عسل :

    " در قدیم عسل از غذاهای خدایان می دانستند . زیرا عسل خاصیت فراوان دارد و به عقیده بعضی از دانشمندان شوروی ، خورنده آن به طول عمر نائل می گردد . در عسل خاصیت ضد عفونی کردن زخم ها و روی پوست بدن عکس العمل های مخصوصی است و چون عسل بسیار مقوی است و دارای گلوکز و فسفات است ، جوانان نباید زیاد آن را بخورند ولی پیران برای افزودن انرژی خود حتماً از عسل استفاده نمایند .

    خرما را می شناسید؟

    ینُبِتُ لَکُم بِهِ الزَّرعَ وَ الزَّیتُونَ وَ النَّخیلَ وَ الأَعنَابَ وَ مِن کُلِّ الثَّمَراتِ إِنَّ فی ذَلِکَ لَأیَهً لِقَوٍم یَتَفَکّروُنَ، (نحل/11)
    و با آن برایتان کشتزار و زیتون و نخلها و تاکستانها و هر نوع میوه برویاند، در این عبرتی است برای مردمی که می اندیشند.
    وَ زَیتُونَاً وَ نَخلاً .(عبس/29)

    خواص خرما در نگاه ائمه

    پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله): بر شما باد برنی (نوعی خرما )، چرا که خستگی را می برد ، در برابر سوز سرما گرمی می دهد در برابر گرسنگی سیر می کند و در آن هفتاد و دو باب شفا است .
    امام علی (علیه السلام): خرما بخورید ؛چرا که شفای دردها در آن است .
    " انار بخورید ، زیرا هیچ دانه ای از آن بر معده نمی افتد مگر این که دل را روشن می کند و شیطان را چهل روز از بدن بیرون می نماید"


    پیامبر خدا(صلی الله علیه وآله): خرمای برنی شیطان را به دیوانگی می افکند ؛ پشت را قوی می سازد ؛ برتوان جنسی می افزاید ؛ انسان را از شیطان دور می سازد ؛ غذا را هضم می کند ؛ درد را می برد و دهان را خوشبو می سازد .
    پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله) : خرما چه خوش سحری است .

    خواص خرما برای خانمهای باردار

    پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله): به زن در ماهی که فرزند به دنیا می آورد خرمای تازه بدهید ؛چرا که در این صورت کودک وی بردبار و پاک خواهد شد .


    پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله) : به زنان تازه زائوی خرمای تازه بدهید و اگر خرمای تازه نبود خرمایی دیگر .نزد خداوند ،هیچ درختی عزیزتر از آن درخت که مریم در زیر آن فرود آمد نیست .
    پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله) :چون زن فرزند به دنیا آورد ،باید نخستین چیزی که می خورد خرمای تازه باشد و مریم(سلام الله علیها) هنگامی که عیسی (علیه السلام) را به دنیا آورد می داد .
    پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله) : به زنان خود در دوره نزدیک زایمان خرما بدهید ؛زیرا هر کس که در دوره نزدیک زایمان غذایش خرما باشد ،فرزندش بردبار زاده خواهد شد . خوراک مریم ،هنگامی که عیسی رازاد همین بود در حالی که اگر خدا غذایی بهتراز خرما برای او سراغ داشت همان را به وی می خوراند .
    امام علی (علیه السلام) : زن باردار هیچ خوراکی نمی خورد و هیچ دارویی به کار نمی گیرد که برتر از خرمای تازه باشد.

    ماهی در آیات و روایات

    « هوَ اَلّذی سَخَّرَ البَحرَ لِتأکُلُو مِنهُ لَحماً طَریاً»
    او همان کسی است که دریا را در تسخیر شما درآورد تا از گوشت تازه تناول کنید .
    جالب توجه که خداوند برای تغذیه انسان ها و حیوانات ، چنین می فرمایند :
    " فَأََنبَتنا فیها حَباً و عِنباً و قَصَباً و زَیتوُناً و نَخلاً و حَدائِقَ غُلباً وَ فاکِهِةً وَ اَباً مَتاعاَ لَکُم وَ لِأَنعامِکُم "(سوره عبس/ آیه 27-32)
    « در زمین دانه ها رویاندیم و انگور و سبزی های خوردنی و زیتون و نخل ( خرما) و باغ های پر درخت و میوه و علف ، تا شما و چهارپایانتان بهره ببرید



    همه چیز درباره خواص انار در کتب و روایات


    « و الزیتون و الرّمان مُتَشابِهاً و غَیرَ مُتشابِه »(سوره انعام آیه (14)
    « زیتون و انار و میوه های متشابه یکدیگر و غیر متشابه هستند

    انار در روایات

    امام علی(علیه السلام) : " به کودکان خود انار بخورانید که به سرعت زبان را باز می نماید . " ( امالی طوسی ، ج1 ، ص 272 )
    رسول خدا (صلی الله علیه وآله) : هیچ اناری نیست مگر این که در آن یک دانه از بهشت وجود دارد و من دوست دارم حتی یک دانه از آن را ترک نکنم .( طب الائمه ، ص 134 )
    علی بن الحسین(علیه السلام) : " دو چیز است داخل شکم نمی شود مگر آن را فاسد می نماید ، دو چیز آن را اصلاح می کند که دو اصلاح کننده انار و آب سرد شده و دو فاسد کننده پنیر و کباب خشک است ." ( محاسن ، ج 2 ، ص 493 )
    امام علی (علیه السلام): " انار را با پیه آن بخورید که معده را دباغی می کند . در هر دانه ای از انار ، موقعی که در معده مستقر گردید ، حیات قلب و روشنگر نفس و برنده وسواس ، نیز شیطان را چهل روز مریض و ضعیف می نماید . "( فصال ، ص 936 )
    در روایت کافی چنین است : " هر کس انار بخورد درد از بدنش بیرون می کند . "
    امام رضا (علیه السلام) فرمود : « حَطَب الرّمان یَنفی الهوام » هیزم انار حشرات و حیوانات کوچک را دور می نماید .( مکارم الاخلاق ، ص 545 )
    امام علی (علیه السلام): انار را با پیه آن بخورید که معده را دباغی می کند . در هر دانه ای از انار ، موقعی که در معده مستقر گردید ، حیات قلب و روشنگر نفس و برنده وسواس ، نیز شیطان را چهل روز مریض و ضعیف می نماید


    امام صادق (علیه السلام) فرمود : « من الحل رُماناً فَهو آمن فی نَفسهِ إلی أن یَصبَح » هر کس انار بخورد ، پس جان او تا صبح در امان است. ( بحارالانوار ، ج 66 ، ص 164)

    انار و روشنایی دل

    داوود ابن سلیمان از امام رضاu از پدرش از رسول خدا نقل می کند که :
    " انار بخورید ، زیرا هیچ دانه ای از آن بر معده نمی افتد مگر این که دل را روشن می کند و شیطان را چهل روز از بدن بیرون می نماید" . ( عیون اخبار ، ج 2 ، ص 43-35 ، صحیفه الرضا ، ص 34 ، مکارم الاخلاق ، ص 195 )
    امام صادق (علیه السلام): " چهار چیز است که طبیعت را به حالت اعتدال درمی آورد ، انار سورانی ، خرمای پخته ، بنفسج و کاسنی "( همان)
    رسول خدا (صلی الله علیه وآله) : " هر کس انار بخورد ، قلبش را روشن می گرداند و وسوسه را از دلش برمی دارد تا چهل روز "( محاسن ، ج 2 ، ص 543 )

    انار و سرعت رشد

    امام صادق(علیه السلام) : " أطعموا صبیانکم الرمّان ، فأنه أسرَع شبابهم" به کودکان خود انار دهید که بر جوانی آنان سرعت می دهد.(بحار، ج 64، ص 64/ المحاسن، ج 2، ص 546 )
    زهرا اجلال


    منابع :
    سایت حوزه
    سایت راسخون
    ماهنامه قرآنی ،ادبی و هنری باران(ش 164)
    سایت طب سنتی
    کتب روایی چون بحار الانوار،عیون اخبارالرضا،محاسن و...
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

  7. #6
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    توصیه های ساده برای لاغر شدن و لاغر ماندن


    اگر می خواهید از اندامی متناسب و وزنی ایده ال برخوردار شوید، كافی است از امروز پرخوری را كنار گذاشته و در حد نیاز بدن خود تغذیه كنید ،مطمئن باشید بعد از زمانی نه چندان زیاد مقدار بسیاری از اضافه وزن خود را از دست می دهید.
    چنانچه در این زمینه امام هشتم می فرماید: (لَو أنَّ النّاسَ قَصَروا فِی الطَّعامِ ، لاَستَقامَت أبدانُهُم :اگر مردم در خوردن به كم بسنده مى‏داشتند ، بدن‏هایشان متعادل بود) ( مكارم الأخلاق ، جلد 2 ، صفحه 180)



    امروزه در بین افراد علاقه وافری برای لاغری و داشتن اندام مناسب دیده می شود كه این علاقه گاهی در حد افراط بروز می كند و ممكن است برای افراد صدمه های جدی در پی داشته باشد، اما آنچه در منطق قرآن و روایات اسلامی به كثرت به چشم می خورد، رعایت اعتدال در هر كاری از جمله لاغری و چاقی است و این بدین معناست كه هم چاقی زیاد و هم لاغری مفرط می تواند به یك اندازه به فرد آسیب برساند و هر كدام به نوبه خود ضررهای متعددی را در پی خواهد داشت .
    برای داشتن یك جسم سالم توصیه می شود كه وزن ایده آلی داشته باشید و در فكر سوزاندن چربی های اضافه در بدن خود باشید، چرا كه داشتن وزن ایده آل هم به داشتن عمر طولانی تر كمك می كند و هم سبب می شود كه از نشاط و آرامش بیشتری در زندگی بهره مند شوید .
    به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا توصیه هایی از آیات الهی پیرامون بدست آوردن وزن ایده آل و كم كردن وزن در كسانی كه با اضافه وزن روبرو هستند را بیان كنیم ،توصیه هایی كه با به كار گیری آنها بدون هیچ درد سری می توانید در طول زمان به وزن ایده آل خود دست پیدا كنید و از داشتن اندامی مناسب لذت ببرید .
    اولین توصیه آیات الهی در مرحله اول برای كسانی كه مشتاق داشتن اندامی استاندارد هستند ،پرهیز از پرخوری است مسئله ای كه امروزه به صورت یك بحران جدی و تهدید خطرناك در پیش روی انسان هاست و اگر در مبارزه با آن فكری نكنند زود باشد كه گریبان گیر میلون ها نفر خواهد شد .
    صبحانه بخور و شام بخور و در فاصله میان آنها چیزى مخور ؛ چرا كه موجب تباهى تن است . مگر نشنیده‏اى كه خداوند عز و جل مى‏فرماید:وَلَهُمْ رِزْقُهُمْ فِیهَا بُكْرَةً وَعَشِیًّا:و هر صبح و شام، روزى آنان در بهشت مقرّر است


    پدیده ای كه امروزه نیز شاهد قتل عام بسیاری از افراد به وسیله آن هستیم ،قاتلی جنایتكار كه هیچ كسی از آن تاكنون شكایت نكرده است و همچنان در حال قتل عام انسان های بسیاری است .
    قرآن كریم در اولین سوره از این كتاب الهی توجه همه انسان ها را به این مسئله جلب می كند كه راه كسانی كه مورد غضب خداوند قرار گرفته اند ادامه ندهید و سعی كنید همیشه از این راه دور باشید :
    (صِراطَ الَّذینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَ لاَ الضَّالِّینَ: راه آنهایى كه برخوردارشان كرده‏اى، همانان كه نه درخور خشم‏اند و نه گمگشتگان.)( الفاتحة : 7)
    آیات الهی در این آیه شریفه از كسانی نام می برد كه مورد خشم خداوند متعال قرار گرفته اند كه یكی از مصادیق بارز این گونه افراد كسانی هستند كه در مصرف خوراكی ها افراط می كنند، چرا كه این افراد با افراط در مصرف غذاها جسم و روان خود را در معرض خطر جدی قرار می دهند كه خداوند متعال به این مسئله در سوره طه اشاره كرده است:
    (كُلُوا مِنْ طَیِّباتِ ما رَزَقْناكُمْ وَ لا تَطْغَوْا فیهِ فَیَحِلَّ عَلَیْكُمْ غَضَبی‏ وَ مَنْ یَحْلِلْ عَلَیْهِ غَضَبی‏ فَقَدْ هَوى‏ : از خوراكی هاى پاكیزه‏اى كه روزى شما كردیم، بخورید و[لى‏] در آن زیاده‏روى مكنید كه خشم من بر شما فرود آید، و هر كس خشم من بر او فرود آید، قطعاً در [ورطه‏] هلاكت افتاده است.)( طه : 81)


    حال اگر می خواهید از اندامی متناسب و وزنی ایده ال برخوردار شوید، كافی است از امروز پرخوری را كنار گذاشته و در حد نیاز بدن خود تغذیه كنید ،مطمئن باشید بعد از زمانی نه چندان زیاد مقدار بسیاری از اضافه وزن خود را از دست می دهید.
    چنانچه در این زمینه امام هشتم می فرماید:
    (لَو أنَّ النّاسَ قَصَروا فِی الطَّعامِ ، لاَستَقامَت أبدانُهُم :اگر مردم در خوردن به كم بسنده مى‏داشتند ، بدن‏هایشان متعادل بود.)( مكارم الأخلاق ، جلد 2 ، صفحه 180)
    عامل دیگری كه سبب به دست آوردن وزن ایده آل شما خواهد شد، توصیه اكید به خوردن یك صبحانه كامل است چرا كه امروزه دانشمندان ثابت كرده اند كه یك وعده صبحانه كامل سبب می شود تا فرد در روز احساس سیری بیشتری داشته باشد و در نتیجه از تنقلات و بقیه مواردی كه سبب می شود به سرعت وزن افراد بالا برود ،جلوگیری می شود.
    به همین جهت توصیه های فراوانی در روایات اسلامی پیرامون اهمیت صبحانه بیان شده است، توصیه هایی كه با عمل كردن به آنها می توانید در مدت قابل توجهی به وزن ایده آل خود دست پیدا كنید.
    مصرف عدس طبق آنچه متخصصان امر تغذیه پیرامون این گیاه بیان كرده اند، می تواند نقش بسزایی در كاهش چربی های اضافه در بدن داشته باشد چرا كه آزاد شدن قند عدس طولانی مدت است و این مسئله به عقیده بسیاری از دانشمندان برای كم كردن وزن در افرادی كه اضافه وزن دارند اهمیت فوق العاده ای دارد


    برای مثال امام صادق یكی از فوائد صبحانه را پرهیز از مصرف خوراكی ها در بین وعده های اصلی و همچنین جلوگیری از تباهی بدن معرفی می كند و می فرماید:
    (صبحانه بخور و شام بخور و در فاصله میان آنها چیزى مخور ؛ چرا كه موجب تباهى تن است . مگر نشنیده‏اى كه خداوند عز و جل مى‏فرماید: (وَلَهُمْ رِزْقُهُمْ فِیهَا بُكْرَةً وَعَشِیًّا:و هر صبح و شام، روزى آنان در بهشت مقرّر است) (الكافی ، جلد 6 ، صفحه 288 )
    یكی از عوامل دیگری كه در بدست آوردن وزن ایده آل نقش بسزایی دارد، مصرف گیاه عدس است كه از این گیاه در قرآن كریم و در جریان داستان بنی اسرائیل و حضرت موسی سخن به میان آمده است آنجا كه بنی اسرائیل از حضرت موسی درخواست می كند تا گیاهانی برای آنها از زمین رویانده شود :
    ٍ (فَادْعُ لَنا رَبَّكَ یُخْرِجْ لَنا مِمَّا تُنْبِتُ الْأَرْضُ مِنْ بَقْلِها وَ قِثَّائِها وَ فُومِها وَ عَدَسِها وَ بَصَلِها: از خداى خود براى ما بخواه تا از آنچه زمین مى‏رویاند، از [قبیل‏] سبزى و خیار و سیر و عدس و پیاز، براى ما برویاند.)( البقرة : 61)
    كه از این موارد مصرف عدس طبق آنچه متخصصان امر تغذیه پیرامون این گیاه بیان كرده اند، می تواند نقش بسزایی در كاهش چربی های اضافه در بدن داشته باشد چرا كه آزاد شدن قند عدس طولانی مدت است و این مسئله به عقیده بسیاری از دانشمندان برای كم كردن وزن در افرادی كه اضافه وزن دارند اهمیت فوق العاده ای دارد .( روزنامه جوان)
    آنچه گذشت توصیه هایی بود كه به راحتی و بدون تحمل هیچ مشقت و سختی در زندگی قابل اجرا است و می تواند جایگزین بسیاری از رژیم های طاقت فرسا و سخت شود ،چرا كه اگر همه افراد از ابتدا زندگی خود را طبق این توصیه ها قرار دهند به هیچ وجه اضافه وزن پیدا نمی كنند ،توصیه هایی كه اگر در كنار ورزش روزانه قرار بگیرد می تواند نقش موثری در سلامتی جسمی و روحی شما داشته باشد.
    امین ادریسی
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

  8. #7
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    غذاهای آخرتی در برابر غذاهای دنیایی




    قرآن كریم به عنوان کتاب الهی دارای برنامه جامعی برای پاسخ تمام نیازهای مادی و معنوی انسان در مسیر رشد و كمال است.از این رو دستورالعمل ها و احکام مختلفی در مسائل مختلف مادی و معنوی در آن آمده است.



    با توجه به اینکه در بعد مادی،جسم انسان و سلامتی آن اهمیت ویژه ای در حرکت به سمت کمال دارد و تغذیه مهمترین عامل سلامتی است، آیات بسیاری به این موضوع اختصاص یافته است.
    موضوع غذا و تغذیه در قرآن كریم ازچنان اهمیتی برخوردار است كه در بیش از 300 آیه به طور مستقیم یا غیر مستقیم مطرح شده است.گرچه لفظ غذا و تغذیه و یا مشتقات آن دو در هیچ جای قرآن به كار نرفته است، اما كلماتی مانند"أكل"، "شرب"، "رزق"، "طعام"، و مشتقات آنها می تواند به نحوی با مسائل مطرح در قرآن،در موضوع تغذیه در ارتباط باشد.
    خداوند در قرآن انسان ها را به امر تغذیه و خوراکی ها متوجه می سازد:" فَلْیَنْظُرِ الْإِنْسانُ إِلى طَعامِهِ "(انسان باید به غذاى خویش بنگرد.)(عبس24) و خود این آیه مهم ترین دلیل قرآنی توجه به این امر است.
    مباحث مطرح شده در قرآن درباره غذا را می توان بر اساس معیار های متنوع مطرح کرد که تعدادی از آنها را به طور خلاصه بیان می کنیم:
    حلال و حرام بودن غذا

    در آیات متعددی بر حلال و پاک بودن غذا تاکید گردیده است. "أَیُّهَا النَّاسُ کُلُواْ مِمَّا فِی الأَرْضِ حَلاَلًا طَیِّبًا وَلاَ تَتَّبِعُواْ خُطُوَاتِ الشَّیْطَانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُّبِینٌ؛"(اى مردم از آنچه در زمین است ‏حلال و پاکیزه را بخورید و از گامهاى شیطان پیروى مکنید که او دشمن آشکار شماست.)(بقره 168)
    همچنین بر ذبح شرعی حیوانات تاکید گردیده است:" وَمَا لَکُمْ أَلاَّ تَأْکُلُواْ مِمَّا ذُکِرَ اسْمُ اللّهِ عَلَیْهِ وَقَدْ فَصَّلَ لَکُم مَّا حَرَّمَ عَلَیْکُمْ إِلاَّ مَا اضْطُرِرْتُمْ إِلَیْهِ وَإِنَّ کَثِیرًا لَّیُضِلُّونَ بِأَهْوَائِهِم بِغَیْرِ عِلْمٍ إِنَّ رَبَّکَ هُوَ أَعْلَمُ بِالْمُعْتَدِینَ"( شما را چه شده است که از آنچه نام خدا بر آن برده شده است نمى‏خورید با اینکه [خدا] آنچه را بر شما حرام کرده جز آنچه بدان ناچار شده‏اید براى شما به تفصیل بیان نموده است و به راستى بسیارى از روى نادانى با هوس هاى خود گمراه مى‏کنند آرى پروردگار تو به تجاوزکاران داناتر است.)(انعام 119)
    قرآن کریم گاه توصیه‌های مستقیمی در مورد کاربرد درمانی بعضی غذاها دارد، مثلاً در مورد عسل می‌فرماید: "فِیهِ شِفَاءٌ لِلنَّاسِ"(در آن برای مردم شفا است)


    و در چندین آیه غذاهای حرام مطرح گردیده است:" حُرِّمَتْ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةُ وَالْدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنْزِیرِ وَمَا أُهِلَّ لِغَیْرِ اللّهِ بِهِ وَالْمُنْخَنِقَةُ وَالْمَوْقُوذَةُ وَالْمُتَرَدِّیَةُ وَالنَّطِیحَةُ وَمَا أَکَلَ السَّبُعُ إِلاَّ مَا ذَکَّیْتُمْ وَمَا ذُبِحَ عَلَى النُّصُبِ وَأَن تَسْتَقْسِمُواْ بِالأَزْلاَمِ ذَلِکُمْ فِسْقٌ "(بر شما حرام شده است مردار و خون و گوشت‏خوک و آنچه به نام غیر خدا کشته شده باشد و [حیوان حلال گوشت] خفه شده و به چوب مرده و از بلندى افتاده و به ضرب شاخ مرده و آنچه درنده از آن خورده باشد مگر آنچه را [که زنده دریافته و خود] سر ببرید و [همچنین] آنچه براى بتان سربریده شده و [نیز] قسمت کردن شما [چیزى را] به وسیله تیرهاى قرعه این [کارها همه] نافرمانى [خدا]ست )(مائده 3)


    غذاهای بهشتیان و دوزخبان در مقابل غذاهای دنیایی


    در بسیاری از آیات نعمات الهی در دنیا و خوراکی های دنیایی مطرح گردیده است، از جمله آنها عسل،انار، انجیر، پیاز، خرمای تازه، خیار ، زیتون، سبزی خوردن، سیر، عدس، كدو، گوشت، ماهی، موز، میوه ، نان و ... است.
    اما در برخی آیات هم به خوردنی های بهشت و جهنم می پردازد.
    در سوره واقعه درباره بهشت آمده است:" وَ أَصْحابُ الْیَمِینِ ما أَصْحابُ الْیَمِینِ. فِی سِدْرٍ مَخْضُودٍ . وَ طَلْحٍ مَنْضُودٍ . وَ ظِلٍّ مَمْدُودٍ . وَ ماءٍ مَسْكُوبٍ . وَ فاكِهَةٍ كَثِیرَةٍ . لا مَقْطُوعَةٍ وَ لا مَمْنُوعَةٍ "(و اصحاب یمین، چه اصحاب یمینى؟آنها در سایه درختان سدر بى‏خار قرار دارند. و در سایه درخت طلح پر برگ به سر مى‏برند (درختى است خوشرنگ و خوشبو) و سایه كشیده و گسترده.و در كنار آبشارها.و میوه‏هاى فراوانى.كه هرگز قطع و ممنوع نمى‏شود.)(واقعه 27 الی 33)
    و درباره غذای دوزخیان آمده است:" أَ ذلِكَ خَیْرٌ نُزُلاً أَمْ شَجَرَةُ الزَّقُّومِ. إِنَّا جَعَلْناها فِتْنَةً لِلظَّالِمِینَ. إِنَّها شَجَرَةٌ تَخْرُجُ فِی أَصْلِ الْجَحِیمِ. طَلْعُها كَأَنَّهُ رُۆُسُ الشَّیاطِینِ. فَإِنَّهُمْ لَآكِلُونَ مِنْها فَمالِۆُنَ مِنْهَا الْبُطُونَ. ثُمَّ إِنَّ لَهُمْ عَلَیْها لَشَوْباً مِنْ حَمِیمٍ"( آیا این (نعمتهاى جاویدان بهشت) بهتر است یا درخت (نفرت‏انگیز) زقوم؟! ما آن را مایه درد و رنج ظالمان قرار دادیم.درختى است كه از قعر جهنم مى‏روید! شكوفه آن مانند كله‏هاى شیاطین است.آنها (مجرمان) از آن مى‏خورند و شكم خود را از آن پر مى‏كنند.سپس روى آن آب داغ متعفنى مى‏نوشند.)(صافات 62 الی 67)
    در مورد حضرت یونس پس از خروج از شکم ماهی و رفتن به ساحل دریا، استفاده از کدو تجویز می‌شود:" وَ أَنْبَتْنا عَلَیْهِ شَجَرَةً مِنْ یَقْطِینٍ "(و كدوبنى بر او رویاندیم)


    ذکر برخی خوراکی ها با ویژگی های خاص

    قرآن کریم گاه توصیه‌های مستقیمی در مورد کاربرد درمانی بعضی غذاها دارد، مثلاً در مورد عسل می‌فرماید: "فِیهِ شِفَاءٌ لِلنَّاسِ"(در آن برای مردم شفا است)(نحل 69)
    و به حضرت مریم(علیها السلام) نیز موقع زایمان توصیه می‌شود از رطب و آب استفاده کند:" فَأَجاءَهَا الْمَخاضُ إِلى جِذْعِ النَّخْلَةِ قالَتْ یا لَیْتَنِی مِتُّ قَبْلَ هذا وَ كُنْتُ نَسْیاً مَنْسِیًّا. فَناداها مِنْ تَحْتِها أَلاَّ تَحْزَنِی قَدْ جَعَلَ رَبُّكِ تَحْتَكِ سَرِیًّا. وَ هُزِّی إِلَیْكِ بِجِذْعِ النَّخْلَةِ تُساقِطْ عَلَیْكِ رُطَباً جَنِیًّا"(درد وضع حمل او را به كنار تنه درخت خرمایى كشاند، (آن قدر ناراحت شد كه) گفت اى كاش پیش از این مرده بودم و به كلى فراموش مى‏شدم!ناگهان از طرف پائین پایش او را صدا زد كه غمگین مباش پروردگارت زیر پاى تو چشمه آب (گوارایى) قرار داده است.و تكانى به این درخت نخل بده تا رطب تازه بر تو فرو ریزد.) (مریم 23 الی 25)
    در مورد حضرت یونس پس از خروج از شکم ماهی و رفتن به ساحل دریا، استفاده از کدو تجویز می‌شود:" وَ أَنْبَتْنا عَلَیْهِ شَجَرَةً مِنْ یَقْطِینٍ "(و كدوبنى بر او رویاندیم.)(صافات 146)
    همچنین از منظرهای مختلف دیگری نیز به این موضوع پرداخته شده که نشان از اهمیت ویژه این موضوع در راه تکامل و سعادت دارد.
    فاطمه خالکی
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

  9. #8
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    خوردنی ها بر جسم و روان ما تأثیر دارد

    در تعالیم اسلامی تأکیدات فراوانی در زمینه تلاش برای کسب مال حلال و دوری از حرام‌خواری وجود دارد. بررسی آیات قرآن نشان از این حقیقت دارد که خوردن مال حرام نه تنها در زندگی اخروی، بلکه در همین جهان نیز تأثیراتی منفی خواهد داشت .



    نقش روزی حلال در زندگی انسان‌ها


    در این بخش به بیان برخی از اثراتی که در پی خوردن انواع مال ها به وجود می آید ، پرداخته خواهد شد:
    1ـ تأثیر بر رفتار: خداوند متعال در قرآن رسولان خویش را به خوردن مال حلال فرمان داده و می‌فرماید: «یا أَیُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّیِّباتِ وَ اعْمَلُوا صالِحاً إِنِّی بِما تَعْمَلُونَ عَلِیم‏؛ اى پیامبران! از غذاهاى پاكیزه بخورید، و عمل صالح انجام دهید، كه من به آنچه انجام مى‏دهید آگاهم». بر این اساس رابطه‌ای تنگاتنگ میان اعمال انسان و مالی که می‌خورد وجود دارد.
    به همین علت است که امام حسین (علیه السلام) در روز عاشورا علت عدم تأثیر سخنشان را بر پیروان یزید پر بودن شکم‌ها از مال حرام می‌دانند. کسانی که در زندگی از مال حلال استفاده می‌کنند خداوند قلبشان را نورانی می‌سازد و در پرتو این نور می‌توانند طریق صحیح را به دست آورده و در آن گام بردارند.
    آنچه ما می‌خوریم مستقیماً یا غیر مستقیم بر روان تأثیرگذار است. این از آن جهت است كه میان روح و بدن تمایل و علاقه‌ای است كه پی در پی در تأثیر و فعل و انفعال از یكدیگرند.
    خداوند در ذیل آیه اصحاب كهف دقت آن ها را به لقمه حلال و پاكیزه این‌گونه بیان می‌فرماید: « ... فَابْعَثُوا أَحَدَكُمْ بِوَرِقِكُمْ هذِهِ إِلَى الْمَدِینَةِ فَلْیَنْظُرْ أَیُّها أَزْكى‏ طَعاماً فَلْیَأْتِكُمْ بِرِزْقٍ مِنْهُ وَ لْیَتَلَطَّفْ وَ لا یُشْعِرَنَّ بِكُمْ أَحَداً ... ؛ ... اكنون یک نفر از خودتان را با این سكّه‏اى كه دارید به شهر بفرستید، تا بنگرد كدام یک از آن‌ها غذاى پاكیزه‏ترى دارند، و مقدارى از آن براى روزى شما بیاورد ... »
    2ـ تأثیر بر تربیت فرزندان: انسان شگفت انگیزترین مخلوق خداوند و والاترین نشانه قدرت حق است. او دارای حقیقتی ملكوتی است و آفریده شده تا به مقام خلیفه الهی برسد و این جز با تربیت صحیح و درست میسر نمی‌شود. شخصیت در انسان از ابعاد جسمانی، عاطفی، اخلاقی، اجتماعی و شناختی تشكیل شده است.
    عوامل محیطی (در این تحقیق لقمه حرام) می‌تواند بر رشد هر كدام از آن‌ها تأثیر گذاشته و زمینه‌های مثبت و منفی را در فرد ایجاد كند و در نهایت انتخاب راه را مهیا سازد.
    یکی دیگر از موادی که در زمینه استفاده از آن توصیه‌هایی در اسلام آورده شده است گوشت می‌باشد. بر اساس دستورات شارع مقدس تنها گوشتی حلال است که به طریق اسلامی ذبح شده باشد. امروزه نیز ثابت شده است که خون‌گیری کامل تنها در ذبح اسلامی صورت می‌پذیرد که سبب جلوگیری از فساد سریع گوشت و رشد میكروارگانیسم می‌شود


    خداوند تعال در آیه 12 سوره قصص هنگام نقل ماجرای حضرت موسی (علیه السلام) چنین آورده است: « ما همه زنان شیرده را از پیش بر او حرام كردیم (تا تنها به آغوش مادر بازگردد) و خواهرش (كه بی‌تابى مأموران را براى پیدا كردن دایه مشاهده كرد) گفت: آیا شما را به خانواده‏اى راهنمایى كنم كه مى‏توانند این نوزاد را براى شما كفالت كنند و خیرخواه او باشند؟!»
    حقیقت آن است که اگر قرار باشد فردی در آینده بساط فرعون و فرعونیان را بر هم زده و در کوه طور با خدا صحبت کند باید به وسیله مال حلال پرورش یابد و بزرگ شود.
    ماده‌ای كه از آن فرزندان به وجود می‌آیند از غذایی كه پدر و مادر تناول می‌كنند تولید می‌شود و در صورت نامشروع بودنِ درآمد شیطان در به وجود آمدن این فرزندان مشاركت می‌كند و گرایش این فرزندان به گناه بیش‌تر می‌شود و تربیت آن‌ها سخت‌تر و تكامل اخلاقی آن‌ها با مشكلات زیادتری روبه‌رو خواهد شد.
    خداوند در سوره اسرا آیه 63 و 64 می‌فرماید: «برو! هر كس از آنان از تو تبعیت كند، جهنم كیفر شماست، كیفرى است فراوان!*هر كدام از آن‌ها را مى‏توانى با صدایت تحریک كن! و لشكر سواره و پیاده‏ات را بر آن‌ها گسیل دار! و در ثروت و فرزندانشان شركت جوى! و آنان را با وعده‏ها سرگرم كن! ولى شیطان، جز فریب و دروغ، وعده‏اى به آن‌ها نمى‏دهد» که بر اساس روایات شرکت در فرزندان به معنای انعقاد نطفه آن‌ها از مال حرام می‌باشد.



    3ـ آثار جسمانی: از امور بسیار مهم و اساسی آن است که هیچ شئی‌ای بدون دلیل حرام نشده است و برخی از احکام دینی که در شرع مقدس اسلام مورد توجه قرار داده شده‌اند دارای آثار پزشکی و بهداشتی نیز هستند. در ذیل به برخی از این موارد اشاره خواهد شد:
    ـ در تعالیم دینی خوردن گوشت مردار نهی شده است و بر اساس روایات انجام این عمل سبب قطع نسل، مرگ ناگهانی، ضعف بدن و فساد خواهد شد.
    امروزه ثابت شده است که گوشت مردار به دلیل عدم خروج خون و ماندن عفونت در بدن مناسب استفاده نیست چراكه خون باقی‌مانده در رگ‌ها به دلیل فرآیندهای تخمیری و كاهش اسیدیته سریع فاسد می‌شود و اگر این گوشت مصرف گردد نمی‌تواند انرژی بدن را تأمین كند. به علاوه گوشتی كه مدتی در محیط باشد مصرف آن می‌تواند روی هورمون‌های تستروییدی و در سلول‌های جنسی و چرخه سلولی اثر سویی داشته‌باشد و احتمالاً علت عقیم شدن افرادی كه از مردار استفاده می‌كنند همین عامل است.
    انسان باید در نظر داشته باشد چه می‌خورد و آنچه را می‌خورد از چه راهی به دست آورده است: « فَلْیَنْظُرِ الْإِنْسانُ إِلى‏ طَعامِه‏» چرا که تنها جسمش را تحت تأثیر قرار می‌دهد بلکه ممکن است اثرات بد و گاه جبران‌ناپذیری را بر روح خود و دیگران وارد سازد


    الکل یکی دیگر از خوراکی های حرام

    بر اساس آیه 219 بقره الکل از دیگر محرماتی است که در قرآن ذکر شده است. امروزه ثابت شده است که مصرف الکل بر تمام اعضای بدن به ویژه اعصاب تأثیرگذار است. از دیگر عوارض آن می‌توان به سوء تغذیه، اختلال در عملکرد کلیه و کبد، صدمات مکرر و ایجاد ضایعات مغزی اشاره نمود که در نهایت منجر به بی‌ثباتی اجتماعی، اختلال در حافظه و حرکات بدن و در نهایت مرگ می‌گردد.
    یکی دیگر از موادی که در زمینه استفاده از آن توصیه‌هایی در اسلام آورده شده است گوشت می‌باشد. بر اساس دستورات شارع مقدس تنها گوشتی حلال است که به طریق اسلامی ذبح شده باشد. امروزه نیز ثابت شده است که خون‌گیری کامل تنها در ذبح اسلامی صورت می‌پذیرد که سبب جلوگیری از فساد سریع گوشت و رشد میكروارگانیسم می‌شود.
    تحقیقات نشان داده است که الکترولیت‌ها، سلول‌ها و تمام اعضای تشکیل‌دهنده بدن از موادی تشکیل شده‌اند که بارهای منفی و مثبتی دارند. هنگامی که حیوان در جهت قبله که میدان مغناطیسی زمین است با اندکی انحراف قرار می‌گیرد عناصرش بهترین آرایش را یافته و اثرات مثبتی بر سلامت اعضای آن خواهد داشت و در نهایت بر سلامت استفاده‌کننده نیز تأثیرگذار است.
    این اندک نشان‌دهنده آن است که اسلام بر سلامت و تقویت قوای مسلمانان حرص است و آنچه بر آنان حرام نموده است تأثیراتی بر جسم و جان آنان خواهد داشت.
    انسان باید در نظر داشته باشد چه می‌خورد و آنچه را می‌خورد از چه راهی به دست آورده است: « فَلْیَنْظُرِ الْإِنْسانُ إِلى‏ طَعامِه‏» چرا که تنها جسمش را تحت تأثیر قرار می‌دهد بلکه ممکن است اثرات بد و گاه جبران‌ناپذیری را بر روح خود و دیگران وارد سازد.
    زینب مجلسی راد
    منبع:
    مقاله بررسی تأثیر روزی حلال بر آرامش روحی روانی و سلامت جسمی، مجید گلی، احمد خسروی، ثریا تمدنزاده، مریم پسند، فاطمه احمدی، سهیلا سادا امیری شهری، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شاهرود، اسفند 89.
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

  10. #9
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    نوشیدنی های بهشت را می شناسید؟!


    نوشیدنی ها شادابی و نشاط خاصی به انسان می دهد .در بهشت نیز گرداگرد بهشتیان قدح هایی از شراب طهور را می گردانند .



    برای زندگی بهتر و ارتقاء کیفیت آن در دنیا نیازمندپول و سرمایه های مادی هستیم . هرچه پول بیشتر باشد آسایش زندگی به مراتب بیشتر است .آنانکه پولدارترند نوع زندگی ، سبک ، بهره گیری از نعمت های مادیشان به مراتب بیشتر و بهتر است .
    خوراک و پوشاکشان بستگی به میزان دارآمدشان دارد ، این قانون این دنیاست که رفاه مادی زندگی بسته به میزان سرمایه های مالی دارد هر چقدر جیب پر پول تر باشد امکانات مادی و رفاهی بیشتر است .
    نوع خانه و ماشین بستگی به مقدار پول دارد . فرق اصلی دنیا با آخرت در این است اگر در این دنیا پول جیب شما تعیین کننده زندگی دنیایی شماست ، در آخرت عمل شما تعیین کننده است هرچقدر عمل بالاتر و کفه اعمال نیک سنگین تر باشد کیفیت حیات و زندگی و بهره برداری شما از نعمت های مادی و معنوی تغییر می کند اینجا جیب شما باید پر پول باشد .آنجا عمل شما باید وزین باشد .اینجا به قدرپولتان خرج می کنید آنجا به قدر عملتان .
    پس سعی کنید توشه آخرت و حساب ذخیره ارزیتان را مداوما چک بفرمایید تا برای رفتن مسکین و بیچاره و فقیر نباشید و گرنه آنجا نه مکانی دارید و نه خوراک و پوشاک مناسبی.

    خوردنی های بهشتی

    قرآن خوردنی های بهشت را به دو قسم تقسیم می کند :1- میوه 2- گوشت
    تنوع میوه ها و تاکید براین خوردنی به علت هشدار بر انتخاب این گونه مواد بر گوشت و پروتئین، در دار دنیاست .زیرا میوه و سبزیجات به علت فوائد بسیار زیاد مانند نشاط و سلامتی ، تازگی و طراوت و جوانی و مغذی بودن ارجحیت خاصی بر گوشت دارند و این برتری ویژگی خاص همه میو ه ها است .
    شراب بهشتی هیچ گونه ارتباطی با شراب آلوده دنیا ندارد . شراب بهشتی شرابی نیست که به صورت تدریجی و مخفیانه در وجود انسان نفوذ و سلسله اعصاب را مختل کند و عقل و هوش را از بین ببرد بلکه شرابی است پاک پاک و پاک کننده و خالی از رنگ های شیطانی ، سفید و شفاف که برای نوشندگانش بسیار لذت بخش است


    میوه های بهشتی

    موز ، خرما ،انگور ، انار در آیات بسیاری مورد اشاره واقع شده اند.
    (انار) فِیهِمَا فَاكِهَةٌ وَنَخْلٌ وَرُمَّانٌ در آن دو میوه و خرما و انار است. (رحمن/68)
    (موز) وَطَلْحٍ مَّنضُودٍ و درختهاى موز كه میوه‏اش خوشه خوشه روى هم چیده است. (واقعه/29)
    (خرما ) وَالنَّخْلَ بَاسِقَاتٍ لَّهَا طَلْعٌ نَّضِیدٌ و درختان تناور خرما كه خوشه[هاى] روى هم چیده دارند(ق/10) (انگور) حَدَائِقَ وَأَعْنَابًا باغچه‏ها و تاكستانها.(نباء/32)
    احادیث زیادی که برای خوردن این میوه ها می باشد به خاطر اثرات معجزه آسا در رشد ،تغذیه، آرامش روان ، اعصاب و اثر درمانی اینهاست .

    گوشت

    قرآن کریم در سوره واقعه گوشت پرندگان را به عنوان غذای لذیذ بهشتی مطرح می کند و می فرماید: هروقت بهشتیان اراده کنند پرنده درحالیکه در آسمان پرواز می کند روی زمین می آید ، بریان شده وبرای بنده مومن آماده می گردد. وَلَحْمِ طَیْرٍ مِّمَّا یَشْتَهُونَ *و از گوشت پرنده هر چه بخواهند.(واقعه/21)


    نوشیدنی ها


    نوشیدنی ها شادابی و نشاط خاصی به انسان می دهد .در بهشت نیز گرداگرد بهشتیان قدح هایی از شراب طهور را می گردانند .
    شرابی که سفید و درخشنده و لذت بخش است و موجب تباهی و فساد عقل نمی شود : یُطَافُ عَلَیْهِم بِكَأْسٍ مِن مَّعِینٍ*یُطَافُ عَلَیْهِم بِكَأْسٍ مِن مَّعِینٍ *لَا فِیهَا غَوْلٌ وَلَا هُمْ عَنْهَا یُنزَفُونَ
    با جامى از باده ناب پیرامونشان به گردش درمى‏آیند*با جامى از باده ناب پیرامونشان به گردش درمى‏آیند *نه در آن فساد عقل است و نه ایشان از آن به بدمستى [و فرسودگى] مى‏افتند.(صافات/ 45/46/47)

    عسل /شیر / شراب

    مثل بهشتى كه به پرهیزگاران وعده داده شده [چون باغى است كه] در آن نهرهایى است از آبى كه [رنگ و بو و طعمش] برنگشته و جوی هایى از شیرى كه مزه‏اش دگرگون نشود و رودهایى از باده‏اى كه براى نوشندگان لذتى است و جویبارهایى از انگبین ناب و در آنجا از هر گونه میوه براى آنان [فراهم] است و [از همه بالاتر] آمرزش پروردگار آنهاست.(محمد /15)
    ناگفته پیداست که شراب بهشتی هیچ گونه ارتباطی با شراب آلوده دنیا ندارد . شراب بهشتی شرابی نیست که به صورت تدریجی و مخفیانه در وجود انسان نفوذ و سلسله اعصاب را مختل کند و عقل و هوش را از بین ببرد بلکه شرابی است پاک پاک و پاک کننده و خالی از رنگ های شیطانی ، سفید و شفاف که برای نوشندگانش بسیار لذت بخش است .
    تعبیر به انهار در این آیه نشان می دهد که هر کدام آنها یک نهر نیست و چهار نوشیدنی است که در چهار نهر بهشت جریان دارد آب برای رفع عطش ، شیر برای تغذیه ،شراب طهور برای نشاط و عسل برای قوت و لذت .

    شراب کافوری

    شرابی آرامش بخش است که ابرار در دنیا نیز این شراب را می نوشند و آن همان آرامش خاصی است که از دل به خدا بستن حاصل می شود.به یقین ابرار و نیكان از جامى مى‏نوشند كه با عطر خوشى آمیخته است.(دهر/5)


    شراب زنجبیلی


    شراب تندی که عشق آفرین است و حرکت به سوی محبوب را سرعت می بخشد .شراب کافوری را نیکوکاران خود می نوشند اما شراب زنجبیلی را به آنها می نوشانند . این شراب از چشمه رنجبیل به ابرار داده می شود و در آنجا از جامى كه آمیزه زنجبیل دارد به آنان مى‏نوشانند . (دهر /17)

    شراب طهور

    طهور به معنای چیزی است که هم پاک است و هم پاک کننده و ساقی آن خداوند است . این شراب جسم و روح را پاک نموده و چنان نورانیت و نشاطی می بخشد که قابل توصیف نیست . این شراب پرده های غفلت را می درد و حجاب ها را از بین می برد و انسان را شایسته حضور دائم در جوار قرب الهی می کند .
    شراب طهور با دست ساقی داده می شود و انسان را از ما سوی الله خالی کرده ، غرق در جمال و جلال الهی می کند .
    می صاف سر بسته ای که مقربان درگاه الهی از آن می نوشند .این شراب ناب و بی غش که در ظرف های سر بسته و مهر شده قرار دارد و مهر آن از مشک است و مشتاقان چنین شرابی در ربودن آن به رقابت می پردازند [باده‏اى كه] مهر آن مشك است و در این [نعمتها] مشتاقان باید بر یكدیگر پیشى گیرند و تركیبش از [چشمه] تسنیم است


    گویی همان گونه که دنیا مزرعه آخرت و زمینه ساز نعمت نعمت های اخروی است نوشیدن و نوشاندن این سه نوع شراب هم از دار دنیا آغاز شده و حالات مختلف سالک را در سیر و سلوک نشان می دهد و ظهور تام آن در دار آخرت است . زیرا یک گروه از سالکان وقتی تخت تاثیر جاذبه های الهی قرارا می گیرند . چنان تند حرکت می کنند که حتی نیم نگاهی به پشت سر خود نمی اندارند .
    این رهروان را باید با شراب کافوری آرام کرد گروه دوم در سیر به سوی حق ، حرکتی آهسته دارند گویی نمی دانند که راهی طولانی در پیش دارند به همین جهت به کام آنان شرابی زنجبیلی می ریزند که تند و عشق انگیز است و حرکت را تسریع می کتد و در کام هردو گروه بعد از سلوک راه حق شراب طهور می ریزند که تعلقات را می سوزاند و سالک را به مرحله ای از قرب می برد که جایی برای غیر حق نمی ماند .

    چشمه تسنیم

    می صاف سر بسته ای که مقربان درگاه الهی از آن می نوشند .این شراب ناب و بی غش که در ظرف های سر بسته و مهر شده قرار دارد و مهر آن از مشک است و مشتاقان چنین شرابی در ربودن آن به رقابت می پردازند.
    [باده‏اى كه] مهر آن مشك است و در این [نعمتها] مشتاقان باید بر یكدیگر پیشى گیرند و تركیبش از [چشمه] تسنیم است (مطففین 26/27/28/)
    این چشمه سبب بالا بردن و ارتفاع می شود مقربان با نوشیدن آن به مقام قرب الهی و فنا در نور حق نزدیک تر می شوند .. برترین شراب بهشتی اشت که مقربان از آن می نوشند و مقربان همان آل محمد (صلی الله علیه وآله)هستند که آنان به طور خالص می نوشند و دیگران ممزوج (با شراب طهور )
    مریم خندابی
    منابع :
    تفسیر نمونه
    تفسیر نور
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

  11. #10
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    از کجا می گوییم حجاب فطری است؟/ سه شاهد قرآنی



    یكی از مسائل دامنه داری كه در محافل علمی مطرح شده، این است كه آیا اموری مانند حیا و پوشش، فطری اند یا نه؟ اگر حیا فطری باشد، مشترك میان همه انسان ها خواهد بود نه این که در برخی انسان ها حیا وجود داشته باشد و در برخی دیگر نه، و دیگر این که ثابت خواهد بود و بر اثر گذر زمان، تغییر نخواهد كرد. نه این که روزگاری حیا در میان مردم وجود داشته باشد؛ اما روزگاری برسد كه حیا از میان آنان، رخت بربندد. بیاییم به دیدگاه قرآن پیرامون فطری بودن پوشش نظری بیفکنیم.

    سه شاهد قرآنی بر فطری بودن حیا و پوشش

    آدمی فطرتاً و از روی طبع، به پوشش بدن خود میل دارد و از برهنگی مضطرب می شود .در این جا به سه شاهد قرآنی مینی بر فطری بودن حیا و پوشش اشاره می کنیم :
    1- احساس شرم از اتهام به بی عفتی
    قرآن در قصه حضرت مریم (سلام الله علیها)، پس از این که می گوید مریم به اعجاز الهی باردار شد و برای این که مردم نادان او را به فحشا و بی عفتی متهم نکنند از آنان فاصله گرفت تا دور از آن ها وضع حمل کند می فرماید: "یا لَیْتَنی‏ مِتُّ قَبْلَ هذا وَ كُنْتُ نَسْیاً مَنْسِیًّا"1(حضرت مریم آن قدر ناراحت شد که ) گفت : ای کاش پیش از این، مرده بودم و به کلی فراموش می شدم. این سخن، نهایت پریشانی و ناراحتی زنی است که احساس می کند از نظر مردم، پرده حیا و عفتش لکه دار شده است؛ از این جهت آرزوی مرگ می کند. این نشان می دهد حیا تمام وجود اوست و با رفتن آن جانش هم در حال از بین رفتن است و این به جز فطری بودن حیا، دلیل دیگری ندارد.
    علت این که در اسلام دستور پوشش اختصاص به زنان یافته است این است که میل به خودنمایی و خود آرایی مخصوص زنان است. از نظر تصاحب قلب ها و دل ها، مرد شکار است و زن شکارچی و از نظر تصاحب جسم و تن، زن شکار و مرد شکارچی است


    2- احساس شرم از پرده دری در برابر بت و خدا
    قرآن در قصه حضرت یوسف (علیه السلام) به حرکت فطری زن عزیز مصر اشاره می کند که وقتی خواست از یوسف کام بگیرد درها را بست "وَ غَلَّقَتِ الْأَبْواب"2 تا کسی او را نبیند. در روایتی آمده است : در این هنگام آن زن با پارچه ای روی بت خود را پوشاند. یوسف از او پرسید : چرا این کار را کردی؟ گفت : از بت حیا می کنم . یوسف گفت : تو از بت حیا می کنی ولی من از خدا حیا نکنم.3 از این جریان مشخص می شود که حیا امری فطری است؛ زیرا مثل چنین زنی هم به طور فطری و غریزی چنین احساسی دارد.
    3-احساس شرم از نمایان شدن جاذبه های جسمی


    قرآن کریم در داستان حضرت آدم و حوا (علیهما السلام) بیان می دارد که آن ها فریفته شیطان شدند و از درخت ممنوعه خوردند. هنگامی که از آن درخت چشیدند، اندامشان (زشتی های پهنان اندامشان) بر آن ها آشکار شد و (به سرعت) شروع به قرار دادن برگ های بهشتی بر خود کردند تا آن را بپوشانند. وَ طَفِقا یَخْصِفانِ عَلَیْهِما مِنْ وَرَقِ الْجَنَّةِ4 از این داستان به روشنی می توان فهمید که آدم و حوا هنگام برهنه شدن، مضطرب و پریشان شدند؛ زیرا برای رهایی از این حالت، به برگ های درختان پناه آورند. این در حالی است که :
    - آن ها همسر یکدیگر بودند و جایز بود در مقابل هم برهنه شوند.
    - هیچ کس در آن جا نظاره گر آن ها نبود تا شرمندگی شان به خاطر او باشد.
    - چون اولین انسان بودند، پوشش برای آن ها جنبه اکتسابی هم نداشت.
    بنابر این تنها دلیل اضطراب ایشان از برهنگی، فطری بودن حیا و به دنبال آن فطری بودن پوشش در آن ها بود و چون برهنگی خلاف فطرت است، اضطراب به همراه دارد.



    پریشانی حوا با آدم متفاوت است


    جاذبه های جسمی و اندام هایی که انسان از کشف آن حیا می کند، در زن و مرد متفاوت است. در مردان فقط اندام جنسی، یا حداکثر بین ناف تا زانو جاذبه جسمی دارد، چنان که بعضی از روایات آن را تایید می کند؛ ولی در زنان، تمام بدن دارای جاذبه جسمی است.
    بنابراین زن مانند مرد نیست که فقط از کشف اندام جنسی حیا کند، بلکه کمترین برهنگی برای زن در مقابل مرد آزار دهنده است. از این روی می توان نتیجه گرفت از نظر قرآن هر گونه برهنگی زن، با فطرت او در تضاد است و همین امر موجب اضطراب او می شود.
    اسلام برای این که زن از این آسیب محفوظ بماند بین تشریع و تکوین هماهنگی ایجاد کرده است. به همین دلیل حکم حجاب، یعنی پوشش تمام بدن، مخصوص زنان شده، ولی حجاب مردان در حد پوشیدن اندام جنسی یا حداکثر بین ناف تا زانوست.

    غریزه خودنمایی و تبرج

    یکی از ویژگی های مهم زنان، خصیصه تبرج و خود نمایی است که به صورت غریزی و طبیعی در آنان وجود دارد . قرآن در دو آیه از آیات حجاب از تبرج و خود نمایی زنان صحبت و آن را به محیط خانواده محدود کرده است. در یک آیه می فرماید : "وَ لا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجاهِلِیَّةِ الْأُولی"5 یعنی ای زنان ! (در برابر نامحرم) ظاهر نشوید و خود نمایی نکنید؛ مانند خود نمایی دوران جاهلیت نخستین . در آیه دیگری هم می فرماید : "غَیْرَ مُتَبَرِّجاتٍ بِزینَةٍ"6. یعنی زنان، (در برابر نا محرمان) با زینت ها و آرایش هایشان خود نمایی نکنند.
    قرآن در این آیات فقط زنان را از تبرج و خود نمایی و به نمایش گذاشتن جاذبه های جسمی خود را در برابر نا محرم نهی کرده و از تبرج مردان سخنی نگفته است.
    یوسف گفت : تو از بت حیا می کنی ولی من از خدا حیا نکنم. از این جریان مشخص می شود که حیا امری فطری است؛ زیرا مثل چنین زنی هم به طور فطری و غریزی چنین احساسی دارد


    شهید مطهری درباره آثار این غریزه و نیز اختصاص آن به زنان می نویسد : اما علت این که در اسلام دستور پوشش اختصاص به زنان یافته است این است که میل به خودنمایی و خود آرایی مخصوص زنان است. از نظر تصاحب قلب ها و دل ها، مرد شکار است و زن شکارچی و از نظر تصاحب جسم و تن، زن شکار و مرد شکارچی است.7

    جمع بین دو میل به پوشش و خودنمایی

    دین اسلام غریزه خودنمایی و تبرج زن را نادیده نگرفته بلکه به آن اهمیت هم داده است و تلاش کرده زنان افزون بر دارا شدن زیبایی درونی و اخلاقی از نظر ظاهری هم جذاب و زیبا باشند زیرا توجه به آرایش و زیبایی ظاهری نه تنها پاسخی منطقی و صحیح به اقتضای طبیعی و غریزی آنان در جلوه گری و جلب توجه دیگران است؛ بلکه سبب می شود زن شادتر و با نشاط تر باشد و از این راه شادابی و نشاط بودن را به زندگی خانواده اش نیز وارد کند.
    چرا که یکی از عوامل مهم با نشاط بودن زن، داشتن ظاهری زیبا و دلپسند است که شوهرش را پی در پی به وجد آورد و خود نیز از این راه به شوق آید. در نتیجه کوشش زن در جذاب بودن و آرایش کردن برای شوهر، ضمن این که نیاز طبیعی زن به خود نمایی و تبرج ارضا می کند، وی را از جلوه گری و خود نمایی برای مردان نا محرم نیز بی نیاز می دارد؛ زیرا او برای شوهری خودآرایی کرده که حقیقتا به عشق می ورزد و در دوستی اش وفادار است. به این ترتیب هم نیاز غریزی او را به آرایش و تجمل بر طرف می شود و هم از آفت ها و انحراف های عشق آزاد رهایی می یابد.
    نتیجه آن که وقتی حیا در زن فطری باشد پوشش و حجاب که لازمه حیا می باشد نیز فطری خواهد بود ؛ زیرا امکان ندارد زنی حیا داشته باشد و آن گاه اجازه دهد نا محرم از نگاه کردن به بدن او لذت ببرد.

    پی نوشت ها:
    1- سوره مریم، آیه 23.
    2- سوره یوسف، آیه 23.
    3- ترجمه المیزان، ج‏11، ص: 176.
    4- سوره اعراف، آیه 22.
    5- سوره احزاب، آیه 33.
    6- سوره نور، آیه 60.
    7- استاد مطهری، مجموعه آثار، ج 19، ص 436.
    فاطمه سرفرازی
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

صفحه 1 از 3 123 آخرینآخرین

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

موضوعات مشابه

  1. می خواهم عاشق قرآن باشم !
    توسط golenarges در انجمن مباحث قرآنی
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 19-09-2013, 10:41
  2. اسرار عدد نوزده در قرآن
    توسط صبح موعود در انجمن مباحث ديگر بخش اسلامی
    پاسخ: 3
    آخرين نوشته: 06-08-2013, 18:17
  3. قرآن بیش از آنکه در ختم خوانده شود باید درعروسی خوانده شود!
    توسط خادم الزینب در انجمن مباحث ديگر بخش اسلامی
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 03-08-2013, 11:37
  4. نامه دردمندانه قرائتی درباره مهجوریت قرآن
    توسط محبّ الزهراء در انجمن مباحث قرآنی
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 19-06-2013, 18:19
  5. پلورالیسم و اومانیسم در «مشایی» موج می‌زند!
    توسط محب المهدي (عج) در انجمن مباحث سیاست داخلی
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 06-04-2013, 10:26

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  
کانال سپاه