چرا بشار اسد عامل ترور حریری نیست؟/ طرح شیراک و بوش برای پی گیری ترور حریری به نحو دلخواهشان چه بود؟
گروه بين الملل رجانیوز: در قسمت های قبل، چگونگی آغاز بحران های لبنان با تصویب قطعنامه 1559 و همچنین چگونگی تمدید ریاست جمهری لحود را خواندید. همچنین ماجرای استعفای رفیق حریری از نخست وزیری و انتخاب عمر کرامی را هم ملاحظه کردید. در قسمت قبل رسیدیم به روز ترور حریری و اولین موضع گیری ها در هیئت دولت. اینک ادامه ی جریانات:
برخورد منفی خانواده حریری با رئیس جمهور
عصام فارس و هیئت وزارتی تعیین شده، با کمک نبیه بری، تلاش های گسترده ای انجام دادند که تشییع جنازه ای رسمی برگزار شود، ولی خانواده ی رفیق حریری موضع قاطع و غیرقابل انعطافی اتخاذ کرده و یک کلام، خواستار برگزاری تشییع جنازه ای ملی بودند و مشارکت رئیس جمهور در مراسم را هم رد می کردند. و این، اولین اشاره بود به اینکه خاندان حریری و یارانش در این مسیر قرار دارند که دولت لبنان و سوریه را به عنوان متهم این جنایت معرفی کنند. و این چیزی بود که به صورت واضح در تشییع جنازه ی حریری بروز کرد، تشییع جنازه ای بسیار پرتعداد و عظیم که اکثر سران کشورهای جهان یا نمایندگانشان هم در آن حاضر بودند.
[حضور ژاک شیراک و همسرش در مراسم تشییع جنازه رفیق حریری]
امیل لحود شدیدا از عکس العمل و پاسخ خانواده ی حریری متأثر شد، خصوصا اینکه ارتباط و تماس های او با حریری بعد از کناره گیری حریری از نخست وزیری هیچ وقت قطع نشده بود. در همین رابطه می توان به این قضیه اشاره کرد که وقتی یکی از روزنامه نگاران لبنانی (عونی الکعکی) مقاله ای نوشته و طی آن به لحود حمله کرده بود، حریری با امیل لحود تماس گرفته و گفت: «درست است که عونی الکعکی پیرو من محسوب می شود، ولی من در پس این هجوم به تو نبوده ام. بگرد ببین چه کسی باعث این هجوم شده و در پشتش قرار داشته است.» لحود از صحبت حریری قانع شد و می دانست که «عبدالحلیم خدام است که در پس امثال این هجوم ها قرار دارد.»
شروع حمله به دولت پس از ترور حریری
به محض انتشار خبر ترور حریری، تظاهرات هایی در صیدا و بیروت آغاز شد و تظاهرکنندگان شروع به سر دادن شعارهایی ضد لحود و کرامی و سوریه کرده و دوربین خبرنگار تلویزیون المنار را شکستند و به حزب الله و رهبرانش هم فحاشی نمودند. کما اینکه تلاشی صورت گرفت برای اینکه مقر حزب بعث در محله ی «الطریق الجدیدة» بیروت را آتش بزنند، که ارتش مانع این مسئله شد.
ترور حریری، در رأس تمام خبرهای رسانه ای در منطقه و عالم قرار داشت. همه تلویزیون ها و رادیو های عربی برنامه های معمولشان را قطع کرده و شروع به پخش مستقیم از بیروت [برای پوشش لحظه به لحظه ی اوضاع] کردند. خبر ترور حریری در صدر خبرهای رسانه های مکتوب اروپایی و آمریکایی هم قرار گرفت که بر ضرورت تشکیل هیئت تحقیق بین المللی ای در موضوع ترور حریری متمرکز شده بودند.
آیا سوریه پشت سر ترور حریری بود؟
من هیچ وقت قانع نشدم که سوریه پشت این ترور بوده است و یقین داشتم که سوریه هیچ منفعتی در به خطر انداختن ثبات لبنان و در قرار دادن خودش در برابر عکس العمل های حاد فرانسه و آمریکا و اسرائیل ندارد. و با خود می اندیشیدم که مصلحت دشمنان سوریه است که این جنایت را مرتکب شوند و آن وقت آن را (برای تعرض به نظام سوریه) به او منتسب کنند.
همان وقت هم در صحبت هایم مکررا می گفتم که فرضا اگر حریری در مقابل تمایل دمشق در تمدید ریاست جمهوری لحود می ایستاد، باز آن وقت ممکن بود انسان بیندیشید که دستگاه های [امنیتی] سوری پشت این ترور بوده اند اما می دانیم حریری خواسته های سوریه را اجرا کرد [و با تمدید ریاست جمهوری لحود موافقت نمود]، فلذا کسانی که پشت ترور بودند قاعدتا باید کسانی بوده باشند که با تمدید مخالف بودند [یعنی روه هیا مخالف سوریه و مخالف جریان مقاومت].
تحلیل لحود از ترور حریری
چهار روز بعد از ترور حریری در کاخ ریاس جمهوری بعبدا با امیل لحود دیدار داشتم، گفت:«این ترور یا کار اسرائیل است یا کار تندروهای اسلامی یا کار هردوشان با هم.» من هم گفتم: «من کاملا مطمئنم که تو و سوریه و حزب الله ارتباطی به این ترور ندارید، ولی کسی که دست به این ترور زده قصدش متهم کردن تو و سوریه و حزب الله بوده برای ساقط کردن تو و ساقط کردن نظام سوریه و خلع سلاح حزب الله.»
[امیل لحود در حال بازدید از یکی از تونل های زیر زمینی مقاومت اسلامی در جنوب لبنان]
لحود یقین داشت که ترور حریری بخشی از طرح خاضع کردن لبنان در برابر مصالح اسرائیل و شروط آمریکا است. و کاملا مصمم بود تا در برابر این طرح بایستد. با صراحت و وضوح تمام به من گفت: «اسرائیل 22 سال است که از اجرای قطعنامه 425 شورای امنیت [1] امتناع می کند، و از آن طرف بر خلع سلاح حزب الله و باقی ماندن مزارع شبعا در اشغال و در اختیار داشتن زمین و آب ها[ی آن منطقه] اصرار می کند. اما به فضل عمیات های مقاومت و ایستادگی ارتش لبنان و ثبات و همبستگی حکومت لبنان (با کمک سوریه) مجبور شده تا از بخش عمده ی سرزمین های اشغالی لبنان عقب نشینی کند و تنها بخش خیلی کوچکی را هنوز تحت اشغال نگه داشته (که قسمت اهمش مزارع شبعا است) تا بتواند با آن بر سر آب مذاکره و مبادله کند. اسرائیل بیش از زمین، آب می خواهد؛ چه در جبل الشیخ چه در دریاچه ی طبریا چه در مزارع شبعا. اسرائیل ما را هدف قرار داده چون ما در مقابل طرحش ایستادیم و هرگونه مذاکره و حل و فصل [سازش] را رد کریم و بر بازگرداندن زمین ها و آب های لبنان از راه مقاومت اصرار کریم.»
لحود تحلیلش را اینگونه تکمیل کرد: «موضوع دومی که اسرائیل اصلا نمی خواهد درباره اش مذاکره کند، موضوع حق بازگشت آوارگان فلسطینی است. اسرائیل مطمئن است که اگر بتواند سلاح حزب الله را بگیرد، یعنی آب را به دست آورده و احتمال بازگشت فلسطینی ها را هم از بین برده است. وقتی هم که اسرائیل دید که دست از حمایت حزب الله و سلاحش بر نمی دارم و خواستار رد حق «توطین» هستم [توطین یعنی دادن «وطن جایگزین» به آوارگان فلسطینی، به این معنا که به جای برگشت به کشورشان، در همان کشورهایی که هستند نظیر لبنان و اردن و سوریه برای همیشه باقی بمانند|، تصمیم گرفت که ضربه ای بزرگ وارد کند تا در جنگ آب، برنده شود، حق بازگشت را هم ساقط می کند. روی همین حساب حریری را ترور کرد، حالا یا مستقیما دست به ترور زده یا به واسطه ی برخی سازمان های تندرو.»
اصرار برخی جریانات سیاسی بر متهم کردن سوریه
اما جریان سیاسی کشور به سمت مقابل آنچه لحود می گفت، رفت: رسانه ها بر متهم کردن سوریه به «طراحی» این جنایت متمرکز شدند و مسئولیت «اجرا»ی آن را بر عهده ی دستگاه های لبنانی دانستند. در نتیجه چشم ها متوجه رؤسای دستگاه های امنیتی لبنان شد که عبارت بودند از: جمیل السید، مصطفی حمدان، ریمون عازار و علی الحاج. تظاهرا کنندگان عکس این چند نفر را در جریان تشییع جنازه حریری و بعد از آن در خلال تظاهرات در دست داشتند [به عنوان مسئول ترور].
[ مصطفی حمدان، یکی از چهار افسری که در ابتدا به ترور حریری متهم شدند]
لحود می پرسید: «چطور مخالفان و خانواده ی آن مرحوم تنها چند ساعت بعد از ارتکاب آن جنایت، مرتکبین را کشف کرده اند و روی همین حساب برگزاری تشییع جنازه ی رسمی و دولتی را رد کرده و تصاویر رؤسای چهار دستگاه امنیتی را در خلال مراسم تشییع در دست گرفته اند؟ قطعا کسانی که حریری را ترور کردند، از قبل سناریوی متهم کردن را هم آماده کرده بوده اند.»
[خانواده رفیق حریری در کنار تابوت او]
طرح شیراک و بوش برای پی گیری ترور حریری به نحو دلخواه
یک هفته پس از ترور حریری، رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه جرج بوش و ژاک شیراک در بروکسل با یکدیگر دیدار کردند.
[جورج بوش و ژاک شیراک]
در رأس موضوعات مورد بحثشان موضوع ترور حریری قرار داشت. بوش و شیراک در این دیدار بر طرح مشترکی (طبق ترتیبی که شیراک بر آن اصرار داشت) توافق کردند که از این قرار بود: تشکیل یک هیئت تحقیق بین المللی برای بررسی این جنایت، اجرای قطعنامه 1559 و عملی کردن عقب نشینی سوریه از لبنان، برگزاری انتخابات مجلس لبنان که قرار بود انجام شود. و شیراک اصرار داشت که عقب نشینی سوریه قبل از برگزاری انتخابات صورت پذیرد.
اول تعیین مجرم، بعد گشتن دنبال دلایل آن!
[با تلاش های بین المللی و مخالفین لبنانی، هیئت تحقیق بین المللی ای برای رسیدگی به ترور رفیق حریری تشکیل شد]، زیر فشار رسانه ها و همچنین با فشارهای خارجی، هیئت تحقیق بین المللی متمرکز شد بر روی یافتن «اثر انگشت سوریه» در این جنایت، و متهم کردن رؤسای دستگاه های چهارگانه امنیتی لبنان، و گشتن به دنبال دلایل و مستنداتی برای اینکه گناه این ترور بر عهده دمشق قرار بگیرد.
[چهار افسر امنیتی لبنانی که در ابتدا متهم به ترور حریری شدند.
از بالا راست: علی الحاج، ریمون عازار، جمیل السید و مصطفی حمدان]
بدین ترتیب تمام قوانین اساسی یک تحقیق را زیر پا گذاشت چرا که در چنین مواردی اول باید دلایل جمع آوری شود و با سنجش آنها میزان راستی شان مشخص گردد و سپس مرتکب جرم تعیین شود، نه اینکه اول مرتکب تعیین شود و بعد دنبال دلایل جستجو شود!
بدین شکل، تحقیق ترور حریری از مسیر صحیحش خارج شد: امور قضائی را با امور سیاسی آمیخت و در نتیجه، حقیقت گم شد.
فشار خیابانی جهت اجرای قطعنامه 1559
چهار روز پس از ترور حریری، هیئت جلسه داشت. لحود در آغاز جلسه در صحبت هایش بین دو موضع تفکیک قائل شد: موضوع نشان دادن ناراحتی (که امری است مشروع و قابل پذیرش) و موضوع آمدن به کف خیابان و نافرمانی مدنی برای اجرای قطعنامه 1559 (که این امری است نپذیرفتنی).
عمر کرامی هم در صحبت هایش متذکر شد که دولت پیشنهاد برگزاری تشییع جنازه رسمی را داد ولی با جواب مثبت خانواده ی حریری مواجه نشد. کرامی در این جلسه گفت: «خواستار استعفای جناب رئیس جمهور و عقب نشینی سوری ها هستند. ولی ما هرگز کشورمان مثل یک لقمه ی چرب و راحت تسلیم اسرائیل نمی کنیم.» کرامی بر ضرورت برگزاری انتخابات مجلس به صورت «آزاد و با شرافت» تأکید کرد و گفت: «طایفه ی سنی، هرگز به جایی که مخالف تاریخش و مواضعش و افکار و اصولش باشد کشیده نخواهد شد. سنی های از این حوادث ناراحت اند، مثل همه ی مردم لبنان که این فاجعه برایشان رخ داده است.»
سلیمان فرنجیه وزیر کشور هم تآکید کرد: «ما خواستار ثبات دولتیم. ماسک مخالفین حالا فرو افتاده است. آنها می خواهند ثبات کشور را از طریق جمع شدن در میدان شهدا در نزدیکی مزار رفیق حریری متزلزل کنند. گذشت ایام، حقیقت مسائل را روشن خواهد کرد. در این قضیه مماشات کردن و کوتاه آمدن صحیح نیست.»
وزیر عاصم قانصوه هم متذکر شد که مخالفین، استفاده از «زبان فحاشی و برانگیختن احساسات» ضد رئیس جمهور و ضد سوریه را پیش گرفته اند، تا جایی که نانوایی «فرن الشامی» را آتش زدند چون اسمش «شامی [سوریه ای]» بود، در حالیکه صاحبش در همان زمان به خانه ی رفیق حریری رفته بود تا به خانواده حریری تسلیت بگوید.
وزیر دادگستری عدنان عضوم هم برای حضار اعلام کرد که اطلاعاتی را در اختیار وزیر کشور گذاشته است مبنی براینکه بعد از انفجار، شش نفر بدون چمدان و شبانه [از بیروت] به دبی و از آنجا به سیدنی سفر کرده اند. و اینترپل استرالیا در تحقیقاتش کشف کرده که آثاری از تی. ان. تی بر روی پیراهن های سه تن از آن ها بوده است.
عضوم همچنین به اطلاع هیئت وزیران رساند که یک کارشناس سوئیسی را برای تحقیق و کشف نوع مواد منفجره [به کار رفته در ترور حریری] دعوت کرده است.
ادامه دارد ...
مترجم: وحید خضاب
پی نوشت ها:
1-این قطعنامه که در سال 1978 میلادی صادر شد، بر لزوم خروج فوری اسرائیل از کلیه اراضی لبنان تأکید می کند.
موفق باشین.
92/11/23