GNU-Linux (گنو لینوکس) چیست
لينوکس چيست؟
لينوکس به خودی خود،يک هسته ( Kernel )است.هسته،بخش اصلی سيستم عامل را تشکيل می دهد،که کار آن کنترل داده ها،مديريت حافظه،سخت افزار،ورود و خروج داده ها وتمامی موارد اصلی سـيستم عامل می باشد.همانطور که گفته شد،لينوکـس به خودی خود يک سيستم عامل به شمار نمی رود،بلکه با استفاده از ابزار هايی که پروژه گنو( GNU ) برای آن توليد کرده است،تبديل به يک سيستم عامل می شود.(به همين دليل است که لينوکس را معمولاٌ گنوليـنوکس می نامند)و با اضافه کردن ساير نــرم افزارهای باز متن به آن،می توان از آن در موارد متعددی مانند سرويس دهنــده ها، ايستگاههای کاری،کامپيوترهای روميزی،ابر رايانه ها،ابزارهای صنعتی و پزشکی کــه دارای سيستم های درونه ای( Embeded )می باشند و ... استفاده کرد.
از نظر فنی ،گنو/ لينوکس را می توان نمونه باز متن و آزاد سيستم عاملهای خانواده يونيکس ناميد.زيرا بر اساس استاندارد POSIX پياده سازی شده و کاملاٌ با آن سازگار است . بنابراين کنو/لينوکس را مي توان نواده سيستم عامل پر سابقه و مستحکم يونيکس دانست که البته خواص خوب آنرا به ارث برده است.اکنون تفاوتهای اصلی گنو/لينوکس و ويندوز را بررسی می کنيم:
گنو /لينوکس:سيستم عامل آزاد:
گنو/لينوکس يک سيستم آزاد و بازمتن است . کد منبع آن در اختيار همگان قرار داردو همه می توانند در کدهای آن تغيير ايجاد کرده و بنا به نيازشان از آن استفاده کنند ، آزاد ودر دسترس بودن کدهای منبع موجب می شود تا بتوانيد از طرزکارکرد دقيق سيستم عامل مطلع شويد. شما بسياری از توزيعهای گنو/لينوکس را می توانيد به هر تعداد کپی کرده و بين دوستانتان پخش کنيد . در سمت مقابل، ويندوز يک عامل اختصاصی است که کد منبع سری آن نگهداشته شده و برای همگان در دسترس نيست. شما نمی توانيد بفهميد که واقعاٌ در زير سيستم عامل ويندوزتان جه ميگذرد ؟ آيا يک برنامه جاسوسی در آن پنهان نشده است؟ بعيد نيست. سيستم عامل ويندوز رايگان نبوده و شما نمی توانيد آنرا کپی کرده و پخش کنيد، در اينصورت شما خلافکار هستيد و جريمه و مجازات خواهيد شد.(فعلاٌ نه در ايران ولی در 4-6 سال آينده اينگونه می شود.)
گنو/لينوکس را به هواپيمايی تشبيه کرده اند که هر قسمت از آنرا در جايي ساخته اند. گنو/لينوکس واقعاٌ محصول کشور خاصی نيست، تعداد زيادی از مردم سرتاسر جهان در حال کار روی بخش های مختلف آن و توسعه آن هستند. تعداد برنامه نويسانی که روی بخش های مختلف سيستم عامل گنو/لينوکس کار می کنند,به حدود 400هزار نفر می رسد, تفاوت کيفيت کار را مشخص می کند.
شما با گنو/لينوکس آزاد هستيد, لازم نداريد تا از نرم افزارهای اختصاصی استفاده کنيد و تحت انقياد آنها درآييد .
گنو/لينوکس:سرعت,قدرت,پايداری:
همانطور که گفته شد,گنو/لينوکس نواده سيستم عامل يونيکس است.بنابراين ساختار کلی اين سيستم عامل کاملاٌ با ويندوز متفاوت است. اين به اين معنی است که مثلاٌ شما نخواهيد توانست برنامه هايی که در ويندوز داريد, روی گنو/لينوکس اجرا نماييد.(البته راههايی وجود دارد-شبيه سازها-ولی در حالت غيرعادی خير.)يکی از خواص اصلی سيستم عامل های خانواده يونيکس, پايداری و استقامت بالای آنها است. اين سيستم عامل ها به راحتی خراب نمی شود و به ندرت نياز به بوت مجدد پيدا می کنند. گنو/لينوکس هايی وجود دارند که شما می توانيد سالها بدون نياز به بوت, از آنها استفاده کنيد.در سمت مقابل, حتی جديدترين وپايدارترين سيستم های ويندوز نيز اندازه گنو/لينوکس پايدار نيستند. برای بکارگيری سيستم های ويندوز بعنوان سرويس دهنده به حافظه وپردازنده قويتری داريد و مطمئن باشيد اگر هر چند روز آنرا بوت نکنيد, از کار خواهد افتاد! معمولاٌ سيستم عامل گنو/لينوکس به راحتی خراب نمي شود و برعکس ويندور مجبور نيستيد تا هر چند ماه يکبار مجدداٌ نصب کنيد. حتی برخی از انواع گنو/لينوکس به نصب «يکبار برای تمامی عمر» مشهور هستند. اينگونه سيستم ها را ميتوانيد حين کار و حتی بدون بوت, به نسخه های جديدتر ارتقا دهيد.
گنو/لينوکس:امنيت,امنيت،امنيت
امروزه در دنيايی متکی بر فناوری اطلاعات زندگی می کنيم که هر لحظه به خطر افتادن جريان اطلاعات منجر به بروز خسارت های تجاری جبران ناپذيری خواهد شد. امروزه همه به دنبال يک سکوی( Platform ) امن تر برای اجرای برنامه های کاربردی وسرويس دهنده ها هستند. با اينکه مبحث امنيت يک مقوله نسبی است، گنو/لينوکس حرف های زيادی در زمينه امنيت دارد. بسياری از قابليتهای امنيتی که در ويندوز وجود ندارد و يا فقط با اضافه کردن نرم افزارهای اضافی قابل دسترسی می باشند، بطور درونی و بصورت پيش گزيده در گنو/لينوکس پياده سازی شدهاند. گنو/لينوکس از ابتدا برای محيط های شبکه ای و چند کاربره طراحی شده است و همين باعث رعايت مسائل امنيتی از ابتدا در آن شده است در حاليکه ويندوز اينگونه نبوده و در حال حاضر از لحاظ امنيتی دارای نقاط ضعف فراوانی است. مثلاٌ يک برنامه مخرب با استفاده از همين ضعف های امنيتی مي تواند کل سيستم عامل را نابود کند، ولی در صورتيکه مورد مشابهی در گنو/لينوکس وجود داشته باشد، حداکثر به دايرکتوری خانگی کاربر اجراکننده آسيب خواهد رسيد، نه کل سيستم عامل.
اينطور نيست که گنو/لينوکس فاقد هر گونه اشکال امنيتی باشد، خير، ولی باز بودن کد منبع آن باعث می شود تا بسيای از اشکالات امنيتی پيش از ايجاد خسارت و در مراحل توسعه و برنامه نويسی برنامه برملا شده و رفع شوند. در صورتيکه اشکالی در برنامه های منتشر شده يافت شود، بدليل موجود بودن کد منبع سريعاٌ برطرف می گردد. در صورتيکه در سيستم عامل ويندوز شما بايد منتظر مايکروسافت بمانيد و بمانيد وبمانيد(مثلاٌ هم اکنون 21 اشکال امنيتی در مرورگر IE وجود دارد که مايکروسافت برای آن هنوز هيچ وصله ای قرار نداده است).
سيستم عامل ويندوز دارای اشکالات امنيتی بسياری است که به راحتی هم کشف نمی شوند وهنگامي کشف می شوند که خسارت جبران ناپذيری در اثر حمله از طريق آن ضعف های امنيتی رخ دهد که امثال آنرا شاهد هستيم. در دنيای امنيت ضرب المثلی وجود دارد که می گويد:«امنيت با مخفی کاری حاصل نمی شود».
ميتوان ادعا کرد که تقريباٌ هيچ ويروسی برای گنو/لينوکس وجود ندارد و اين در حالی است که ساليانه بيش از 1000 ويروس مختلف برای سيستم عامل ويندوز ايجاد می شود. اين بخاطر عدم گسترده بودن گنو/لينوکس نيست(حدود%70 از سايت های وب در جهان برروی سيستم عامل های خانواده يونيکس وگنو/لينوکس و سرويس دهنده وب آپاچی در حال اجرا هستند)؛ بلکه بدلژل وجود حفره های امنيتی متعدد ويندوز وسايت انحصارگرايی مايکروسافت است. يعنی مايککروسافت طوری سياست گذاری کرده است که مشتريان خود را تنها به محصولات خودش عادت دهد. بسياری از کاربران ويندوز از Internet Explorer يا Outlook برای مرور وب و پست الکترونيک استفاده می کنند. يک ويروس نويس اگر ويروسی را برای کاربران ويندوز بنويسد، بر روی کامپيوتر های %90 آنها اثر خواهد کرد. چون اکثراٌ از IE و Outlook استفاده می کنند. ولی در گنو/لينوکس چطور؟ در گنو/لينوکس شما طيف وسيعی از انتخاب و عدم اجبار داريد.امکان استفاده از مرورگرهای مختلفی همچون:موزيلا، Konqueror ، Opera ، Mozilla mail ، Kmail ، Evolution ، Pine و Mutt در گنو/لينوکس موجب می شود تا ويروس نويس فقط بتواند برای يکی از اينها ويروس بنويسد، چون روی بقيه کار نخواهد کرد و عملاٌ ميزان اثر آن اندک خواهد بود. ضمناٌ هيچ يک از ويروسهايی که برای ويندوز نوشته شده اند، بر روی گنو/لينوکس کار نمی کنند.
گنو/لينوکس:تعداد سکو های اجرايی
گنو/لينوکس برخلاف ويندوز بر روی تعداد زيادی از سکوهای مختلف سخت افزاری اجرا می شود و شما حتی قادريد آنرا برای کاربر روی سکوی موردنظرتان تغيير دهيد. اين قابليت، گنو/لينوکس را برای بکارگيری در سخت افزارهای درونه ای( (Embedded بسيار مناسب می سازد. هسته 6 , 2 گنو/لينوکس اين امکان را فراهم می سازد تا گنو/لينوکس را بر روی دستگاههای بسيار کوچک و يا ابررايانه های بسيار بزرگ اجرا نماييد.
گنو/لينوکس گسترده ترين تنوع در کاربرد:
بدليل آزاد بودن سِستم عامل گنو/لينوکس, هر گروه يا موسسه تجاری, يک نسخه خاص از آن که به توزيع يا پخش( Distribution ) معروف هستند, منتشر ساخته است.اين توزيع های مختلف همگی گنو/لينوکس هستند, ولی هر يک معمولاٌ برای يک يا چند امر خاص مانند سرويس دهنده, ديوار آتش، ميزکارو... طراحی شدهاند و هر يک قابليتها و بهينه سازیث های خودشان را به کاربران ارائه میکنند. کاربران در اين ميان آزادی انتخاب زيادی داشته ومی توانند چيزی که کاملاٌ نيازشان را برطرف می کند، انتخاب کنند. چيزی که در ويندوز نمی توان مفهومی برای آن پيدا کرد.
گنو/لينوکس:سيستم عاملی حرفه ای:
گنو/لينوکس يک سيستم عامل حرفه ای است. يعنی ممکن است يک کاربرکاملاٌ غير فنی برای مديريت و انجام برخی از تنظيمات سخت افزاری دچار مشکل شود و نتواند به راحتی اين کار را انجام دهد. البته برخی از توزيع های گنو/لينوکس اين امور را بسيار راحت(و حتی راحتتر از ويندوز )کرده اند، ولی با اينحال بطور کلی، گنو/لينوکس يک سيستم عامل حرفه ای است که در عين سادگی، از پيچيديگی های فنی بسياری برخوردار است. البته تمام کاربران لازم نيست اين امور را بدانند. مثلاٌ يک کارمند دفتری که اموری مانند تايپ وحسابداری را با کامپيوترش انجام می دهد، ممکن است از لحاظ فنی تفاوتی را احساس نکند، ولی گنو/لينوکس خوراکی 4 ساله برای کاربران خوره می سازد! برخلاف ويندوز، نکات بی پايانی برای يادگيری در گنو/لينوکس وجود دارد. اين سيستم عامل 4 سال شما را به راحتی مشغول خواهد کرد و می توانيد مطمئن باشيد پس از آن باز هم مطالب جديدی برای يادگيری وجود خواهند داشت! پس خوره های کامپيوتری از آن لذت وافری خواهند برد و هرگز آنرا رها نخواهند کرد. برخلاف ويندوز، در گنو/لينوکس راحت تر هستيد تا بسياری از کارهای پيکربندی و سيستمی را از خط فرمان بسيار قدرتمند و عالی آنرا انجام دهيد. با اينکه برای بسياری از امور مانند ويندوز ابزارهای گرافيکی طراحی شده است، يک کاربر حرفه ای واقعاٌ از خط فرمان گنو/لينوکس لذت خواهد برد. خط فرمان ويندوز را اصلاٌ می توان خط فرمان ناميد!!؟
گنو/لينوکس بهشت برنامه نويسان:
گنو/لينوکس را بهشت برنامه نويسان ناميده اند. برخلاف ويندوز که اکثراٌ ابزارهای برنامه نويسی روی آن بايد جداگانه نصب وخريداری نماييد، گنو/لينوکس به همراه تمامی ابزارهای برنامه نويسی موردنيازتان و با هر زبانی که فکر کنيد ارائه می شود. کافی است آنرا نصب کنيد و کار برنامه نويسيتان را با ابزار دلخواهتان شروع کنيد.
گنو/لينوکس:يک جعبه کامل:
گنو/لينوکس برای کاربران حرفه ای، يک جعبه ابزار کامل بشمار می رود که در آن تمامی ابزارهای موردنياز مانند برنامه های اينترنتی، ابزارهای امنيتی مانند ابزارهای آزمايش شبکه، ابزارهای برنامه نويسی، هزاران صفحه وراهنما درآن پيدا خواهيد کرد. ابزارهايی که در اختيارتان قرار دارد چنان متنوع هستندکه می توانيد %90 اطمينان داشته باشيد که پس از نصب آن به چيز ديگری نياز نخواهيد داشت.
گنو/لينوکس:يکی از زيباترين دستاوردهای بشری
گنو/لينوکس در سايه همکاری وتبادلات علمی هزاران نفر در سراسر جهان ايجاد شده و توسعه يافته است. اين همکاری چنان گسترده وزيبا بوده وهست، که به سيستم عامل کنو/لينوکس لقب«يکی از زيباترين دستاوردهای همکاری جمعی بشر» داده شده است. فرهنگ حاکم در جامعه گنو/لينوکس و باز متن، فرهنگ کمک، اشتراک اطلاعات و تلاش برای بهبود هرچه بيشتر محصولات و«انجام هر کای که از دستت برمی آيد »است. هرکس که می خواهد با اين سيستم عامل کار کند، بايد تمامی ديدگاهها وعقايد قبلی خود را درباره نرم افزارها و سيستم عامل کنار گذاشته و با يک ديدگاه جديد وطرز فکر متحول شده وارد دنيای گنو/لينوکس شود, زيرا با فرهنگ حاکم متفاوتی روبرو خواهد بود. گنو/ لينوکس نويد دهنده آزادی نرم افزاری است.
منبع : phpbb.maghsad.com