صحبتهای دقیق و اعجابآور سیدحسن نصرالله درباره استراتژی مقاومت/ بوش از کدام نخستوزیر لبنان استقبال ویژه کرد؟
گروه بینالملل - رجانیوز: چنانکه در قسمت های قبل خواندیم، با ترور رفیق حریری جو عاطفی و سیاسی و تبلیغاتی خاصی در لبنان ایجاد شد که در ابتدا موجب خروج کامل ارتش سوریه از لبنان و سپس اکثریت یافتن جریان چهارده مارس در مجلس و دولت شد. با نخست وزیر شدن فؤاد سنیوره، اختلافات گستردهای بین او و رئیسجمهور لحود بروز کرد. نمونه ای از آن همان چیزی بود که در قسمت قبل خواندیم، یعنی درگیری علنی با یکدیگر در کنفرانس سران عرب در خارطوم سودان بر سر موضوع مقاومت. در این قسمت ادامه قضایا را می خوانیم:
روز 30 مارس [10 فروردین 1385]، مجلس لبنان تشکیل جلسه داد. در این جلسه، نخست وزیر [سنیوره] موضعش در نشست خارطوم را تکرار کرد. رئیس مجلس [نبیه بری] با او مخالفت کرده و برخورد سنیوره در نشست خارطوم را «بیشتر از یک خطا، بلکه یک خطیئة» توصیف کرد [خطیئه به خطایی که شخص، بدون احساس ندامت، مدام تکرارش بکند می گویند] و اشاره کرد که «اصل موضوع مقاومت جزو موضوعات گفتگوی ملی نیست ... و مقاومت باقی خواهد ماند، باقی خواهد ماند، باقی خواهد ماند.»
[فواد سنیوره و نبیه برّی]
بری به سنیوره یادآوری کرد که او طبق بیانیه وزارتی [که در ابتدای نخست وزیریاش منتشر کرده] حکومت میکند [که طی آن بر مقاومت تأکید شده است] و سپس با لحنی قاطعانه خطاب به او گفت: «تو حق نداری که خودت به تنهایی مفاد آن بیانیه را تغییر دهی. هیئت دولت هم حق ندارد بیانیه وزارتی را تغییر دهد، اگر میخواهی از مفاد آن بیرون بیایی در آن صورت باید مجددا در پیشگاه مجلس حاضر شوی [و رأی اعتماد مجدد با بیانیه وزارتی جدید بگیری]. بری در همان جا بدون اینکه به سنیوره اجازه ی پاسخ بدهد، ختم جلسه را اعلام کرد.
جلسهی متشنج هیئت دولت
اما صحنه در جلسهی هیئت دولت از این هم داغ تر بود، اکثریت [که وابسته به 14 مارس بودند] خواستند تا جلسه را به هم بریزند کنند. وزیر مروان حمادة خواستار صحبتهای نوبتی وزرا با حضور خبرنگاران داخل سالن جلسه کرد. لحود پاسخ داد: «این مسئله، قبل از خروج خبرنگاران ممکن نیست. بحثهای هیئت دولت نباید جلوی دوربین[های خبری] باشد.» حمادة روی حرف اش اصرار و پافشاری کرد، رئیس جمهور هم با شدت و تندی پاسخ داد: «بنشین و ساکت باش. ما روی صحنه ی تئاتر نیستیم.»
[فواد سنیوره و مروان حماده، از سران جریان 14 مارس]
در اینجا وزیر احمد فتفت وارد بحث شد و درگیریای بین او با رئیسجمهور در گرفت. در اثر این درگیری، وزرای اکثریت جلسه را ترک کرده و پیاده به سمت یکی از کافههای مجاور راه افتادند.
فتفت بعد از جلسه مدعی شد که از طرف لحود مستقیما تهدید شده است و گفت که این موضوع را به اطلاع کمیسیون بینالمللی تحقیق رسانده است.
اما لحود هم موقع خروج از جلسه، آنچه رخ داد را «زشت و عیب» توصیف کرد و گفت به جای آنکه وزرا باید به مسائل مردم بپردازند (از مسئله بیمه بازنشستگی گرفته تا موضوع مبارزه با فساد»، «اکثریت توهمی» جلسه را تعطیل کردند. لحود ادامه داد: «اینها دنبال حقیقت امر در ترور رفیق حریری نیست، بلکه دنبال بریدن سر مقاومت و چنگ انداختن روی حکومت هستند. این اکثریت وهمی نمیتواند هیچ کاری با ما بکند.»
قدرت گرفتن بیشتر لحود
گروه 14 مارس، نبرد ساقط کردن لحود را باخت. و حالا حزبالله با توجه به آنچه در نشست سران عرب در خارطوم گذشت، بیش از پیش پشتیبان لحود بود. نصرالله در همین زمینه به سنیوره صراحتا گفت: «نباید درباره موضوع مقاومت اینطور تحریک میکردید. شما میخواهید لحود را کنار بگذارید و در عین حال دارید تقویتش میکنید.»
حالا گروه اکثریت بین دو لبهی انبر گیر کرده بود: انتخاب عون به عنوان رئیسجمهور یا ابقای لحود. فلذا تصمیم گرفت به همزیستی اجباری با لحود برای این کمتر از دو سال باقی مانده از ریاست جمهوریاش ادامه دهد به جای آنکه عون را برای شش سال به عنوان رئیس جمهور انتخاب کند.
سفر سنیوره به آمریکا
در حرکتی برای بالابردن روحیهی اکثریت تضعیف شده ی مجلس، جورج بوش در واشنگتن از سنیوره مثل رؤسای کشورهای استقبال کرد. جورج بوش با او با رفتاری استثنائی برخورد کرده و برایش ضیافت شام برقرار نمود و با او کنفرانس خبری مشترک ترتیب داد و همراه با او در باغ مقابل کاخ سفید «قدم زد» درحالیکه دستش را به نشانهی دوستی روی شانهی او گذاشته بود. حالا سنیوره نه فقط به عنوان مرد اول آمریکا در لبنان، بلکه به عنوان مرد اول آمریکا در کل منطقه نشان داده میشد.
[دیدار فؤاد سنیوره با جورج بوش در کاخ سفید]
سنیوره در واشنگتن، دشمنی محکمی با سویه بروز داد و گفت که «نخستوزیر حریری همان شب تمدید ریاست جمهوری لحود، تهدیدات مستقیمی از طرف سوریه دریافت کرده بود.»
در مقابل، رئیسجمهور سوریه هم به این صحبت سنیوره در مصابه با شبکهی بی بی اس اینطور پاسخ داد: «رفیق حریری از طرف هیچ سوریای تهدید نشده بود، نه من و نه کسی غیر از من.»
دور هشتم گفتگوهای ملی و سخنان دقیق سید حسن نصرالله
در دور هشتم گفتگوهای ملی، گروه اکثریت تسلیم این واقعیت شد که نمیتواند لحود را کنار بزند و به صورت ضمنی اعتراف کرد که لحود تا آخر دوره ریاست جمهوریاش در منصبش باقی خواهد ماند. نبیه بری به عنوان سخنگوی اعضای جلسه اعلام کرد که موضوع ریاست جمهوری دیگر جزو دستور کار جلسات نیست و اعضای جلسه روی این موضوع به توافقی نرسیدند [فلذا لحود کماکان در ریاست جمهوری خواهد ماند] و اعضا به بند بعدی دستور جلسه یعنی موضوع سلاح مقاومت وارد میشوند. بری سپس سرشته کلام را به دست دبیر کل حزبالله سید حسن نصرالله سپرد که با خود پروندهای قطور درباره مقاومت و ضرورت استمرارش به همراه آورده بود. نصرالله در خلال هفتاد دقیقه، نظرش را در موضوع استراتژی دفاعی بیان کرد. اعضای جلسه مبهوت روشمندی و دقت و ثبات نظر او شده بودند.
دبیر کل حزبالله، ویژگیهای مقاومت را از حیث انعطاف و انضباط و سری بودن و سرعت در اتخاذ تصمیم تشریح کرد. همچنانکه ویژگیهای منطقهی جنوب را از نظر جغرافیایی و مناسب بودنش برای یک جنبش مقاومت را شرح داد و نقاط ضعف دشمن [اسرائیل] را هم تبیین نمود.
اعضای جلسه با دقت و سکوت محو شنیدن این بررسیهای نصر الله بودند و جیک نمیزدند «جوری که انگار پرنده روی سرشان نشسته است»، تا حدی که حتی بعضی مسئولینِ نوشتن صورتجلسه هم دست از نوشتن کشیده و عمیقا محو شنیدن صحبتهای او شدند. این بررسیهای نصرالله صرفا یک تحقیق نظری یا تحلیلی نبود، بلکه حاصل تجربه ای بود که با خون و تلاش و توانمندی و عقل نوشته شده بود.
نصرالله در ابتدا بر وجود دشمنی به اسم اسرائیل تأکید کرد که به خاک و آب منطقه از نیل تا فرات طمع دارد ولی مقاومت مجبورش کرد به همینی که در دست دارد اجبارا اکتفا کند و دیوار حائل دور خودش بکشد و از سرزمینهایی که اشغال کرده بود عقب بنشیند، نه فقط در لبنان بلکه حتی در فلسطین. در ادامه نصرالله اشاره کرد که هدف از ایجاد استراتژی دفاعی، حمایت از لبنان در برابر دشمنی است که تهدیدش میکند و این تهدیدات نشأت گرفته از طمع ورزیها و امیال اسرائیل در وسعت دادن خود است که آن هم از ذات تجاوزگرانهی اسرائیل نشأت میگیرد؛ اسرائیلی که «عادت کرده است مشکلات داخلیاش را با به راه انداختن جنگهای خارجی حل کند.»
[یکی از جلسات گفتگوی ملی لبنان. ردیف جلو از راست: سید حسن نصرالله، نبیه برّی، فؤاد سنیوره، میشل عون، سعد حریری و امین جمیل]
نصرالله در خاتمه این تحقیق غیرمکتوبش گفت که در علوم نظامی میگویند که نمیشود با یک ارتش مجهز مقابله کرد مگر به وسیله ارتشی که از نظر قدرت در حد او باشد و بتواند توازن ایجاد نماید؛ از همین جهت ما فداکاریها و قربانی دادنهای ارتش لبنان و حرکات قهرمانانهاش و شجاعتهایش را ارج مینهیم ولی این ارتش [برای اینکه بتواند با قدرت ارتش اسرائیل متوازن شود] نیاز به تجهیزات و سلاح و امکانت نظامیای دارد که به دست آوردنش هزینهی سنگینی بر دوش دولت خواهد بود، تازه اگر پول هم پیدا شود «هیچ کس [از کشورهای بزرگ] در عالم سلاحی به ما نمیفروشد که با آن بتوانیم بر سلاحهای اسرائیل تفوق پیدا کنیم.»
سپس افزود: «ما توانستیم اسرائیل را شکست دهیم چون از ویژگیها و مختصات مقاومت (به عنوان یک جنبش) و از ویژگیهای جنوب لبنان (به عنوان یک منطقهی جغرافیایی) بسیار خوب و به درستی استفاده کردیم، علاوه بر آن با تلاش مستمر، نقاط ضعف دشمن را شناسایی کردیم و از آن هم استفاده نمودیم.»
نصرالله توجه حاضرین را به این نکته جلب کرد که این امر محقق شد چون «حزبالله بر روی هماهنگی کامل با ارتش ملی لبنان هم تمرکز کرد و همچنین بر اینکه در بین مردم پذیرفته و حمایت شود، خصوصا در جنوب. موضوع دیگری که مقاومت بر آن تمرکز داشت صداقت و جدیت و انضباطی بود که مقاومت در مقابل دشمن به کار میبست.»
در ادامه نصرالله با شفافیت تمام، ذخایر سلاحی که مقاومت در اختیار داشت را برشمرد و نظرش را اینطور بیان کرد که مقاومت باید باقی بماند چراکه ارتش لبنان با توانایی نظامی محدودش نمیتواند در مقابل ارتش اسرائیلی بایستد که همه کشورهای عربی با هم نتوانستند شکستش بدهند.
نصرالله برا این تأکید کرد که «لبنان نمیتواند با دشمن [اسرائیل] توازن برقرار کند مگر از طریق مقاومت مردمی. و این مقاومت هم محتاج هماهنگی با ارتش است تا بدین شکل بتواند به پویایی و تحرک دست پیدا کند و در عین حال، هیچ مسئولیت [حقوقی و بین المللی و ...] هم متوجه دولت نشود.»
در انتهای صحبت هم گفت: «موفقیت تجربهی مقاومت، آن را تبدیل به نمونهای کرده برای هر جنبش مقاومتی که میخواهد با یک دشمن (که از نظر ارتش نظامی بر آن تفوق دارد) توازن ایجاد نماید.»
بعد از آنکه «سید» صحبتش را تمام کرد، نبیه برّی از حضار پرسید چه کسی میخواهد صحبت کند. جعجع جواب داد: «این صحبت مهم و بزرگی بود. وقتی لازم داریم [تا درباره آن فکر کنیم] و سپس پاسخ دهیم.» رئیس جلسه پیشنهاد کرد ادامه جلسه به عصر موکول شود. جنبلاط اعتراض کرده و گفت: «ما صحبتهای استراتژیکی را شنیدیم و تنها تا عصر زمان کافیای نیست. ما به زمان طولانیتری [برای بررسی و پاسخ دادن] نیاز داریم.» اعضای جلسه بر روی روز 8 ژوئن به عنوان موعد جلسه بعدی توافق کردند تا در آن، گروه اکثریت پاسخش را درباره طرح نصرالله ارائه دهد.
گزارش جدید کمیسیون تحقیق درباره ترور حریری
در همین اثنا بود که گزارش پرامیتز [رئیس کمیسیون تحقیق بینالمللی درباره ترور رفیق حریری] منتشر شد. در این گزارش هیچ مسئولیتی در این قضه به گردن سوریه انداخته نشده بود (یعنی برعکس چیزی که گروه 14 مارس انتظارش را داشت)، بلکه برعکس، از همکاری سوریه در قضیه تحقیق ابراز رضایت شده بود و ابراز امیدواری کرده بود که تحقیقات ظرف یک سال تکمیل شود و بعد از آن دادگاه برگزار گردد.
دستگیری یک گروه پیشرفتهی مرتبط با موساد
از طرف دیگر در اواسط ژوئن 2006 بخش اطلاعات ارتش لبنان توانست عناصر شبکهای را توقیف کند که ارتباطات مستقیمی با موساد داشتند و در چند منطقه هستههایی داشتند و روشهای فنی و تکنولوژیکی پیشرفتهای را مورد استفاده قرار میدادند. سؤالهای زیادی شروع به مطرح شدن کرد که آیا چیزی شبیه این شبکه میتواند ارتباطی داشته باشد با ترورهایی که در سال 2005 رخ داد؟ لحود در همین باره یکبار در دیدار با من گفت: «کسی حرف مرا باور نکرد وقتی که گفتم ترور حریری کار اسرائیل است یا آنکه کار گروههای اسلامگرایی است که موساد مستقیم یا غیر مستقیم آنها را مدیریت میکند و در هر حال این ترور مطلقا کار سوریه نیست [ولی حالا با کشف این شبکه، همه دارند به این نتیجه میرسند که حرف من غلط نبوده].»
تأسیس حزب جریان مَرَدَة
در 11 ژوئن 2006 سلیمان فرنجیة تأسیس حزب [مسیحی] «جریان مَرَدَة» را در یک تجمع مردمیگسترده اعلام کرد، و این چیزی بود که نشان از بالا رفتن محبوبیت مردمی او در لبنان به صورت عام و در شمال لبنان به صورت خاص (به رغم اینکه در انتخابات مجلس شکست خورده بود) داشت. فرنجیه ثابت کرد رهبری حقیقی آن است که به رغم شکستها استمرار پیدا کند و نشان دهد که تا چه حد در سرزمین و دلها ریشه دارد.
[دیدار سلیمان فرنجیة با میشل عون]
بدین ترتیب، دوگانه ی عون – جعجع در بین مسیحیهای لبنان تبدیل شد به چهارگانه ی عون و فرنجیه در مقابل جعجع و [امین] جُمَیِّل.
ادامه دارد ...
مترجم: وحید خضاب
موفق باشین.
92/12/11