گزارش ایندپندنت از ظلمهای که به شیعیان میشود
پیروزی حزبالله در جنگ ۲۰۰۶ که منجر به افزایش محبوبیت این جنبش در جهان عرب شد یکی از عواملی است که بعضی کشورهای حوزه خلیج فارس به گروههای سلفی برای انتشار تنفر فرقهای علیه شیعیان کمک میکنند.
به گزارش جهان به نقل از تسنیم، روزنامه ایندپنت در گزارشی به قلم پاتریک کوکبرون به وضعیت جنگ فرقهای خاورمیانه و ظلمهای که به شیعیان در اکثر کشورهای اسلامی به آنان وارد میشود پرداخته است. کوکبرون در یادداشت خود مینویسد:
شبکههای ماهورهای، یوتیوپ و فعالان توئیتری که با حمایتهای ملی کشورهای نفت خیز شبهجزیره عرب تغذیه میشوند در مرکز جنگی قرار دارند که نفرت مذهبی در سرتاسر جهان اسلام را پخش میکنند. بویژه در جاهای که شیعیان به عنوان یک اقلیت آسیبپذیر حضور دارند از جمله در لیبی، تونس، مصر و مالزی. برای مثال در بنغازی که علنا به پایتخت شرق لیبی تبدیل شده، اعضای یک گروه جهادیست فیلمی از اعدام یک پرفسور عراقی که به مذهب شیعه گرویده بود منتشر کردهاند. این افراد گفتهاند برای انتقام گیری از اعدام شبهنظامیان سنی توسط دولت عراق این پرفسور را کشتهاند.
بخشهای از تاثیرات یوتیوپ به خاورمیانه محدود نمیشود. تابستان گذشته در لندن یک شیخ سلفی راهپیمایی را در اعتراض به تجار محلی شیعه برگزار کرد. با تبلیغات و جنجالهای رسانهای اختلافات فرقهای در بین میانهروهای شیعه و سنی در حال عمیق تر شدن است، یک شخصیت شیعی در انگلیس گفت که حتی در لندن سنیها وشیعیان باهم اختلاف دارند.
نفرت ناشی از پروپاگاندای رسانهای همواره خونین بوده و به صورت آشکار خواستار جنگ مذهبی است. یک تلویزیون ماهوارهای ضد شیعی با پخش برنامهای، گروهی از روحانیان شیعی از کشورهای ایران، عراق و لبنان را به مثابه دستیاران شیطان معرفی کرد. در همین برنامه یکی پرسید، ای مسلمانان سنی تا کی میخواهید نظارهگر به دار آویخته شدن فرزندان خود در عراق باشید، آیا زمان آن فرا نرسیده است که از این خفت بیرون بیایید؟ سپس عکسی از زنی در میان دو شبهنظامی نشان داده شد که زیر آن نوشته شده بود، "مردان شیعه خواهران سنی شما را در سوریه مورد تجاوز قرار میدهند." در ادامه این برنامه تصویری از جنازههای با یونیفورمهای نظامی که بر پشت یک خودروی باربری انباشته شده بود نشان داده شد که زیر آن نوشته شده بود؛" سرنوشت سربازان ارتش سوریه و شیعیان". عکس دیگری نیز برای ایجاد ارهاب منتشر شد از جمله تصویری از یک کاروان مسلح در یکی از جادههای یمن با این پیام برای شیعیان؛ قبایل سنی در راه هستند".
اختلافات فرقهای برای قرنها در بین سنیها و شیعیان وجود داشته اما پس از پیروزی انقلاب ایران در سال ۱۹۷۹ و متعاقب آن جنگ هشت ساله بین ایران و عراق به صورت فزایندهای تشدید شده. این نفرت مذهبی پس از حمله آمریکا به عراق و ساقط شدن چیزی که یک دولت سنی تحت رهبری صدام حسین تلقی میشد، افزایش یافته است. این مسله منجر به شروع یک جنگی شدید داخلی و فرقهای بین سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ در عراق شد و با پیروزی شیعیان پایان یافت.
مخالفت با ایران و دولت جدید عراق باعث شد تا حاکمان سنی بر تهدید خطر تشیع تاکید کنند. فعالان شیعه به دو شبکه ماهوارهای که در سال ۲۰۰۹ با نامهای "صفا تی وی" و "وصال تی وی" ایجاد شدهاند، اشاره میکنند. فعالان این دو کانال را به داشتن تعصبات قوی ضد شیعی متهم میکنند. فعالان شیعی گفتند شیخهای سعودی مهارت بسیار زیادی در اشاعه دیدگاههای فرقهگرایانه خود از طریق ابزارهای تکنولوژیکی مدرن همانند یوتیوپ، فیس بوک، و توئیتر دارند و این تکنولوژیها شنوندههای گستردهای برای آنان فراهم میآورد.
یک مثال از نظریههای فتنه جویانهای که در یوتیوپ توسط یک واعظ منتشر میشود، مربوط است به نبیل الوادی، یک شیخ کویتی که بیش از سه میلیون چهار صد هزار نفر پیگیری کننده در تویتر دارد. متن سخنرانیهای وی اختصاص دارد به آنچه که وی آن را بزگترین توطئهای که جهان اسلام با آن مواجه است، عنوان کرده. از نظر وی این توطئه در قم طراحی و سپس توسط سیدها و رهبران در تهران با هدف حمله به امت مسلمان اجرا میشود و قصد بیاحترامی به کعبه را دارد.
در مصر شیعیان فقط یک اقلیت کوچک هستند اما یک شیخ سلفی حاضر نشده است، در شبکه تلویزیونی با شیعیان حاضر شود تا درباره تفاوت های مذهبی بحث کند. وی گفت که ما باید انگشتان و زبان آنها را قطع کنیم من باید نسل شیعه را در مصر از بین ببرم. تهدید ناشی از عطش به خونریزی تاثیر زیادی بر شنوندگان خود میگذارد. یکی از موارد تاثیرات اینگونه تحریکات مذهبی مربوط به اتفاقی است که در روستای کوچکی در استان جیزه مصر این اتفاق افتاد. نزدیک به ۴۰ خانواده شیعی از قبل در این روستا زندگی میکردند اما اراذل و اوباش با هدایت شیخهای سلفی پنج خانه شیعیان را به آتش کشیدند و چهار نفر از شیعیان از جمله یک شخصیت مهم را بدون محاکمه به قتل رساندند.
فیلمهای که از این کشتار که در روز روشن صورت گرفت منتشر شد، نشان میدهد که چگونه اقلیتهای شیعی در اکثر کشورها هدف آزار قرار دارند.هزام برکات، شاهد و عکاس این حادثه به اهرامآنلاین گفت: برای سه هفته شیخهای سلفی در این روستا به شیعیان حمله میکردند و آنها را متهم به کافر بودند و گسترش فساد متهم میکردند. در این فیلم مردی که به نظر میرسد مرده است توسط اراذل و اوباش مورد ضرب شتم قرار میگیرد. در میان کشته شدگان حسن شحاته نیز وجود داشت، وی یکی از رهبران سرشناس شیعی بود که تحت زمامداری حسنی مبارک به اتهام توهین مذهبی دو سال را در زندان گذراند. نیروهای پلیس وقتی به این روستا رسیدند خیلی دیر شده بود و حتی پس از رسیدن مانند سایر افراد فقط نظارگره قتل شیعیان بودند و مانع هیچ کس نشدند.
نکته قابل توجه این است که پس از این قتل یک مهمان تلویزیونی گفت شحاته به دلیل توهین به حضرت محمد کشته شد و همچنین عدهای سلفیها این کشتار را تقدیر کرده و گفتند این اقدام آغاز فرایند انهدام سه میلیون شیعه در مصر است.
با توجه به اینکه شیعیان ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون نفر از جمعیت یک میلیارد ششصد هزاری نفر مسلمانان در جهان را تشکیل میدهند. آنها معمولا اقلیتهای کوچکی در تمامی کشورها به جز ایران و عراق هستند و همچنین تعداد آنها در لبنان، پاکستان و هند نیز زیاد است. سال گذشته در تونس یک راهپیمایی شیعیان به حمایت از فلسطینیها مورد حمله سلفیها قرار گرفت و شیعیان را متهم به دشمن خدا کردند. شاهدان تونسی به تاثیر تبلیغات شبکههای مذهبی سعودی و مصری اشاره کردهاند. این شبکهها مملو از سلفیهای هستند که ادعا میکنند در مقابل شیعه و ایران ایستادهاند.
این تبلیغات از سال ۲۰۰۶ افزایش زیادی یافته است زمانی که عدهای از سنیها در بغداد کشته شدند. این شهر قبلا ترکیبی برابر از سنی و شیعه بود اما هم اکنون شیعیان در اکثریت هستند. افزایش اعتبار و محبوبیت جنبش شبهنظامی حزبالله پس از موفقیت در جنگ هوایی و زمینی علیه اسرائیل ممکن است دلیلی باشد که چرا دولتهای سنی حملات فرقهای علیه شیعیان را تحمل میکنند. چرا که آنها اغلب ادعا میکنند که ایران میخواهد به منطقه مسلط شود. در بحرین حکومت پادشاهی سنی بارها تاکید کرده است که دست ایران در پشت سر اعتراضات بهار عربی میبیند که از اویل ۲۰۱۱ شروع شده است.اما تحقیقات بینالمللی هیچ مدرکی برای اثبات ادعا پیدا نکرده است.
شبکههای اجتماعی، ماهوارهای تلویزیونی، فیس بوک و یوتیوپ که در ابتدا به عنوان ابزارهای مدرن برای ابراز آزادی بیان مورد تقدیر قرار میگرفتند وارد مرحلهای شدهاند که نفرت و ترس را ایجاد میکنند. تعدادی از واعضان و مفسران اینترنتی خواستار جنگ مقدس شیعیان علیه سنیها میشوند.
هم اکنون که به صورت فزایندهای جهادیست برای جنگ و مردن گرایش پیدا میکنند سعودیها و حکومتهای پادشاهی خلیج فارس همانطور که ۳۰ قبل در افغانستان انجام دادند، با کمک به انتشار این تنفر مذهبی بین سنی وشیعه یک هیولای فرانکشتاین فرقهای از متعصبان مذهبی خارج از کنترل خود ایجاد میکنند.