باید بدانید که استرس باعث چاقی موضعی نیز میشود؛ یعنی اینکه این چربیها در ناحیهی دور شکم انبار میشوند.
شنیدهاید که بعضیها میگویند پرخوری نمیکنند اما هر روز چاقتر میشوند؟ اگر به حالات روحی این افراد نگاه کنید احتمالاً آدمهای مضطربی هستند.
البته چاق شدن تحت تأثیر عوامل دیگری مثل مسائل ژنتیکی، هورمونها، مصرف داروها و غیره نیز میباشد؛ اما باید بدانید که استرس نیز یکی از عوامل چاقکننده است.
تأثیر استرس روی هورمونها
چرا استرس باعث چاقی میشود؟ به خاطر اینکه بدن ما در شرایط دشوار عکسالعملهای فیزیولوژیکی مناسب خود را نشان میدهد. خلقت بشر به گونهای است که در زمان احساس خطر مثلاً زمانی که با حیوانات وحشی روبه رو میشود پا به فرار میگذارد. بدون شک این فرار کردن نیاز به انرژی دارد. در واقع، استرس، بدن را در شرایطی قرار میدهد که از ذخایر انرژی و چربی برداشت کرده و سپس بلافاصله با مصرف مواد غذایی جبران مافات کند. در شرایط استرسزا اتفاقی که در بدن میافتد این است: هیپوتالاموس ترشح هورمون پپتید و کورتیزول را افزایش میدهد. این مواد نیز باعث تحریک اشتها و تکثیر سلولهای چربی میشوند.
استرس سایزتان را افزایش میدهد
از زمانی که استرس آغاز میشود کار ذخیرهسازی چربیها نیز به دلیل ترشح کورتیزول کلید میخورد. باید بدانید که استرس باعث چاقی موضعی نیز میشود؛ یعنی اینکه این چربیها در ناحیهی دور شکم انبار میشوند. توجه داشته باشید که چاقی شکمی برای سلامتی مضر است به خاطر اینکه باعث ابتلا به دیابت نوع 2 و همچنین بیماریهای قلبی عروقی میشود.
از زمانی که استرس آغاز میشود کار ذخیرهسازی چربیها نیز به دلیل ترشح کورتیزول کلید میخورد
رژیم ضداسترس
محققان و متخصصان تغذیه توصیه میکند که در شرایط استرسزا از مصرف شیرینیجات و هلههولهها دوری کنید. در عوض مصرف قندهای دیر جذبی مانند نان سبوسدار، پاستاها و برنج و غیره را در الویت قرار دهید. توجه داشته باشید مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین B (مانند گوشت، ماهی، تخممرغ)، ویتامین C(مانند اسفناج، فلفل دلمهای، سیبزمینی)، کلسیم (محصولات لبنی)، منیزیم (غذاهای دریایی) و اسیدهای چرب (روغنهای گیاهی، ماهی) میتوانند برای مقابله با استرس موثر عمل کنند.
به خودتان آرامش دهید
بالأخره در زندگی همهی ما استرس وجود دارد. مهم این است که بتوانید این استرسها را کنترل کنید. با ایجاد آرامش میتوانید افزایش وزن را راحتتر کنترل کنید. یوگا کار کنید، نفس عمیق بکشید، دعا کنید و در حالت جدیتر به روانپزشک مراجعه کنید. بدانید که کنترل استرس به کاهش هورمون کورتیزول کمک میکند و احساس گرسنگی کمتر میشود. توجه داشته باشید که خواب کافی نیز به تناسب اندامتان کمک میکند. به خاطر اینکه باعث آرامش و کالریسوزی میشود.