وای من که اصلا دوس ندارم:na:
[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] کلهپاچه، یکی از غذاهای سنتی منطقه خاورمیانه و قفقاز جنوبی است. روش طبخ آن در کشورهای مختلف تقریبا مشابه است. در کشور ایران و ترکیه این غذا با نام کله پاچه، در کشورهای عربی با نام پاچه و در ارمنستان، آذربایجان و گرجستان با نام خاش مطرح است.
به گزارش فرهنگ نیوز ، ازجمله فواید و خواص آن می توان گفت کلهپاچه غذایی پرانرژی و با کیفیت پروتئین بالا محسوب میشود. پروتئین موجود در آن برای رشد و ترمیم بسیاری از بافتهای بدن مفید است. زبان گوسفند سرشار از ویتامینهای گروه B بخصوص ویتامین ۱۲ B میباشد که این ویتامینها نقشهای مفید زیادی برای بدن دارند. بعنوان مثال ویتامین ۱۲ B ، در خونسازی و عملکرد سیستم عصبی نقش دارد.
پاچه گوسفند دارای طبع سرد است و خواصی چون رقیق کنندگی خون، ملین، التیام دهنده زخمهای داخلی و افزایش دهنده شیر مادر را دارد. نشان داده شده است که این غذا حاوی ماده مغذی به نام کوآنزیم Q ۱۰ است. کوآنزیم Q ۱۰ بعنوان یک آنتیاکسیدان قوی است که از طریق دفع مواد مضر تولید شده در بدن در نتیجه فرایندهای متابولیکی مختلف و جلوگیری از آسیب سلولها نقش مهمی را ایفا میکند. همچنین استحکام عملکرد سلول، تحریک سیستم ایمنی، بهبودی و کنترل بیماریهای فشار خون، سکته قلبی، پارکینسون، انواع سرطان و غیره از دیگر نقشهای کوآنزیم Q ۱۰ میباشد.
از جمله مضرات کله پاچه با وجود دارا بودن پروتئین و ویتامینها، سرشار از کلسترول و اسیدهای چرب مضر است. کلسترول بعنوان چربی است که خاصیت رسوب کردن در عروق خونی بدن را داشته و در کنار سایر عوامل خطر منجر به انسداد و گرفتگی رگ شده و زمینهساز بروز بیماریهای قلبی- عروقی، سکته و بسیاری دیگر از بیماریهای مزمن میشود.
شایان ذکر است که در میان قسمتهای مختلف کله پاچه، مغز گاو و گوسفند محتوای کلسترول بیشتری دارند. بگونهای که مغز گوسفند به اندازه ۸ زرده تخم مرغ کلسترول دارد و جزء مواد غذایی بسیار پرچرب محسوب میشود. از این رو کسانی که چربی خون بالایی دارند، کلسترول و اسید اوریک خونشان بالا است و مبتلا به نقرس و ناراحتی کلیوی هستند، باید از مصرف بیرویه کلهپاچه اجتناب کنند.
برخلاف تصور عمومی که کله پاچه را برای افرادی که ناراحتیهای مفصلی و آرتریت دارند، مفید میدانند، محتوای بالای چربیهای اشباع و ترانس موجود در کله پاچه فرایندهای التهابی موجود در این بیماران را بدتر کرده و توصیه نمیگردد.
حال با در نظر گرفتن اینکه اخیرا تغییراتی از جمله مصرف بیرویه غذاهای آماده که محتوای چربی، قندهای تصفیه شده و نمک بالایی دارند، کاهش فعالیت فیزیکی و غیره در شیوه زندگی افراد رخ داده است و این تغییرات زمینهساز بروز بسیاری از بیماریهای مزمن شده اند از این رو رعایت رژیم غذایی صحیح از طریق افزایش مصرف سبزیها و میوههای تازه و غلات کامل سبوسدار و کاهش مصرف گوشتهای قرمز و مواد غذایی پرچرب مفید خواهد بود. مصرف بیرویه کله پاچه بخصوص در مناطق سنتی که عادت به مصرف هفتگی این غذا دارند بدلیل مضراتی که ذکر شد توصیه نمیگردد.
کلهپاچه، یکی از غذاهای سنتی منطقه خاورمیانه و قفقاز جنوبی است. روش طبخ آن در کشورهای مختلف تقریبا مشابه است. در کشور ایران و ترکیه این غذا با نام کله پاچه، در کشورهای عربی با نام پاچه و در ارمنستان، آذربایجان و گرجستان با نام خاش مطرح است.
کله پاچه که از پختن سر، دست و پای گوسفند تهیه میگردد، از بخشهای مختلفی چون بناگوش، زبان، مغز، چشم، گوشت، صورت و پاچه تشکیل شده است. این غذا با واحد شمارش دست بکار میرود و هر دست کله پاچه شامل یک کله و چهار پاچه است. شایان ذکر است که آب این غذا نیز بعنوان پیش غذا به همراه نان خورده میشود.
خواص متمایز کلهپاچه
کلهپاچه غذایی پرانرژی و با کیفیت پروتئین بالا محسوب میشود. پروتئین موجود در آن برای رشد و ترمیم بسیاری از بافتهای بدن مفید است. زبان گوسفند سرشار از ویتامینهای گروه B بخصوص ویتامین 12 B میباشد که این ویتامینها نقشهای مفید زیادی برای بدن دارند. بعنوان مثال ویتامین 12 B، در خونسازی و عملکرد سیستم عصبی نقش دارد.
پاچه گوسفند دارای طبع سرد است و خواصی چون رقیق کنندگی خون، ملین، التیام دهنده زخمهای داخلی و افزایش دهنده شیر مادر را دارد. نشان داده شده است که این غذا حاوی ماده مغذی به نام کوآنزیم Q10 است. کوآنزیم Q10 بعنوان یک آنتیاکسیدان قوی است که از طریق دفع مواد مضر تولید شده در بدن در نتیجه فرایندهای متابولیکی مختلف و جلوگیری از آسیب سلولها نقش مهمیرا ایفا میکند. همچنین استحکام عملکرد سلول، تحریک سیستم ایمنی، بهبودی و کنترل بیماریهای فشار خون، سکته قلبی، پارکینسون، انواع سرطان و غیره از دیگر نقشهای کوآنزیم Q10 میباشد.
مضرات کله پاچه!!!!
کله پاچه با وجود دارا بودن پروتئین و ویتامینها، سرشار از کلسترول و اسیدهای چرب مضر است. کلسترول بعنوان چربی است که خاصیت رسوب كردن در عروق خونی بدن را داشته و در کنار سایر عوامل خطر منجر به انسداد و گرفتگی رگ شده و زمینهساز بروز بیماریهای قلبی- عروقی، سکته و بسیاری دیگر از بیماریهای مزمن میشود.
شایان ذکر است که در میان قسمتهای مختلف کله پاچه، مغز گاو و گوسفند محتوای کلسترول بیشتری دارند. بگونهای که مغز گوسفند به اندازه 8 زرده تخم مرغ کلسترول دارد و جزء مواد غذایی بسیار پرچرب محسوب میشود. از این رو کسانی که چربی خون بالایی دارند، کلسترول و اسید اوریک خونشان بالا است و مبتلا به نقرس و ناراحتی کلیوی هستند، باید از مصرف بیرویه کلهپاچه اجتناب کنند.
برخلاف تصور عمومی که کله پاچه را برای افرادی که ناراحتیهای مفصلی و آرتریت دارند، مفید میدانند، محتوای بالای چربیهای اشباع و ترانس موجود در کله پاچه فرایندهای التهابی موجود در این بیماران را بدتر کرده و توصیه نمیگردد.
کلام آخر
با در نظر گرفتن اینکه اخیرا تغییراتی از جمله مصرف بیرویه غذاهای آماده که محتوای چربی، قندهای تصفیه شده و نمک بالایی دارند، کاهش فعالیت فیزیکی و غیره در شیوه زندگی افراد رخ داده است و این تغییرات زمینهساز بروز بسیاری از بیماریهای مزمن شده اند از این رو رعایت رژیم غذایی صحیح از طریق افزایش مصرف سبزیها و میوههای تازه و غلات کامل سبوسدار و کاهش مصرف گوشتهای قرمز و مواد غذایی پرچرب مفید خواهد بود. مصرف بیرویه کله پاچه بخصوص در مناطق سنتی که عادت به مصرف هفتگی این غذا دارند بدلیل مضراتی که ذکر شد توصیه نمیگردد.
عشق عاشق را به بیماری می کشاند، بیمار زرد روی است و خواب و خور ندارد و از درد می نالد و می گرید.
سلامت دنیا بیماری است و بیماری اش شفا و سلامت، چراکه بنیان دنیا در عادات است و سلامت حقیقی، هرچه هست در ترک عادات است و عتق از ملکات ...
(التماس دعا)
گاهي مي خوانيم كه مصرف كله پاچه به دليل چربي بالايي كه دارد توصيه نمي شود. در گفت وگويي با دكتر كيمياگر، متخصص تغذيه و رژيم درماني، استاد انستيتو تحقيقات تغذيه كشور و دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در رابطه با صحت اين موضوع پرسيديم.
▪ آقاي دكتر! لطفا بفرماييد هر جزو از كله پاچه حاوي چه تركيبي است و خوردن آن چه فايده اي دارد؟
همان طور كه اشاره كرديد كله پاچه قسمت هاي مختلفي دارد و هر كدام خاصيت ويژه اي دارند. پاچه كمترين ميزان چربي را دارد و گرچه پروتئين آن بين پروتئين هاي حيواني كامل نيست ولي به هر حالت چون با ساير بخش ها خورده مي شود، قابل توصيه است. پاچه لذيذ است و مصرف آن ممنوعيت ندارد. زبان مثل گوشت هاي قرمز ديگر است اما بهتر است قسمت هاي آخري مثل خرخره مصرف نشود. بناگوش نيز از گوشت لخم و بخش هاي چربي تشكيل شده كه بهتر است بخش چربي آن خورده نشود گرچه اين بخش لذيذ است و گروهي از افراد به دليل همين چربي به كله پاچه علاقه دارند.
▪ آيا چشم هم جزو بخش هاي خوراكي كله پاچه است؟
چشم بسيار پرچربي است و مصرف آن چندان توصيه نمي شود البته باز هم اين موضوع به ميزان مصرف افراد در ماه بستگي دارد.
▪ مغز چطور؟
از نظر متخصصان تغذيه مغز به دليل چربي و كلسترول بالا قابل خوردن نيست.
▪ بهترين و بدترين قسمت كله پاچه كدام است؟
از نظر تغذيه اي، بهترين قسمت پاچه است كه چربي كمي دارد و بدترين بخش مغز است كه سرشار از كلسترول است. جالب است بدانيد مغز گاو يا گوسفند به اندازه ۸ زرده تخم مرغ كلسترول دارد و جزو مواد غذايي بسيار پرچرب محسوب مي شود. البته توام بودن چربي هايي مثل تري گليسيريد با كلسترول، جذب كلسترول را بالا برده و باعث افزايش چربي خون مي شود.
▪ آيا اين موضوع حقيقت دارد كه كله پاچه و به خصوص پاچه كلسيم بالايي دارد و براي كساني كه دچار شكستگي هستند مفيد است؟
نه، اين باور چندان درست نيست. در واقع آنچه براي شكستگي استخوان و جوش خوردن آن مناسب است، پروتئين است كه ساير موادغذايي از اين نظر ارجح هستند. بنابراين كله پاچه به دليل چربي بالايي كه دارد از اين نظر مناسب نيست.
▪ از نظر شما هر جزو كله پاچه چند واحد گوشت محسوب مي شود؟
زبان گوسفند ۳ سهم گوشت و هر پاچه ۲ واحد گوشت است.
▪ آقاي دكتر! چقدر خوردن كله پاچه مضر است؟
اگر كسي عادت كرده در هفته يكي، دوبار كله پاچه بخورد مضر است اما مصرف يكي دو وعده آن، در ماه اشكالي ندارد.
▪ مصرف كله پاچه براي چه اشخاص يا چه بيماراني به كل مجاز نيست؟
طبيعتا كساني كه چربي خون بالايي دارند يا كلسترول و اسيد اوريك خونشان بالاست و مبتلا به نقرس هستند، بايد از مصرف كله پاچه اجتناب كنند. البته مصرف پاچه حتي در اين گروه ها بدون اشكال است.
▪ آيا خوردن آبغوره، نارنج يا آبليمو بعد از كله پاچه به كاهش جذب چربي آن كمك مي كند؟
نه، آثار مضر كله پاچه با مصرف اين چاشني ها از بين نمي رود. مواد ترش تنها احساس دهاني ما را برطرف مي كنند و چربي را از دهان مي شويند. يادتان باشد وقتي كلسترول وارد دستگاه گوارش شد، جذب مي شود و درصدي كه دفع مي شود به قدري كم است كه قابل محاسبه نيست!
▪ مصرف چه موادغذايي در كنار كله پاچه به هضم بهتر آن كمك مي كند؟
موادغذايي تاثيري در اين موضوع ندارند. اسيدي كه براي هضم لازم است به وسيله معده ترشح مي شود. خوب جويدن و به اندازه خوردن مهم است. از آنجا كه پخت كله پاچه وقت گير است معمولا مردم براي مصرف به كله پزي ها مراجعه مي كنند. البته بايد حتما به مغازه هاي معتبر و شناخته شده مراجعه كنند زيرا احتمال آلودگي و مسموميت در صورتي كه كله پاچه خوب نگهداري نشود، بالاست. البته در بيشتر موارد كله پاچه خوب پخته مي شود و معمولا مشكلي ايجاد نمي شود اما برخي مغازه ها كله پاچه را نيم پز مي كنند يا مي پزند و كنار مي گذارند و موقع فروش در آب مي گذارند تا داغ شود كه اين كار جايز نيست.
▪ مصرف كله پاچه را در كدام وعده توصيه مي كنيد؟
برخي افراد آن را به عنوان صبحانه و برخي به عنوان ناهار يا حتي در وعده شام مي خورند. مرسوم است كله پاچه در وعده صبحانه مصرف شود اما به هر حال مهم آن است كه كله پاچه را به عنوان وعده اصلي غذايي بخوريم و ۲ وعده ديگر در روز سبك باشد. اگر كله پاچه در وعده شام خورده مي شود بايد حتما فاصله زماني ۲ ساعته تا خواب رعايت شود. در غير اين صورت غذا به خوبي هضم نمي شود و خواب آشفته اي خواهيد داشت
عشق عاشق را به بیماری می کشاند، بیمار زرد روی است و خواب و خور ندارد و از درد می نالد و می گرید.
سلامت دنیا بیماری است و بیماری اش شفا و سلامت، چراکه بنیان دنیا در عادات است و سلامت حقیقی، هرچه هست در ترک عادات است و عتق از ملکات ...
(التماس دعا)
خواص کله و پاچه از دیدگاه طب سنتی ایران
اندام های مختلف حیوانات مانند کله، پاچه، جگر، طحال، شش، دل، مغز و گوشت به تناسب مزاج خود حیوان دارای خواص و کیفیات مختلف می باشند.
چنانکه گوشت بز از گوشت میش رطوبت کمتری دارد کله بز هم نسبت به کله میش رطوبت کمتری دارد. همچنین در تمام حیوانات طبیعت اندام ها به همین وضع و کیفیت می باشد.
از خواص کله حیوانات:
به طور عموم و کلی غذائی که از کله حیوانات تهیه می گردد خاصیت غذائی زیادی دارد و تولید حرارت زیاد در بدن می کند. برای بدن های ضعیف تقویت کننده است و چون هضم آن به درستی انجام گردد قوای جنسی را افزایش می دهد. برای کسانی که ضعف معده دارند با کمی اصلاح غذای خوبی است و گاهی تولید قولنج سخت می نماید. بروز این قولنج در اثر خوردن زیاد پوست و غضروف طرفین صورت و کاسه سر و گوش ها و بینی ها می باشد.
گوشت صورت از تمام قسمت های دیگر کله دارای کیفیت غذایی بیشتری است. چربی چشم ها از سایر قطعات کله بیشتر و دفع آن سریعتر است. گوشت زبان از همه لطیف تر و مغز از تمام قسمت های دیگر سردتر است. به همین سبب است که توصیه شده مغز را با سرکه و خردل و آویشن کوهی و چشم را با سرکه و آویشن و خردل و گوشت زبان را با نمک بسیار مصرف کنند. حتی الامکان از خوردن پوست و غضروف خودداری کنند و در صورت خوردن با سرکه و خردل میل نمایند.
کله بزغاله و بز جوان زیانش کمتر و در عین حال قبل از سیر شدن باید سفره را ترک کنند زیرا در صورت زیاده روی در مصرف پس از یک یا دو ساعت احساس سنگینی شدید در خود نموده و مضطرب و بدخواب می شوند و حالت تنگی نفس به آنها دست می دهد.
کسانی که به خوردن آن اشتهای زیاد دارند، چنانچه دست از خوردن آن بکشند، پس از مدتی این اشتها از بین رفته و عوارض بعدی هم ایشان را ناراحت نمی کند.
خوراک کله در تابستان و در نواحی گرمسیر برای مزاج انسان سنگین تر است و تا کاملا انسان گرسنه نشود نباید از آن خورد. کسانی که مزاجشان گرم است و تشنگی زیاد دارند می توانند برای رفع ناسازگاری و تشنگی که از خوردن آن پدید می آید چند دانه انگور بدون پوستمصرف کنند و حداقل تا 3 ساعت از نوشیدن آب خودداری کنند و مدت کوتاهی بخوابند.
خوردن کله گاهی اوقات سبب نفخ معده شده و هضم آن به کندی صورت می گیرد.
اگر شخص گرسنه باشد و از آن بخورد مخصوصا در ساعات آخر روز، هضم آن به طرز اطمینان بخشی صورت می گیرد و به سلامتی بدن زیانی نمی رسد.
بهترین وقت برای خوردن کله روزهای سرد زمستان است که معده پاک باشد و بعد از آن به تدریج با ظرف کوچکی آب بنوشند و پس از یک ساعت در رختخواب گرم بخوابند و شکم را گرم نگاه دارند و چون از خواب بیدار شدند مقدار زیادی قدم بزنند، اگر بعد از 9-10 ساعت مزاج به مقدار لازم عمل نمود، دلیل بر آن است که هضم به خوبی انجام شده است.
پاچه:
خاصیت غذائی پاچه بسیار کم و فضولات اندک است. از خوردن پاچه در بدن خون سرد چسبنده و لزج به وجود می آید و برای کسانی که استخوانشان شکسته است اگر مدت طولانی از پاچه تغذیه کنند بسیار مفید است. چنانچه با سرکه و انجدان آماده گردد لزوجت و سردی آن تخفیف می یابد و دیگر تولید قولنج نمی کند.
خوردن پاچه برای مبتلایان به تب و کسانی که غذای کم نیاز دارند و مبتلایان به خونریزی رحم و سستی روده و خونریزی بواسیر و به طورکلی برای کسانی که بدن شان محتاج به محکم نمودن اندام است مفید می باشد.
عشق عاشق را به بیماری می کشاند، بیمار زرد روی است و خواب و خور ندارد و از درد می نالد و می گرید.
سلامت دنیا بیماری است و بیماری اش شفا و سلامت، چراکه بنیان دنیا در عادات است و سلامت حقیقی، هرچه هست در ترک عادات است و عتق از ملکات ...
(التماس دعا)
:idontnow:
خوشمزس ولیییییی خیلییییییییییی چربه
آدم احساس میکنه چربی خورده!
من این حسو درحالی دارم که فقط یه تیکه ی کوچیک از گوشتشو خوردم در حد 2 بند انگشت!
حالا اونی که میشینه آبشو میخوره و با کلی گوشتو مخلفات ... :divar::49:
بنده توانایی این رو دارم کاملش رو هم میل بفرمایم اما همچین احساسی نکنم! خو شما مشکل داری خواهر من چرا برا کله پاچه حرف در میاری خوووووووووو:)دم احساس میکنه چربی خورده!
من این حسو درحالی دارم که فقط یه تیکه ی کوچیک از گوشتشو خوردم در حد 2 بند انگشت!
حالا اونی که میشینه آبشو میخوره و با کلی گوشتو مخلفات ... :divar::49:
به کمال عجز گفتم : که به لب رسيد جانم
به غرور و ناز گفتي : تو مگر هنوز هستي؟!
بعداز اين لطفي ندارد حکـمراني بر دلم
شهر ويـران گشته فرماندار مي خواهد چه کار . . .
:ajab:بنده توانایی این رو دارم کاملش رو هم میل بفرمایم اما همچین احساسی نکنم! خو شما مشکل داری خواهر من چرا برا کله پاچه حرف در میاری خوووووووووو:)
وای خدای من!
من از ظهر سرم گیج میره:bikh:
الان فخر فروشی کردی ؟
میخواستی بگی مرفه بی دردی ناهار کله پاچه خوردی؟
خیلی زشته این کارا:badbad:
به کمال عجز گفتم : که به لب رسيد جانم
به غرور و ناز گفتي : تو مگر هنوز هستي؟!
بعداز اين لطفي ندارد حکـمراني بر دلم
شهر ويـران گشته فرماندار مي خواهد چه کار . . .
در حال حاضر 3 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 3 مهمان ها)