صفحه 6 از 12 نخستنخست 123456789101112 آخرینآخرین
نمایش نتایج: از 51 به 60 از 118

موضوع: وظایف شیعه و خدمتگذاری امام عصر

  1. #51
    کاربر کهنه کار گلنرگس آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2011
    محل سکونت
    تهران بود . دي
    نوشته ها
    9,150
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    نظری به مسأله « جهانی سازی» دینی

    جهانی‌سازی که از جهان‌بینی اصلاح اندیشان بزرگ جهان سرچشمه گرفته، از اساسی‌ترین آرمان‌های همة انبیاء و همة ادیان بزرگ الاهی است که در رسالت جهانشمولی اسلام و قرآن بر آن تأکید شده است:
    تَبَارَکَ الَّذِی نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَی عَبْدِهِ لِیَکُونَ لِلْعَالَمِینَ نَذِیرًا [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    وَمَا أَرْسَلْنَاکَ إِلَّا کَافَّةً لِّلنَّاسِ بَشِیرًا وَنَذِیرًا[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    اساساً هدف انبیا و اصلاح‌گرایان بزرگ جهان، اصلاح جامعة بزرگ انسانی است، و برای اصلاح هر جامعه‌ای به طور کامل باید به اصلاح بدنة اصلی کلّ جامعه انسانی پرداخت؛ زیرا اصلاح یک عضو با بیمار بودن اصل بدنه، امکان پذیر نیست و زود است که بیماری از اعضای دیگر به این عضو اصلاح شده سرایت کند و حتّی در یک جامعه نمی‌توان به اصلاح یک بعد از ابعاد آن پرداخت تا به اصلاح تمام ابعاد آن به طور مساوی و همگام پرداخته نشود؛ برای مثال، برای اصلاح بُعد کشاورزی نمی‌توان از اصلاح دیگر ابعاد اقتصادی کشور چشم پوشید و حتّی ابعاد علمی، فرهنگی و سیاسی را نادیده گرفت و نیز اصلاح یک طبقه از طبقات گوناگون هر جامعه بدون در نظر گرفتن دیگر طبقات امکان‌پذیر نیست، و مسألة سرایت، از بزرگ‌ترین آفات جامعه‌‌ها است.
    مرحوم سید جمال‌الدین اسدآبادی در این زمینه می‌گوید:
    برای شناخت فرهنگ حاکم بر جامعه، ‌کافی است با یک قشر از آن جامعه تماس حاصل کرد؛ زیرا اعضا (اقشار و طبقات) یک جامعه سر و ته یک کرباسند.
    در قرآن کریم می‌خوانیم:
    وَکَذَلِکَ جَعَلْنَاکُمْ أُمَّةً وَسَطًا لِّتَکُونُواْ شُهَدَاء عَلَی النَّاسِ وَیَکُونَ الرَّسُولُ عَلَیْکُمْ شَهِیدًا[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    امّت اسلامی مکلّفند تا بر مردم جهان نظارت داشته، در ساخت و ساز ملّت‌ها بکوشند، و بدین‌سان مسؤولیّت خود را در پیشگاه پیامبر اسلام ایفا کنند.
    ملاحظه می‌شود که در این آیه، با صراحت بر مسألة جهان‌سازی تاکید شده و آن را مسؤولیت خطیر و بر عهدة جامعة اسلامی می‌داند که باید با تمام توان (و با امکانات وحیانی فراوان) در اصلاح جوامع بشری در سراسر جهان بکوشند؛ البتّه باید توجّه داشت که مسألة جهانی‌سازی، همواره همراه تحمیل فرهنگ‌‌ها است. هر ملّت یا هر گروه که به پا خاسته در صدد جهانی‌سازی باشد، خواه و ناخواه فرهنگ حاکم خود را که فرهنگ برتر می‌داند، تحمیل می‌کند، و از همین راه در صدد اصلاح فرهنگ‌ها بر می‌آید.
    پیش‌تر اشاره شد که، ‌اساساً ملّتی به جهانی‌سازی روی می‌آورد که فرهنگ خود را غنیّ‌تر و پربارتر می‌داند و برای ملّت‌ها مفیدتر می‌شمارد. و همین برتری فرهنگ سبب شده تا به پاخیزد و به اصلاح دیگران بپردازد که این شرایط همگی در شریع اسلام فراهم است.
    هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَی وَدِینِ الْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عَلَی الدِّینِ کُلِّهِ وَکَفَی بِاللَّهِ شَهِیدًا .[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    در این آیه به برتری فرهنگ اسلامی اشاره شده تا شایستگی هیمنت بر دیگر فرهنگ‌ها را مُبَرْهَنْ سازد؛ البتّه این به توانمندی مسلمانان بستگی دارد تا چگونه فرهنگ اسلامی را جلوه‌گر سازند.



    جهان شمولی اسلام

    ظهور انقلاب اسلامی زمینه‌ای را فراهم کرد تا اصول و مبانی جهانشمول اسلام برای بار دیگر و با حیاتی جدید و به طور جدّی پا به عرصة حیات اجتماعی جهانی بگذارد تا اصول جهانشمولی خود را بر انسان‌‌ها عرضه کند، و با فراخوانی انسان‌‌ها برای عمل به این اصول، راه برای انجام «عمل صالح» باز شود، و از این طریق دستیابی به آن «حیات طیّبه»‌ای که قرآن کریم وعده داده است، فراهم آید.
    شاید بتوان چنین ادعا کرد که جامع‌ترین و عالی‌ترین اصول فراگیر و جهانشمول اسلام در همان آیة 13 سوره حجرات یاد شده جمع شده است.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    نکات حائز اهمّیّت در این آیه عبارتند از:
    اوّلاً، آیه خطاب خود را اختصاص به هیچ قوم و ملّت یا مرام و مذهبی قرار نداده است. در حقیقت قرآن با بها دادن به همة انسان‌ها و مورد خطاب قرار دادن آن‌ها در صدد است تا به آن‌ها گوشزد کند که همگان دارای گوهری به نام انسانیّت هستند که این گوهر نزد آفریدگار جهان بسیار ارزشمند است.
    حال با توجّه به آن‌چه گفته آمده روشن شد که مسلمانان در این دوران، در برابر آزمون مهمّی قرار گرفته‌اند که چگونه می‌توانند گوهر آموزه‌های قرآنی و پیام عدل آسمانی و احسان و بردباری و برادری اسلامی را نه تنها در حیات خویش زنده نگه دارند، بلکه به صورت آرمانی جهانی و نیازی همگانی، انسان‌های افسرده و سرخورده را و نیز جهانی پر از ستم و تعدّی را به حیات طیّبه‌ای تبدیل کنند که قرآن نوید آن را برای همیشه به جامعه بشری داده است:
    وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَی آمَنُواْ وَاتَّقَواْ لَفَتَحْنَا عَلَیْهِم بَرَکَاتٍ مِّنَ السَّمَاء وَالأَرْضِ[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ].
    هرگاه ایمان و تقوا (التزام به تعهّدات انسانی) در جامعه گسترش یابد و انسان‌ها حریم خود و خدا را حفظ کنند، هر آینه برکات الاهی جهان را فرا خواهد گرفت. اگر مسلمانان جهانیان را به این حقیقت رهنمون شدند، آن‌گاه است که زمام جهانی‌سازی بشردوستانه را به دست گرفته، و مسؤولیّت رسالی خویش را در برابر خدا و خلق به نحو احسن ادا کرده‌اند.
    ثانیاً خداوند، آفرینش انسان را به خود نسبت داده و از روح خود در او دمیده است تا انسان‌ها بدانند همگی روح خدایی در کالبد دارند و با همبستگی خداگونه رفتار کنند. در ضمن چون وابسته به او هستند در زندگی و تلاش برای رسیدن به سعادت از هیچ مانع و رادعی هراس نداشته باشند.
    ثالثاً همة انسان‌ها با همة اختلافات رنگ و شکل و رفتار به یک پدر و مادر انتساب دارند؛ پس همگی برادر و برابرند.
    رابعاً اختلاف ظاهری و گوناگون بودن وضع زندگی که انسان‌ها را به صورت قبایل و قومیّت‌های مختلف درآورده، نباید سبب دوری و افتراق شود؛ بلکه باید با در نظر گرفتن گوهر واحد و نسب واحد، همه گرد هم آیند و افتراق را به صورت وفاق در‌آورند، تا از یک‌دیگر بهره‌مند شوند.
    خامساً قرآن اساس و معیار برتری را در فروتنی و تواضع و خدمت‌رسانی و التزام به تعهدات انسانی (تقوا) می‌داند و بس، و در نتیجه، بر همة امتیازهای واهی مادّی خطّ بطلان می‌کشد و زمینه را برای برقراری عدالت و توازن اجتماعی در پهنای زمین فراهم می‌سازد؛ از این رو هیچ دلیلی را برای کنار نشستن مسلمانان یا موضع انفعالی گرفتن در برابر پدیدة جهانی شدن نمی‌توان یافت؛ زیرا پیشرفت‌‌های فن‌آوری و اطلاع رسانی، هر نوع گریزی را برای مسلمانان غیر ممکن ساخته است، و صرفاً به دلیل این‌که نظام سرمایه‌داری در صدد القای فرهنگ خود و تحمیل آن بر جهانیان است نمی‌توان از تبلیغ و ترویج حقایق و اصول جهانشمول اسلام دست برداشت و انسان‌‌ها را از این حقایق که در اختیار داریم، محروم ساخت؛ زیرا این خود ظلمی آشکار، و خیانت در امانت الاهی است که به دست ما سپرده شده و باید به نیکوترین شکل از عهدة انجام آن برآییم؛ پس با صدایی رسا اعلام می‌کنیم: ای مسلمانان! نهراسید و به یاری خدا بشتابید:
    إِن تَنصُرُوا اللَّهَ یَنصُرْکُمْ وَیُثَبِّتْ أَقْدَامَکُمْ [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    باید توجّه داشت که دین، به ویژه دین جامع که ادّعای پاسخگویی به همة نیاز‌های اساسی جامعة انسانی را دارد، مانند اسلام که برای ابعاد گوناگون زندگی انسان، ارائة طریق می‌کند و در جنبه‌‌های فردی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و حتّی روابط اجتماعی، روابط بین‌المللی و سیاسی با مسلمانان و غیر مسلمانان ارائة نظر می‌کند، «منبع و مرجع قدرت» شمرده می‌شود؛ پس توجّه به پیام‌‌های دینی و انطباق آن با نیاز‌های جامعه انسانی و به ویژه مقبولیّت عمومی پیام دین، نقش مهمّی در فضاسازی مذهبی در جامعه بزرگ را دارد.
    آری، کسانی از روند همه جانبة جهانی شدن در هراسند که بیم نابودی خود را دارند، و در وضعیّتی هستند که امکان مقابله با تهاجم فرهنگی را ندارند؛ چه رسد به چیره شدن بر روند جهانی شدن و جهانی‌سازی؛ برای مثال فرهنگ مسیحیّت امروز مطلب قابل عرضه ندارد، و همواره در مقابل رخداد‌های زمانه موضع انفعالی به خود گرفته تا آنجا که می‌توان آن را فاقد فرهنگ منسجمی دانست؛ از این‌رو پاپ ژان پل دوم رهبر کاتولیک‌های جهان با مسألة جهانی‌سازی، مخالفت کرده و آن را پدیده وحشی نام برده، می‌گوید:
    جهانی سازی، پدیده‌ای وحشی و سرکش و فقط به سود سودجویان است که باید با آن مخالفت کرد[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]. آری چون توان مقابله با آن را ندارد فقط به زشت خواندن آن قناعت می‌کند.





  2. # ADS
    Circuit advertisement
    تاریخ عضویت
    Always
    محل سکونت
    Advertising world
    نوشته ها
    Many

     

    حرز امام جواد

     

  3. #52
    کاربر کهنه کار گلنرگس آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2011
    محل سکونت
    تهران بود . دي
    نوشته ها
    9,150
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    اصول و پایه‌های جهان شمولی اسلام

    دینی را که به صورت دین جهانی در عصر جهانی شدن می‌توان مطرح کرد فقط اسلام است؛ به این دلیل که تمام عناصر لازم برای جهانی‌سازی را دارد؛ پس می‌توان قاطعانه گفت: دینی که می‌تواند انسان جهانی شده را در عصر جهانی شدن، به سر منزل مقصود برساند و دین جهانی شود، فقط دین آسمانی و تحریف نشده‌ای است که بصیرت می‌بخشد و جهالت‌ها و خرافات و تعصّبات را می‌زداید؛ یعنی اسلام که مایة آن در سرشت بشر نهاده شده و پاسخگوی فطرت و طبیعت انسان، اجتماع و جهان است.
    یکی از دین‌پژوهان می‌گوید:
    به نظر من، جهانی شدن یعنی در واقع فراگیر شدن اعتقاد به یک اصل، اعتقاد به یک ارزش نهایی، اعتقاد به حقیقةالحقایق، اعتقاد به این‌که خِرَد و عقل اگر بخواهد خردورزی کند تکیه‌گاه می‌خواهد. دین در نهایت بار دیگر در جهان فراگیر می‌شود و این جز در پرتو تعالیم انبیا و در پرتو ادیان ابراهیمی خالص، امکان ندارد [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ].
    شهید مطهّری از راز جاودانگی اسلام پرده می‌دارد آن‌جا که گفته:
    رسالت پیامبر اسلام با همة رسالت‌های دیگر این تفاوت را دارد که از نوع قانون است، نه برنامه؛ قانون اساسی بشریّت است؛ مخصوص یک اجتماع کندرو یا تندرو یا چپ یا راست‌رو نیست. اسلام طرحی است کلّی و جامع و همه جانبه و متعادل، که حاوی همه طرح‌های جزئی و کارآمد در همه موارد است [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ].
    اکنون نگاهی به عناصر اوّلیّه نشان می‌دهد که دین اسلام یگانه دین پویا و قادر بر ایجاد ارتباطات جهانی‌شدن است و توانایی کافی دارد تا از فراز و نشیب‌های سخت و دشوار این دوران موفّق درآید:
    أ. فطرت. یکی از مفاهیم جاودانة اسلام که به زمان و مکان خاصّی مربوط نیست، فطرت است؛ زیرا از ویژگی‌های دین جامع و فراگیر، هماهنگی آن با فطرت انسانی است. اگر بنا باشد که دین برای همة اعصار دارای پیام باشد، باید دستورهای آن با فطرت مطابق باشد؛ زیرا فطرت همان بُعد ثابت حیات انسانی است که هیچ‌گاه دستخوش تغییر نمی‌شود. اشتراک انسان‌ها در ابعاد فطری آنان است. انسان‌های گوناگون قرون به جهت امور فطری خود می‌توانند با یک‌دیگر وجوه اشتراک داشته باشند. انسانیت انسان به فطرت او است و فطرت، مبنای نیاز همة انسان‌ها به یک سلسله دستورهای جاودانه و همیشگی است. اسلام نیز دین فطری است؛ یعنی همة آموزه‌های آن با فطرت هماهنگ است، وهمین، یکی از رموز جاودانگی این دین شمرده می‌شود.
    فَأَقِمْ وَجْهَکَ لِلدِّینِ حَنِیفًا فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْهَا لَا تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ .[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    پاکدلانه به دین روی آور. این فطرت الاهی است که مردم را بر آن اساس آفریده. آفرینش الاهی هیچ‌گونه تغییرپذیر نیست. این دین استوار (جاوید و همگانی) است.
    به این ترتیب است که این مفهوم، همة زمان‌ها و مکان‌ها را می‌پیماید و در همة دوره‌ها، نوعی ساز و کار خودجوش و پویا دارد. در واقع فطرت، صبغة‌الله و رنگی خدایی است که همواره و در همة اوضاع وجود داشته و دارد، و بر اثر زمان و تحوّل مکان کمرنگ و دگرگون نخواهد شد. دین اسلام که اصل و پایه آن، فطرت است، بر فطری بودن درون انسان‌ها تأکید دارد و در دورة جهانی شدن نیز این آموزه همچنان تداوم و استمرار خواهد داشت.
    ب. انعطاف پذیری آموزه‌های دینی در اسلام. و این از ویژگی‌های تعالیم اسلامی است که توانسته از جاودانگی و پویایی خاصّی برخوردار باشد، و دارای انعطاف و تحوّل معرفتی مبتنی بر شرایط زمان و مکان باشد.
    قبسات » شماره 33 (صفحه 54)
    ________________________________________
    دین اسلام به ویژه از دیدگاه شیعه دارای آموزه‌های انعطاف‌پذیر فراوانی است که می‌توان گفت این انعطاف‌پذیری محصول و دستاورد اصل «اجتهاد» است که از درون این اجتهاد، اصل انعطاف‌پذیری بیرون می‌آید، زیرا دینی جاوید می‌ماند و می‌تواند برای همه زمان‌ها حرفی برای گفتن داشته باشد؛ که نیازهای هر عصر را در نظر گرفته، طبق آن و در سایة همان آموزه‌های جاوید و انعطاف‌پذیر، پاسخ مناسب را فراهم سازد.
    اکثر اندیشمندان اسلامی بر این امر تأکید دارند که با نگرش خردورزانه، دیدگاه نقّادانه، نگاه نوشونده و فهم پویای شرایط زمانی و مکانی می‌توان جوهره و گوهر دین را در روزگار یک‌پارچگی جهانی حفظ کرد، و باور معتقدین به دین اسلام را با این نظر گاه عاقلانه تثبیت کرد و استحکام بخشید. اگر دین فقط یک سلسله آموزه‌ها و احکام ثابت بیان کند و برای متغیّرات دوران مختلف حیات بشری، چاره‌ای نیاندیشد، آن دین، جهانی و جاوید نخواهد بود، چنین دینی تنها برای یک محیط خاصّ و عصر ظهور آن، مناسب خواهد بود.
    شهید صدر، اجتهاد را برای بازفهمی نظام عقیدتی اسلام لازم می‌داند تا هم در اصول و هم در فروع، از آن مدد گیرد و بتواند با آن، اسلام را مطابق با نیازهای واقعی زمان عرضه کرد.
    وی به برپایی دین و هماهنگی آن با زمانه، باور دارد و می‌گوید:
    اسلام در عمق خود عقیده‌ای زنده، نظامی کامل برای حیات، و روشی مخصوص برای تربیت و اندیشیدن دارد [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ].
    و در جایی دیگر می‌گوید:
    اسلام توان ادارة زندگی بشر و تنظیم شئون آن را در طرح‌ها و قالب‌های زنده برای همیشه در اختیار دارد[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ].
    لذا اگر صاحبان اندیشة‌ دینی به درستی انعطاف‌پذیری و عقلانیّت ـ به دور از جمودگرایی ـ آموزه‌های دینی را دریابند، در عرصة جهان‌گستری، این مفاهیم پویا می‌تواند بسیاری از انتظارات انسان مدرن را برآورده سازد. و این با توجّه به عقلانی بودن دستورهای دینی است که پویایی ویژه‌ای را به آن‌ها می دهد و آن‌ها را برای هر عصری منعطف می‌سازد؛ زیرا دستورهای عقلانی، کهنه‌شدنی نیست!
    البتّه باید توجّه داشت که دین، باید اصول ثابتی داشته باشد و ارائه دهد، تا جاودانگی خود را به عرصة ظهور برساند و اصالت خود را طی قرون و اعصار حفظ کند.
    ج. اجتهاد و فهم مقتضیات زمان و مکان. در بند «ب» روشن گردید که اجتهاد، پویا و قابل انعطاف با شرایط زمان است و می‌تواند پاسخگوی نیازهای روزمرّه انسان در همة‌ اعصار باشد.
    نظریّه‌پردازان فرهنگ و اندیشه بر این باورند که برخی اندیشه‌ها بر اثر گذر زمان دچار فرسودگی می‌گردد و به اصلاح و تجدید نظر نیاز دارد. و این طبق نظریّة شیعی دربارة «فتح باب اجتهاد» می‌باشد و اجتهاد یکی از اصولی است که در مکتب شیعه نقشی اساسی و کلیدی ایفا می‌کند و با نگرشی منطقی و عقلی، و فهمی نوشونده و تکاملی، دستورات دینی، همگام با مقتضیات زمان می‌گردد، و لذا در زمان‌های مختلف، این اصل، رهگشای بسیاری از بن‌بست‌ها و مشکلات خواهد بود. و لذا مکتب تشیّع بیش از دیگر مکتب‌های اسلامی از روند جهانی‌شدن برخوردار است، که در زیر می‌آوریم: ...

  4. #53
    کاربر کهنه کار گلنرگس آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2011
    محل سکونت
    تهران بود . دي
    نوشته ها
    9,150
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    عناصر جهانی شدن در مکتب تشیّع

    در مذهب تشیّع خصوصیّات منحصر به فردی وجود دارد که آن را بین دیگر مذاهب و ادیان، به پدیدة جهانی شدن نزدیک‌تر می‌کند و آن‌چه با چالش سایر ادیان گفته شده، از آن دور نگاه می‌دارد.
    در نگاهی کلّی، تمام ادیان، پیام خود را جهانی و فرا تاریخی دانسته و برای تمام انسان‌ها پیام‌آور صلح، عدالت و سعادت هستند؛ امّا در مواجهه با واقعیّات خارجی و به ویژه ایجاد ساختار سیاسی، شیعه دارای عناصر بالقوّه‌ای است که امکان جهان‌گرایی آن را بیش‌تر امکان‌پذیر می‌سازد. این عناصر، مکتب شیعه را به لحاظ نظری، به دینی کُنشگر تبدیل می‌سازد. در این‌جا هدف، تبیین علل توان بالقوّه جهانی شدن مذهب شیعه است که مهم‌ترین این عناصر عبارتند از:
    1. عقلانیّت: در مقایسة کلّی بین مذاهب جهان اسلام، ‌شیعه بیش‌ترین ملازمت را با خِرَدورزی و عقلانیّت دارد. تاریخ تفکّر اسلامی نشان از فراوانی فیلسوفان شیعه مذهب دارد که خود دلیلی بر اثبات مُدَّعای پیشین است. همچنین ظهور متکلّمان بزرگی چون خواجه نصیرالدین طوسی و پیدایی و گسترش نحلة اصولیت در فقه شیعه، نشان‌دهندة جایگاه عقلانیّت در این مذهب است (ر.ک: مقالة عقلانیت از منظر اخباریان، نویسنده). تا آن‌جا که حتّی اصول کافی که یک کتاب حدیث شیعی است، ‌با باب «جهل و عقل» آغاز می‌شود؛ سپس به باب توحید می‌پردازد. از سوی دیگر در جهان مدرن، این عقلانیّت است که حرف نخست را می‌زند؛ بنابراین، گسترش و نفوذ تشیّع با توجّه به عنصر عقلانیّت امری قابل تأمّل است.
    2. اجتهاد، در تفکّر شیعی باب اجتهاد و تفقّه در دین هیچ‌گاه بسته نیست. اجتهاد کوششی خِرَدورزانه در جهت تطبیق مصداق‌‌ها با احکام و آرای اسلامی و استخراج فروع از اصول، با توجّه به اوضاع زمان و مکان و مقتضیات هر دوران است. این عنصر باعث می‌شود که فقه شیعه همواره پویایی و توانایی باز تولید خود را در وضعیت جدید ارائه دهد؛ بنابراین می‌تواند همگام باتحوّلات جهانی حرکت کند؛ پس این اصل (باز بودن باب اجتهاد) راهگشای بسیاری از بن‌بست‌‌ها و مشکلات خواهد بود.
    شهید مطهّری دربارة اصل رجوع مسلمانان به مجتهد حیّ که از اصول اجتهادی است می‌گوید:
    علّت دیگر این است که مسلمین هر روز با مسائل جدید در زندگی خودشان روبه‌رو می‌شوند و نمی‌دانند تکلیفشان در این مسائل چیست؟ فقهای زنده و زنده فکری لازم است که به این حاجت بزرگ پاسخ دهند. در یکی از اخبار اجتهاد و تقلید آمده: «و امّا الحوادث الواقعه فارجعوا فیها، الی رُواة اَحادیثنا». حوادث واقعه همان مسائل جدید است که دوره به دوره و قرن به قرن و سال به سال پیش می‌آید. مطالعه و تتبّع در کُتُب فقهی در دوره‌ها وقرون مختلف می‌رساند که تدریجاً بر حسب احتیاجات مردم مسائل جدیدی وارد فقه شده و فقها در مقام جوابگویی برآمده‌‌اند.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    بر همین اساس است که می‌توان طبق معیارهای کلّی و قواعد عامّة شریعت، و وفق نیازهای روز، ‌احکام متناسب آن را استنباط کرد؛ پس در دورة جهانی شدن نیز این فهم نوشونده می‌تواند جوابگوی مسائل بسیاری شود. استاد مطهّری دربارة رمز این‌گونه اجتهاد (متناسب با نیازهای روز) می‌گوید:
    اساساً رمز اجتهاد در تطبیق دستورات کلّی با مسائل جدید و حوادث متغیّر است. مجتهد واقعی کسی است که این رمز را به دست آورده باشد. توجّه داشته باشد که موضوعات، چگونه تغییر می‌کند، ‌و بالتَّبَع حکم آن‌ها عوض می‌شود، و گرنه تنها در مسائل کهنه و فکر شده فکر کردن، و حدّاقل یک «علی الأقوی» را به «علی الأحوط» تبدیل کردن، یا یک «علی الأحوط» به «علی الأقوی» تبدیل کردن، هنری نیست و این همه جار و جنجال لازم ندارد[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ].
    با همین اصل نوْشَونده و پویا است که برخی اصول مدرنیته در کنار ارزش‌های اسلامی همزیستی مسالمت‌آمیز دارند و در واقع با بازاندیشی و نوفهمی عاقلانه و منطقی بود که برخی از اصول مدرنیته، بومی، و در کنار ارزش‌های اسلامی مطرح شدند. این نگرش فقط با اجتهاد پویا به دست می‌آید.
    شهید مطهری با طرح سلسله قوانین ثابت و متغیّر درباره اجتهاد می‌گوید:
    اسلام یک نوع رمز و یک دستگاه متحرّکی در داخل خود قرار داده که خودش از ناحیة خود تغییر می‌کند، ‌نه از ناحیة کسی دیگر که مثلاً علما بیایند تغییر دهند. علما فقط می‌توانند آن تغییرات را کشف کنند، نه این‌که تغییر دهند [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ].
    آری، همان‌گونه که در حدیث آمده: «العالم بزمانه لا تهجم علیه اللوابس».[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] کسانی که به احوال زمانه آگاهی داشته باشند، دچار ناگواری‌ها نمی‌شوند.
    در کافی از امام صادق(ع) روایت شده که فرمود: ‌علی العاقل أن یکون عارفاً بزمانه [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ].
    3. عدالت، عدالت جزو پایه‌های مذهب شیعه است و در تمام ارکان این مذهب به طور کامل خود را نمایانده است. از انتخاب حکمران و حاکم و قاضی دادگاه تا امامت جماعت در مسجدی کوچک در روستا، عدالت عنصر اساسی است.
    عدالت در تفکّر شیعی حتّی جهان هستی را هم در بر می‌گیرد و به عبارتی آفاقی و انفسی است:
    و بالعدل قامت السماوات و الأرض[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ].
    وَالسَّمَاء رَفَعَهَا وَوَضَعَ الْمِیزَانَ[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    عدالت آرمان نهایی این مذهب نیز هست؛ زیرا ظهور مصلح جهانی برای برپایی قسط و عدل است:
    فإذا خرج أشرقت الأرض بنور ربّها، و وضع میزان العدل بین الناس، فلا یظلم أحد‏‏‏ٌ أحداً.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    از طرفی، شیعه، نمونة حکومت عادل را که همان حاکمیّت چند سالة مولا امیرمؤمنان? است، در کارنامة سیاسی خود دارد. و در روایات، آیة «وَمَن یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَهُوَ عَلَی صِرَاطٍ مُّسْتَقِیمٍ [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]، به مولا امیرمؤمنان تفسیر شده است. امام باقر(ع) فرمود:
    هو أمیر المؤمنین یأمر بالعدل و هو علی صراط مستقیم .[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    عدالت آرمانی است که تمام انسان‌ها و در تمام دوران‌ها خواهان آن بوده‌اند.
    4. مهدویّت: اعتقاد به ظهور مصلح جهانی و ایجاد حکومت فراگیر بر اساس عدل و به منظور نجات بشر از تیرگی‌های ظلم و جور که در اصطلاح، «فلسفة مهدویت» نامیده می‌شود، گر چه تفکّری شیعی است، حتّی در ادیان غیر توحیدی مانند هندو و بودا نیز دیده می‌شود؛ امّا شیعه به کنش مثبت در مورد ظهور منجی اعتقاد داشته و وظیفة خود را زمینه‌سازی و آمادگی برای تحقّق این آرمان می‌داند؛ پس اگر سرانجام امر به ایجاد حکومت عدل جهانی است، آیا نباید برای مقدّمه، در فکر جهانی شدن باشیم؟
    5. فرا زمانی و مکانی بودن پیام تشیّع
    با آن‌چه گفته آمد، روشن شد که برای پیام مذهب شیعه هیچ محدودة زمانی و مکانی وجود ندارد. ‌ویژگی‌های این مذهب به لحاظ اعتقادی فرا زمانی و فرا مکانی است که رکن اساسی آن، همان عدالت طلبی و عدالت‌گستری و پیروزی حق بر باطل است. این پیام همواره در فراز و نشیب‌های تاریخ آرامش‌بخش مردم ستمدیده بوده، پیام امیدوارکننده‌ای است که از رهگذر دشواری‌ها به جهانی فراخ و در سایة عدل و قسط خواهیم آرمید.
    بر اساس این پیام فرا تاریخی شیعه، هنگامی که محدود به زمان و مکان نشود، به طور طبیعی جهانی شدن امری قابل پیش‌بینی است.


  5. #54
    کاربر کهنه کار گلنرگس آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2011
    محل سکونت
    تهران بود . دي
    نوشته ها
    9,150
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض


    انتظار یوم موعود

    اسلام و تمام ادیان الاهی و در کنار آن همة اندیشه‌وران جهان، چه در گذشته و چه در حال، که در اندیشة جهانی‌سازی به سر برده و می‌برند آیا به این آرمان مقدس و والای خود دست یافته‌اند یا همچنان در انتظار رسیدن به «یوم موعود» به سر می‌برند؟
    چنان که در حدیث آمده، خداوند، هیچ‌گاه بندگان صالح خود را در خواسته‌هایشان ناامید نمی‌کند، و آنان در همین جهان به آرزوهایشان خواهند رسید. این وعده‌ای است که خداوند بر لسان انبیای سلف (از جمله زبور داوود) و نیز قرآن کریم، بر آن تاکید دارد، و حتماً خداوند به وعده خود وفا خواهد کرد:
    « إِنَّ اللّهَ لاَ یُخْلِفُ الْمِیعَادَ » .[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    در این زمینه خداوند می‌فرماید:
    وَلَقَدْ کَتَبْنَا فِی الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ إِنَّ فِی هَذَا لَبَلَاغًا لِّقَوْمٍ عَابِدِینَ وَمَا أَرْسَلْنَاکَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِینَ .[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    در این آیه به چند نکته اشاره شده است:
    اوّلاً وعدة «حکومت صالحان» بر پهنة گیتی، چیزی است که از دیر باز، بر لسان انبیای عظام الاهی جاری شده است « وَلَقَدْ کَتَبْنَا فِی الزَّبُورِ...».
    ثانیاً این خود بشارتی به بندگان صالح و شایستة خدا است، که بر این آرمان مقدّس پابرجا باشند که آن روز خواهد رسید، ‌و به آرزوی خود دست خواهند یافت: « إِنَّ فِی هَذَا لَبَلَاغًا لِّقَوْمٍ عَابِدِینَ».
    ثالثاً این وعده «گسترش جهانی اسلام»، ‌از مقام «رحمت شمولی» بعثت انبیا به ویژه پیامبر اسلام که به «وَمَا أَرْسَلْنَاکَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِینَ» مُوَشَّح شده، برخاسته است و هرگونه صفت رحمت شمولی پروردگار که در قالب وعده در‌آید، حتماً تحقّق پذیر است، و عینیّت خواهد یافت.
    و أمّا در « زبور ـ مزامیر داوود» پس از اندرزها و تذکّراتی چند (در فصل 37) این وعده را فاش می‌سازد. اکنون تفصیل آن بیان:
    به سبب بدکاران آزرده مشو، ‌و بر انسان‌های شرور مشور؛ زیرا آنان مانند علف‌های هرز فاقد دوامند، و به زودی پژمرده می‌شوند و از بین می‌روند. بر خداوند توکّل کن و نیک کردار باش و همواره با خدا همراه و خوش باش. او است که آرزوهای تو ر برمی‌آورد؛ پس خود را به او بسپار. در محضر خداوند خاموش باش و صبر و شکیبایی پیشه خود ساز و در انتظار لطف و عنایت او باش. کسانی که در انتظار عنایت خداوند به سر می‌برند، از برکات او حتماً برخوردار خواهند شد. خداوند از زندگی شرافت‌مندانة افراد درستکار حمایت می‌کند، و به آنان میراثی جاوید ارزانی خواهد داشت. نیکان، جهان را به ارث خواهند برد و تا ابد بر آن حاکم خواهند بود.
    به خداوند امیدوار باش و دستورهای او را حرمت نگهدار. او به موقع تو را برکت می‌بخشد و سرافرازخواهد ساخت.
    خداوند نیکان را رستگار خواهد کرد و در سختی‌ها حامی آنان خواهد بود، و همواره به یاری آنان خواهد شتافت؛ زیرا آنان به او پناه برده‌اند.

    آیت الله محمد هادی معرفت

    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] ششمین پادشاه سلسلة نخست بابل (1955 – 1913 ق م) ستونی از وی در شوش به دست آمده که اکنون در موزه لوور پاریس قرار دارد و آن قدیم‌ترین قانون مدوّن جهان است.
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] ایده آرمانشهری یا دولت آرمانی که در اندیشه‌های اندیشه‌ورانی چون افلاطون و توماس‌مور، و میان فیلسوفان مسلمان، فارابی در نوشتن کتاب مدینه فاضله همواره وجود داشته است (جهانی شدن و دین، ص 176).
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] زمر (39): 17
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] ابن خلدون، 1362: فصل 23، ص 147
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] همان
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] استانلی لین پل، 1380: ص 36
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] در این قسمت از بحث به مقالة استاد دکتر علی اکبر ولایتی رجوع شود (اندیشه حوزه، ش 40).
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] اندیشة حوزه، ش40، ص176
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] نهج البلاغه، نامة 47
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] ر.ک: ابن اثیر، 1370: ج2، ص 426 ـ 463
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] فرقان (25): 1
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] سبأ (34): 28
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] بقره (2): 143
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] فتح (48): 28
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] ر.ک: گزاره‌ای در این زمینه در اندیشة حوزه، ش 40، ص 21
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] اعراف (7): 96
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] محمد (47): 7
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] جمهوری اسلامی، 16 تیر، 1380
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] عماد افروغ، پرتو سخن، ش 113/5
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] مطهری، 1380: ص 85
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] روم (30): 30
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] صدر، 1375: ص 27
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] صدر، 1403ق: ص 43
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] مطهری، 1366: ص120
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] همان
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] مطهری، اسلام و مقتضیات زمان، 1362: ج2، ص 14
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] مجلسی، بحارالانوار: ج 68، ص 307
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] مجلسی، همان
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] ابن ابی جمهور، 1361: ج4، ص103
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] الرحمان (55): 7
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] مجلسی، 1377: ج52، ص 322
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] نحل (16): 76
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] کراجکی، 1369: ص129
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] رعد (13): 31
    • [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] انبیا (21): 105 ـ 107

    منابع:
    آدرس مقاله در پایگاه مجلات تخصصی نور: مجله قبسات » پاییز 1383 - شماره 33 (از صفحه 37 تا 60)

  6. #55
    کاربر کهنه کار گلنرگس آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2011
    محل سکونت
    تهران بود . دي
    نوشته ها
    9,150
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض حیات سیاسی شیعه در عصر غیبت

    حیات سیاسی شیعه در عصر غیبت


    مقدمه

    امامت در اعتقاد شیعه جوهره سیاست است و از این‌رو است که هویت سیاسی مدینه فاضله شیعی با حضور امام علیه‌السلام شناخته می‌شود تا آن‌جا که شیعه را مذهب امامیه لقب داده‌اند. غیبت امام در عینیت جامعه، حیات سیاسی شیعه را در فرآیند پرپیچ و خمی از زیست‌منتظرانه قرار داده است.
    در تاریخِ افزون بر هزار ساله غیبت، اقلیت شیعه تحت فشار و سروریِ اکثریت سنی و سلطه حاکمان جور قرار داشته است. پاسداری از مرزهای اعتقادی و هویت مکتبی در این دوران فراز و فرودهای رفتاری و عقیدتی زیادی داشته است. سؤال اساسی این است که آیا در دوران طولانی غیبت، شیعه به حال خود رها شده است و یا با دستورالعمل ویژه و ارائه الگوی رفتاری، تکلیف آنها مشخص شده است. ادعای تحقیق حاضر آن است که در هر دوره‌ای گفتمان ویژه‌ای که ملهم از آموزه‌های امامان علیهم‌السلام است به کنش منتظرانه شیعه غنا بخشیده است. در این میان گفتمان‌های ذیل از اهمیت ویژه برخوردار هستند و این تحقیق برمحور آنها استوار است:
    ـ گفتمان انتظار؛
    ـ گفتمان تقیه؛
    ـ گفتمان تعامل؛
    ـ گفتمان ولایت فقیه؛
    علاوه بر این موارد، گفتمان‌های دیگری مانند «گفتمان مبارزه»، «گفتمان برائت»، «گفت‌وگوی جدلی» در دوران غیبت مطرح بوده است اما در هر زمان و دوره‌ای متناسب با شرایط سیاسی ـ اجتماعی یکی از آنها پارادایم (الگو) غالب شیعه بوده است با این توضیح که در همه دوره‌ها انتظار بستر هویت‌ساز و سامان‌بخش گفتمان‌های دیگر بوده است و رویکرد غایی همه آنها حفظ مکتب علوی و مذهب شیعه است و بدین لحاظ در برخی از اهداف و انگیزه‌ها و ویژگی‌ها دارای اشتراکات و هم‌پوشی‌هایی هستند.



  7. #56
    کاربر کهنه کار گلنرگس آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2011
    محل سکونت
    تهران بود . دي
    نوشته ها
    9,150
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    گفتمان انتظار

    آرمان ظهور منجی برای نجات بشریت در همه ادیان و مذاهب برای انسان‌ها نوعی امیدواری به آینده ایجاد کرده است. در اسلام که دین خاتم است این انتظار روشن‌تر و در شیعه از شفافیت بیشتری برخوردار است، زیرا بسیاری از ویژگی‌های آن مصلح و منتظران او از قبل توسط پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وس م و امامان علیهم‌السلام مشخص شده است. حضور غیرمستقیم امام زمان(عج) در دوران غیبت صغری، جامعه شیعی را از فیض خود به‌واسطه چهار نماینده بهره‌مند ساخته بود و در زمانی که امر الهی به غیبت او تعلق می‌گیرد خود دلایل غیبت و شرایط سیاسی و فرهنگی لازم برای ظهور را بیان می‌کند؛ بدین‌سان فراروی شیعه گفتمانی شکل می‌گیرد که در آن همواره منتظر ظهور امام علیه‌السلام هستند به‌طوری که بی‌توجهی و عدم معرفت امام عصر علیه‌السلام مرز بین اسلام و جاهلیت معرفی شده است[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] در روایات، انتظار برترین اعمال[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] و منتظر به‌عنوان مجاهد[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] و شهید[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] و پولادین تن[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]و قوی‌الایمان والیقین و برترین انسان‌ها در همه زمان‌ها وصف شده است.
    در دعای عهد، منتظر واقعی انسان خود ساخته‌ای است که شمشیر از نیام کشیده و نیزه در دست آماده همراهی با امام عصر(عج) معرفی شده است. او در همه لحظات بر گردن خود عهد و بیعت با حضرت را احساس می‌کند و خود را در زمره یاران و هواخواهان و مدافعان او می‌داند. چنین انسانی معتقد است حیات بشریت و آبادانی بلاد و رفع همه نابسامانی‌ها و فساد و خرابی‌ها و احقاق حقوق انسان‌ها و یاری همه ستمدیدگان و اجرای اوامر الهی و سنت پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وس م تنها در سایه حکومت جهانی حضرت علیه‌السلام امکان‌پذیر است.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    بنابراین انتظار باورداشت بارور به عمل است که زیست‌منتظرانه دوران غیبت را پوشش داده است. به‌طوری که ادبیات سیاسی و انقلابی شیعه در این دوران از مقوله انتظار تفکیک‌ناپذیر شده است. در برهه‌هایی از تاریخ، انتظار معطوف به ظهور به‌قدری جدی بوده است که شیعه واقعی برای فرج امام خود لحظه‌شماری می‌کرده است و امکانات یاری به حضرت علیه‌السلام را فراهم می‌دیده‌اند. در خانه هر شیعه منتظر شمشیر مخصوص و مرکب جنگی وجود داشته است و فقها در احکام فقهی خود در مصرف خمس و زکات دستور می‌داده‌اند سهم امام علیه‌السلام کنار گذاشته شود و یا در زیر خاک دفن شود تا به‌دست حضرت برسد. چنین باوری در فرآیند زندگی منتظرانه شیعه را همواره در نوعی آمادگی انقلابی قرار داده است.
    در ادبیات انقلابی، انتظار چهار عنصر اساسی وجود دارد:
    1 - حقیقت فراموش شده؛
    2 - واقعیت مسلط؛
    3 - نجات‌بخش موعود؛
    4 - شیعه انقلابی و فداکار و منتظر؛
    شیعه انقلابی و فداکار و منتظر کسی است که با خودآگاهی و معرفت به حقیقتِ منجی، به واقعیت باطل موجود اعتراض دارد و آن را نفی می‌کند. گاهی با سلاح مبارزه، دوره‌ای با تاکتیک تقیه و زمانی با تعامل و مصلحت زمینه را برای ظهور مهدی موعود(عج) فراهم می‌کند تا مصلح واقعی، جهان را پر از قسط و عدل نماید. بنابراین، انتظار حلقه ارتباط بین سه دوره نبوت، امامت و غیبت است و انسان منتظر، به گسستِ تاریخی این سه دوره پایان می‌دهد. از این‌رو انتظار فلسفه مثبتی از تاریخ است که با آینده‌نگری، شرایط تحول و پویایی، مسئولیت، تعهد و آمادگی روحی و فکری را فراروی منتظران قرار می‌دهد.
    در این گفتمان، اصل غیبت عارضه‌ای است که فلسفه امامت بدان گرفتار آمده است و از اصالت ذاتی برخوردار نیست و در نظر منتظر واقعی، همان علل و
    عواملی که سبب غیبت شده رفع آن‌ها سبب ظهور خواهد شد. بنابراین جهت‌گیری عمومی شیعه به‌گونه‌ای است که عوامل سلبی را رفع و علل ایجادی را به‌وجود آورد.
    در روایات و مستندات گفتمان انتظار از سه عاملِ سیاسی غیبت بیشتر از سایر عوامل یاد شده است:



    1. عدم بلوغ سیاسی مردم

    در فلسفه غیبت به این عامل توجه شده است و یکی از شرایط ظهور را به رشد و بلوغ و آمادگی مردم احاله داده است، در روایت آمده است که:
    «ان هذا الامر لایأتیکم الاّ بعد ایاس لا واللّه‌ حتّی تمیّزوا لا واللّه‌ حتی تمحصّوا و ...؛[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] این امر ـ ظهور امام عصر(عج) جز پس از دوران ناامیدی به شما نخواهد رسید، نه به‌خدا تا این‌که شما به رشد و بلوغ برسید و از امتحان سربلند برآئید و تا مرزبندی شقاوت و سعادت مشخص نشود حضرت ظهور نخواهند کرد.»
    خود آن حضرت علیه‌السلام هم فرموده‌اند: «اگر شیعیان ما که خداوند آنان را بر طاعت خویش موفق بدارد با قلوبی یکپارچه و رشد و آمادگی بر عهد خویش وفادار باشند به یمن لقای ما نائل شده و از فیض حضور ما بهره‌مند خواهند شد».[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]



  8. #57
    کاربر کهنه کار گلنرگس آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2011
    محل سکونت
    تهران بود . دي
    نوشته ها
    9,150
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض



    2. تعلل خواص

    کوتاهی خواص در یاری ائمه یکی از دلایل اساسی محرومیت جامعه اسلامی از فیض آنان بوده است. 25 سال سکوت امیرالمؤمنین علیه‌السلام ناشی از خیانت خواص و کوتاهی آنان در یاری حضرت بود و بازگشت حضرت علیه‌السلام به صحنه سیاسی بعد از آن بود که حضرت علیه‌السلام فرمود:
    «لو لا حضور الحاضر و قیام الحجة بوجود الناصر ...؛ اگر آمادگی[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] و حضور اجتماع مردم و حاضران در صحنه نبود و حجت بر من تمام نمی‌شد به غیبت خود در صحنه قدرت ادامه می‌دادم.»
    در ادبیات سیاسی نقش خواص با اصطلاح «حضور در صحنه» و «عمل» انقلابی یاد شده است و کوتاهی آنها با عبارت «تعلل» و فرو رفتن در آمال و آرزوها و خواهش‌های نفسانی، بیان گردیده است.
    امام رضا علیه‌السلام در پاسخ به این‌که چرا آن‌چه درباره دشمنانتان گفته شده نوعا به وقوع پیوسته است اما آن‌چه نسبت به شما خاندان بیان گردیده واقع نشده است، حضرت می‌فرمایند:
    «ان الذی خرج فی اعدائنا کان من الحق فکان کما قیل و انتم علّلتم بالامانی فخرج الیکم کما خرج؛[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]آن‌چه درباره دشمنان ما واقع شده همان‌هایی بود که به‌درستی بیان شده است و به همان‌گونه نیز اتفاق افتاد لکن شما سرگرم آرزوها و خواسته‌های ناروای خود شدید پس شد آن‌چه که شد.»
    امام صادق علیه‌السلام با اشاره به کوتاهی بنی‌اسرائیل و عذاب‌های وارده بر آن‌ها و خود آگاهی و حضور مجدد آن‌ها در صحنه سیاسی و نجات‌شان به‌وسیله حضرت موسی علیه‌السلام درباره مصیبت دوران غیبت و به درازا کشیدن آن می‌فرماید:
    «هکذا انتم لو فعلتم لفرّج اللّه‌ عنا...؛[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] این چنین است که اگر شما هم همین کردار را داشته باشید خداوند فرج ما را می‌رساند لیکن اگر این چنین نباشید کار بدان‌جا می‌رسد که اکنون در آستانه رسیدن است.»



    3. حاکمیت جور

    فشار سیاسی دستگاه ظالمانه بنی عباس بر امام حسن عسکری علیه‌السلام را همه مورخان نقل کرده‌اند و لقب عسکر به جهت آن بود که حضرت تحت‌الحفظ در پادگان نظامی آنها زندگی می‌کرد و مهدی موعود(عج) در سن پنج سالگی از پادگان به پشت‌پرده غیبت رفته است. پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وس م در پیش‌گویی‌های خود از حضرت با تعبیر «غلام = جوان» یاد کرده است و می‌فرماید:
    «لابد للغلام من غَیبة فقیل له و لِمَ یا رسول‌اللّه‌ قال یخاف القتل؛[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] برای آن جوان چاره‌ای جز غیبت نیست. گفته شد چرا ای رسول خدا؟ فرمودند که از قتل می‌ترسد.»
    وجود حکومت جور از یک طرف و کوتاهی خواص و ناآگاهی عوام از طرف دیگر سبب شده بود که همه امامان شیعه مجبور به بیعت با حاکمان جائر شده بودند و گویا یکی از ویژگی‌های امام زمان(عج) آن است که با هیچ طاغوتی عهد و بیعت نکرده است. او خود در یکی از توقیعاتش فرموده‌اند:
    «انه لم یکن احد من آبائی الا وقعت فی عنقه بیعة لطاغیة زمانه انّی اخرج حین اخرج و لا بیعة لاِحدٍ من الطواغیت فیِ عُنقی؛[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]هیچ‌کس از پدران من نبوده، مگر این‌که از سوی حاکمان ستمکار زمانش برعهده او بیعتی بوده است. اما من در زمانی که از پشت‌پرده غیبت ظاهر می‌شوم از هیچ طاغوتی بیعت بر گردنم نیست.»
    در ادبیات سیاسیِ انتظار، «غیبت» حاصل جمع جبری عوامل اساسی و سلبی است یعنی:
    وجود طاغوت + عدم بلوغ سیاسی عوام + تعلل خواص = غیبت و در مقابل ظهور و حضور امام عصر علیه‌السلام حاصل جمع ارتفاع این عوامل و ایجاد عوامل وجودی می‌باشد.
    برداشت‌ها و تفاسیر مختلف از روایت انتظار اختلافات و انحرافاتی را در این گفتمان به‌وجود آورده است به‌طوری که نحله‌های انحرافی و مدعی مهدویت و حجت‌محوری، برداشت‌های خاصی را ارائه کرده‌اند. در مجموع، گفتمان انتظار به دو بخش انتظار سازنده، مثبت، انقلابی و اصلاحی و انتظار ویرانگر، مخرّب همراه با جمود و خمود تقسیم می‌شود. در دیدگاه دوم انتظار عمدتا در حد اصلاح فردی با ابزار دعا برای تعجیل فرج و صدقه دادن برای سلامتی آقا و گریه شوق در فراق مهدی(عج) خلاصه می‌شود و گاهی انحراف در این بینش به‌حدی است که با تفسیر بعضی روایات، ترویج فساد و ظلم و ستم را مقدمه ظهور حضرت(عج) می‌دانند.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

  9. #58
    کاربر کهنه کار گلنرگس آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2011
    محل سکونت
    تهران بود . دي
    نوشته ها
    9,150
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    گفتمان تقیه

    تقیه در نزد اهل زبان به معنای خویشتن‌داری و مراقبت و پرهیز کردن است و در اصطلاح فقیهان پنهان نمودن اعتقاد باطنی و کتمان در برابر مخالفان به‌خاطر گریز از زیان‌های دینی و دنیوی است.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]و در اصطلاح سیاسی آن، حکم عالمانه و تاکتیک خردمندانه‌ای است که براساس قاعده عقلی دوران انتخاب بین اهم و مهم انسان آگاه و هوشمند در عرصه رفتار اجتماعی موضوع اهم را انتخاب می‌کند و از زیان‌های ناشی از حکم مهم جلوگیری می‌کند. فضای مفهومی تقیه و مفاهیم هم‌سو نشان‌دهنده آن است که تقیه در راستای انجام وظیفه و مسئولیت الهی انسان مسلمان است تا موانع را از سر راه بردارد و اسرار را کتمان کند و با مدارا و مسامحه با دشمن از خسارت‌های جانی و مالی اجتناب کند و با جلب نظر آنها در شرایط مناسب حق را اظهار نماید. تبارشناسی ادبیات به‌کار رفته در تقیه گفتمان انقلابی و خردمندانه‌ای را سامان داده است که با عنایت به جهت‌گیری‌های آن تقیه از مفاهیم بسیار انقلابی است که با آن، استعدادها و نیروها و عقده‌ها و دغدغه‌های متراکم ذخیره می‌شود و از اتلاف فرصت‌ها جلوگیری و تهدیدها کنترل می‌شود تا در شرایط متناسب انقلاب صورت بگیرد. این گفتمان در لسان دینی و مستندات روایی با مفاهیم زیادی بیان شده است که در ذیل بدان‌ها اشاره می‌شود:
    1 ـ تقیه
    2 ـ جُنّة
    3 ـ حصن حصین
    4 ـ سدّ
    5 ـ ردم
    6 ـ حرز
    7 ـ خباء
    8 ـ حجاب
    9 ـ مدارا
    10 ـ کتمان اسرار
    11 ـ عبادت سرّی
    12 ـ مجامله
    13 ـ جلب مودت
    14 ـ نومه
    15 ـ حفظ‌اللسان
    16 ـ توریه
    17 ـ عدم اذاعه
    18 ـ مماسحه
    19 ـ تُرس[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    تأمل در هرکدام از مفاهیم فوق و ادبیات به کار گرفته شده در لسان روایات، نشان می‌دهد که برخلاف تصور و تلقّی رایج، تقیه به هیچ‌وجه فرار از مسئولیت انقلابی نیست بلکه تاکتیکی معقول و قاعده‌ای خردمندانه برای عبور از شرایط اجبار و اضطرار تهدیدآمیز است. این قاعده عقلی در همه ادیان الهی پذیرفته شده است و داستان تقیه مؤمن آل‌فرعون که قرآن از آن با عبارت «یکتم ایمانه»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] یاد می‌کند، و با تقیه خود سبب نجات و پیروزی حضرت موسی علیه‌السلام بر بزرگ‌ترین طاغوت زمان شد. در قرآن، پنهان‌کاری‌ها و تقیه ابراهیم بت‌شکن در شرایط حاکمیت جهل و شرک و بت‌پرستی از روش‌های عقلانی تبلیغ و دعوت و مبارزه و هدایت معرفی شده است. او در شرایط خاصی برای جلب نظر و سپس هدایت ستاره‌پرستان و ماه‌پرستان، خورشیدپرستان تعبیر به «هذا ربی»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] دارد و به محض بسترسازی مناسب برای تبیین حقایق الهی سدّ تقیه را درهم می‌شکند و با اعلام نفرت و انزجار از همه بت‌پرستی‌ها می‌فرماید: «انی لا احب الآفلین»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] و در شرایطی که بت‌پرستان، در روز جشن بت‌ها به خارج شهر می‌روند و از او دعوت کردند که با آن‌ها همراه شود اظهار کسالت و بیماری می‌کند و می‌فرماید: «انی سقیم»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]و در حرکتی انقلابی و بت‌شکنانه همه مظاهر شرک و بت‌پرستی را درهم می‌شکند و در نمایشی سمبلیک مقدمه جلسه محاکمه پرشور و آگاهی بخشی را فراهم می‌آورد و گروه‌هایی از آنها را به سوی خود جلب می‌کند.
    داستان اعزام فرستادگان و مبلغان دینی از طرف حضرت مسیح در بین مردم انطاکیه از جمله مواردی است که در قرآن کریم از زمره الگوهای رفتاری انبیای گذشته ذکر شده است: دو نفر مبلغ از طرف حضرت عیسی علیه‌السلام برای هدایت و ارشاد مردم به انطاکیه می‌روند، صراحت لهجه و مخالفت آنها با بت‌پرستی سبب شد تا حاکم شهر آنان را به زندان بیندازد، چون خبر به حضرت علیه‌السلام رسید به یکی از مبلغان خود دستور داد برای نجات و هدایت مردم اقدام کند. او با تاکتیک خردمندانه عقیده باطنی خویش را مخفی کرد و توانست با هوشمندی، رضایت دستگاه سیاسی را به خود جلب و در بین آنها نفوذ کند و در فرصت مناسب هم یاران خود را نجات دهد و هم زمینه‌ساز یک تحول فکری و فرهنگی در میان مردم انطاکیه شود.
    داستان تاکتیک پنهان‌کاری انبیا الگوی حرکت و روش تعامل هوشمندانه‌ای است که خداوند در مکه به پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وس م یادآوری می‌کند تا در چالش و مواجهه با دشمن خشن خود یعنی سران قریش از آن بهره گیرد. زمانی که سوره کافرون مرزبندی‌های اعتقادی را بدون ملاحظه و مسامحه روشن کرد و در حوزه باورهای اعتقادی کوچک‌ترین نرمش و مدارا را با کفار نشان نداد و مسیر مبارزه مخفی و تاکتیک حفظ نیروهای مجاهد را از نظر دور نداشت.
    از این‌رو تقیه که در متن دین پیش‌بینی شده است به هیچ‌وجه تخصیص قاعده کلی سوره کافرون نیست. لذا در همان ایام مکه ضمن آن‌که به تازه مسلمانان توصیه می‌شود که به جبهه کفر برنگردند حوزه تقیه را جدا کرد و فرمود: «الا من اکره و قلبه مطمئن بالایمان»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]وقتی کفار افرادی از یاران پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وس م مانند «عمار یاسر» و «صهیب» و «بلال» را تنها می‌یافتند و تحت آزار و شکنجه قرار می‌دادند و آنها را مجبور می‌کردند از دین محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وس م اعلام انزجار کنند ـ با حفظ خطوط و مرزبندی اعتقادی و اطمینان قلبی به ایمان و عقیده آنها مجاز بودند تقیه کنند و برای حفظ جان خود خواسته دشمن را بر زبان جاری کنند. مفسران این آیه نقل کرده‌اند که پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وس م بعد از آن‌که تقیه عمار به او گزارش شد و خبر شهادت والدینش را در اثر مقاومت و عدم تقیه شنید خطاب به او فرمود:
    ما پدر و مادرت عجله کردند و به‌سوی بهشت شتافتند ولی تو هم کاری کردی که در اسلام مجاز بود. اگر باز با چنین صحنه‌ای روبرو شدی هر چه می‌خواهند بگو و جانت را حفظ کن و این جریان لطمه‌ای به ایمان تو وارد نخواهد ساخت.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    بنابراین تقیه نه تنها منشأ عقلی دارد بلکه مستند به وحی الهی است و اقلیت شیعه در قبال اکثریت مخالف خود از آن به‌عنوان سپر مبارزه استفاده می‌کرده است اگرچه همه فرقه‌های اسلامی بدان معتقد هستند.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] و اهل‌سنت گاهی از آن با عنوان «اعتزال»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] یاد می‌کنند. امام صادق علیه‌السلام باتمسک‌به‌سیره‌ابراهیم‌ می‌فرماید:
    «علیک بالتقیه فانّها سنة ابراهیم الخلیل؛[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] بر تو است که تقیه را فراموش نکنی زیرا آن روش ابراهیم خلیل است.» و حضرت امیرالمؤمنین علیه‌السلام تقیه را بهترین اعمال مؤمنان معرفی کرده است، زیرا به کمک آن هم خود و هم برادران خویش را از چنگال فاجران رهایی می‌بخشند.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

  10. #59
    کاربر کهنه کار گلنرگس آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2011
    محل سکونت
    تهران بود . دي
    نوشته ها
    9,150
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    امام هشتم علیه‌السلام می‌فرماید: «کسی که از گناهان پرهیز ندارد دین ندارد، هم‌چنین کسی که از تقیه استفاده نکند ایمان ندارد. گرامی‌ترین شما در نزد خداوند داناترین شما به تقیه است» گفته شد: ای پسر رسول خدا تقیه تا چه زمانی لازم است؟ فرمود: تا قیام قائم. هر آن‌که پیش از خروج قائم ما تقیه را ترک کند از ما نیست.
    تقیه در عصر غیبت برای شیعه در شرایط و مناطق مختلف وجود داشته است اما به‌طور خاص نمی‌توان مقطع تاریخی بین آغاز غیبت تا ظهور آل‌بویه در آغاز قرن پنجم را دوره تقیه دانست. در این دوران (260 ـ 320 ه . ق) فشار سیاسی دستگاه خلافت و به تبع آن سلطه برتری‌جویانه فکری اکثریت سنی، عرصه فکری را بر علمای شیعه تنگ کرده بود و به ناچار برای حفظ هویت و حقانیت خویش چاره‌ای جز روی آوردن به تقیه نداشت، اما با ظهور حمدانیان و بویهیان شیعه توانست تا حدودی از سپرِ تقیّه خارج شده و حقانیت خود را در گستره مملکت اسلامی از شاخ آفریقا تا مناطق شامات و بحرین و عراق و ایران ابراز کند و در قسمت‌هایی، اکثریت را به خود اختصاص دهد.
    این وضعیت کم و بیش در مناطقی از ایران وجود داشت و با روی کار آمدن صفویان به اوج خود رسید و گفتمان حکومت شیعی در این مناطق به کلی جایگزین گفتمان تقیه شد.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    همان‌طوری که گذشت تقیه صرفا برای حفظ وضع موجود نیست بلکه جهت‌گیری‌های غایی و انقلابی والایی را تعقیب می‌کند که به موارد ذیل می‌توان اشاره کرد:


    1. حفظ اسلام

    شیعه در میان فرقه‌های مختلف اسلامی خود را مذهب حقه می‌داند و با اتخاذ گفتمان تقیه در دوران خفقان خلفای جبار و فاسد عباسی نه تنها برای حفظ خود بلکه برای حفظ کیان اسلام اقدام می‌کرده است و البته مرزهای این تقیه تا زمانی بوده است که موجب شر و فساد و یا تقویت کفر و بی‌ایمانی و گسترش ظلم و جور و تزلزل در اصول و ارکان اسلام نباشد و الا خروج از تقیه واجب بوده ولو بلغ ما بلغ.


    2. حفظ هویت شیعه

    فشار دستگاه خلافت همزمان با ولادت و غیبت، علیه شیعه به‌قدری شدید بود که شیعیان حتی با یکدیگر با زبان رمز و اشاره سخن می‌گفتند و با تقیّه و پنهان‌کاری و اختفای عقیده، با دستگاه جور نیز همکاری می‌کردند؛ همان‌طوری که در مورد نائب سوم امام عصر(عج) وارد شده است.


    3. حفظ و ذخیره نیروها

    در زمانی که صرف اعتقاد به مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام جرم تلقی می‌شد و شناسایی وفاداران و عالمان این مکتب موجب از بین رفتن‌آنهامی‌شدتقیه‌بزرگ ترین و عاقلانه‌ترین تاکتیک تعامل با دشمن محسوب می‌شد.


    4. پنهان کردن برنامه‌ها

    اقلیت صالح شیعی برای حفظ هویت خود و مقابله با فشارها و دشمنی‌های مخالفان همواره از پویایی و تحرک بالایی برخوردار بود و برای وحدت داخلی نیاز به طرح‌ها و برنامه‌هایی داشت که لزوما می‌بایست از چشم دشمن مخفی می‌ماند و آشکار شدن آنها ممکن بود عواقب ناگواری را در پی داشته باشد؛ از این‌رو تقیه سپر پولادینی بود که از برنامه‌ها و طرح‌های شیعه در دوران خفقان حفاظت می‌نمود.


  11. #60
    کاربر کهنه کار گلنرگس آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Aug 2011
    محل سکونت
    تهران بود . دي
    نوشته ها
    9,150
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    گفتمان تعامل

    در اندیشه سیاسی شیعه، حکومت خلفای اموی و عباسی مصداق حکومت جور هستند و هرگونه همکاری و همراهی با آنها نامشروع است، شکسته شدن اقتدار خلفای عباسی در آغاز قرن چهارم و ظهور جنبش‌های شیعی در مملکت اسلامی شیعه را از وضعیت تقیه خارج و در موقعیت جدیدی قرار داد و تهدیدهای فزاینده سیاسی تبدیل به فرصت‌های طلایی برای آنها شد. برای اولین‌بار به صورت آشکار در بغداد (مرکز خلافت) منصب وزارت در بین خاندان‌های شیعی مانند خاندان کرخی و خاندان ابن فرات وارد شد. تهاجم[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]سهمگین آل‌بویه از مشرق و حمدانیان از مغرب خلیفه را خوار و زبون کرده بود به‌گونه‌ای که حاضر به هرگونه همکاری بود. آل‌بویه به‌رغم آن‌که یک خلیفه را عزل کردند و می‌توانستند دستگاه سیاسی خلافت را منقرض نمایند و خود بر کرسی خلافت تکیه زنند ولی با مصلحت‌سنجی بدان اقدام نکردند و با نصب جانشین برای خلیفه با آن همکاری کردند. در این دوران شرایط سیاسی حاکم بر جامعه اسلامی بحث تعامل با سلطان جور را به صورت گسترده در فقه شیعه و در دیدگاه فقیهان به میان آورد و گویا فقها درصدد حل این مشکل برآمده‌اند.
    شیخ طوسی (متوفای 460) با خروج از قاعده حرمت تعامل با حکومت جور می‌فرماید:
    «اما سلطان الجور فمتی علم‌الانسان او غلب علی ظنّه انه متی تولّی الامر من قِبَله امکنه التوصل الی اقامة الحدود والامر بالمعروف والنهی عن المنکر و قسم الاخماس والصدقات فی اربابها ولا یکون فی جمیع ذلک مخلاًّ بواجب ولا فاعلاً لقبیح فانّه یستحب له ان یتعرّض لتولی الامر من قبلهم[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]؛ اما سلطان جائر، پس هرگاه برای انسان علم یا ظن غالب حاصل آید که با پذیرش ولایت از جانب وی این امکان را می‌یابد که در اقامه حدود، امر به‌معروف و نهی از منکر و تقسیم خمس و صدقات بین صاحبان آنها و صِله به برادران مسلمان موفق می‌شود و در این روند مانعی به واجبات الهی وارد نشده و مرتکب‌فعل‌ناپسندوقبیحی‌ می‌گردد،آن‌گاه پذیرش این مسئولیت استحباب می‌یابد.»
    او در کتاب «النهایه» بر مردم شیعی لازم می‌داند که از چنین دست‌نشاندگانی حمایت کنند و تا زمانی که از مرز حق و تکلیف خارج نشده‌اند آنان را تقویت کنند.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    شیخ در زمانی که اساس اسلام در خطر تهاجم کفار قرار گیرد همکاری با حکومت جور و جنگیدن تحت فرمان او را لازم می‌داند.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] محقق حلی (602 ـ 672) صاحب «شرایع» نیز در صورت امکان و اقامه مصالح اسلامی همکاری با سلطان جور را جایز می‌داند.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    شیخ انصاری متفکر قرن سیزدهم با بسط نظریه تعامل با حکومت‌های جور معتقد است که هر کجا مصلحت عامه مسلمین از طریق همکاری با حکومت جور و پذیرش مسئولیت در دستگاه سیاسی آنها، امکان‌پذیر باشد خواه پذیرش همکاری با اجبار باشد و یا اجباری در کار نباشد تعامل و همکاری مشروع می‌باشد.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]



    گفتمان ولایت فقیه

    زیست‌منتظرانه را در سه گفتمان انتظار، تقیه و تعامل تعریف بیان کردیم، اینک این سؤال مطرح است که در فرآیند طولانی عصر غیبت، رسالت حفظ مکتب و هدایت امت و مسئولیت سامان بخشی سیاسی به چه کسی واگذار شده است؟
    در میان کسانی که بدین سؤال پاسخ داده‌اند فیلسوف بزرگ اسلام معلم ثانی ابونصر فارابی است، او بعد از طرح مباحث گسترده درباره رئیس اول (پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ) و رئیس مماثل (امامان علیهم‌السلام ) معتقد است بعد از آنها شریعت و جامعه اسلامی بدون رهبری رها نمی‌شود، زیرا در این دوران رهبری به مراتب دشوارتر می‌شود و از طرفی «رئیس المدینة الفاضله لیس یمکن ان یکون ایّ انسان اتفق»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    از این‌رو معلم ثانی «گفتمان رئیس سنت» را مطرح می‌کند و در تعریف آن می‌گوید:
    نوعی از رهبری است که در زمان فقدان رئیس اول و غیبت رئیس مماثل رهبری نظام سیاسی را برعهده می‌گیرد و سیره و سنت و شریعت گذشته را تثبیت و تحکیم می‌کند و براساس آن نیازهای زمان خویش را استنباط و جامعه را به سوی سعادت، هدایت و ارشاد می‌کند.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    او که در دوره غیبت صغرا زندگی می‌کند و معاصر با نایب سوم و چهارم امام زمان(عج) در بغداد می‌باشد در تشریح گفتمان خود مصداق آن‌را در «فقیه» جامع‌الشرایط معرفی می‌کند.
    در کتاب «الملّه» می‌گوید:
    «بعد از ائمه ابرار یعنی کسانی که رهبران حقیقی هستند همه سنت‌های رئیس اول بدون کم‌وکاست و تغییری حفظ می‌شود و در اختیار رهبری غیر مماثل گذاشته می‌شود تا به آنها عمل کند و در اموری که تکلیف آن توسط رئیس اول مشخص نشده وی به اصول مقدره رئیس اول مراجعه و از طریق آن احکام امور مستحدثه و غیر مصرحه را استنباط می‌نماید در این صورت رئیس سنت به صناعات فقه نیازمند می‌شود و این صناعت است که او را قادر می‌سازد که همه امور و احکام وضع نشده توسط واضع شریعت را استخراج و استنباط کند و تکلیف امت را روشن سازد «فمن کان هکذا فهو فقیه؛ چنین کسی که متولی این امور است باید فقیه باشد».[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    چنین گفتمانی در دورانی مطرح می‌شود که حضرت توسط آخرین نایب خویش به اطلاع شیعیان رسانده است که دوران غیبت طولانی او آغاز شده و نماینده خاص معرفی نمی‌کند و رهبری شیعیان را در اختیار نواب عام قرار می‌دهد و می‌فرماید:
    «اما الحوادث الواقعه فارجعوا فیها الی رواة احادیثنا فانهم حجتی علیکم؛[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]مردم وظیفه دارند به عالمان دین مراجعه کنند و موضع فکری و رفتاری خود را در رویدادهای زندگی با رهنمودهای اجتهادی اینان هماهنگ کنند، زیرا آنان حجت حضرت(عج) بر مردم هستند».
    شیخ مفید[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]و سلاّر دیلمی[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]و شیخ طوسی از علمای سده‌های چهارم و پنجم نیز خبر از تفویض مسئولیت رهبری به فقیهان می‌دهند و شیخ طوسی می‌فرماید:
    «و قد فوّضوا ذلک الی فقهاء شیعتهم فی حال لا یتمکنون فیه من تولّیه بنفوسهم»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] و بر فقها نیز لازم دانست که «فمن تمکّن من انفاذ حکم او اصلاح بین‌الناس او فصل المختلفین فلیعمل ذلک؛[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] چنان‌چه شرایط و زمینه‌های رهبری اعم از اجرای احکام و اصلاح بین مردم و حل و فصل مشکلات و دعاوی آنان به وجود آید آنها باید به این وظیفه اقدام نمایند».
    شهید ثانی در ضرورت گفتمان ولایت فقیه می‌گوید:
    «در عصر غیبت بایستی فرد عارف و عادلی باشد تا مردم در مسائل شرعی و دینی خود به او مراجعه کنند و تکالیف و وظایف دینی خود را برطبق نظر او ترسیم کنند. اگر چنین نباشد احکام شرعی دگرگون گشته و حکمت و غرض خداوند که همانا حفظ دین و ترویج دین و دنیا می‌باشد به تعطیلی کشیده خواهد شد».[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    صاحب جواهر (1200 ـ 1266) با ارائه گزارش تاریخی از اندیشه گفتمان ولایت فقیه معتقد است، هیچ یک از علمای شیعه در اصل آن تردید ندارند.
    تمام اصحاب ما شیعه امامیه وحدت نظر دارند بر این‌که فقیه عادل امین که جامع‌شرایط فتوی است و اصطلاحا بدان مجتهد گفته می‌شود در زمان غیبت نایب و جانشین ائمه طاهرین می‌باشد، نیابت وی در کلیه مواردی است که نیابت ازائمه‌معصومین علیهم‌السلام امکان‌پذیراست.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
    این گفتمان در فرآیند دوران غیبت به تناسب شرایط زمان و مکان در معرض تطور و تکامل قرار داشته است؛ به‌طوری که در زمان مرحوم نراقی تئوری‌پردازی جدیدی شد.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] و در دوران معاصر این گفتمان توسط بزرگ‌ترین نماینده فکری آن یعنی امام خمینی سامان تازه‌ای؛ یافت به‌طوری‌که بر گفتمان‌های دیگر برتری یافت و هویت شیعه معاصر در سایه آن تعریف می‌شود.



صفحه 6 از 12 نخستنخست 123456789101112 آخرینآخرین

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 3 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 3 مهمان ها)

موضوعات مشابه

  1. پاسخ: 80
    آخرين نوشته: 20-09-2015, 09:56
  2. لطفا دیگر نگویید «مرگ بر آمریکا» !
    توسط گلنرگس در انجمن اخبار سیاست داخلی ایران
    پاسخ: 35
    آخرين نوشته: 10-05-2015, 09:58
  3. پاسخ: 1
    آخرين نوشته: 12-11-2013, 15:28
  4. همه چیز درباره اهالی جماران+عکس
    توسط محب المهدي (عج) در انجمن مقالات
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 30-10-2013, 11:06
  5. پاسخ: 1
    آخرين نوشته: 25-06-2013, 12:04

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  
کانال سپاه