سرویس اجتماعی «فردا»- شهردار تهران ظهر امروز طی سخنانی در مراسم تجلیل از کارگران نمونه شهرداری تهران که در سالن همایش های برج میلاد تهران برگزار شد، گفت: کاردرواقع حیات، زندگی و جوهره انسان است و شغل و مسئولیت به معنایی که فلان پست و طبقه را داشته باشیم، نیست. انسان وقتی کار را در جایگاه اصلی خودش ببیند و کارگر که رکن رکین کار است را درنظر بگیرد، دیگر بقیه موضوعات برای او حل شده است.
دکتر محمدباقر قالیباف در ابتدای این مراسم ابراز داشت: به یکایک زحمت کشان، همکاران و همسنگران خودم در مجموعه شهرداری تهران خیر مقدم عرض می کنم، نهادی که جز خدمت به مردم شریف، متدین و نجیب تهران، چیز دیگری ندارد و این توفیق بزرگی است که نصیب شما عزیزان شده است.
وی ادامه داد: همچنین ایام ماه مبارک رجب که ماه خدا، ماه مغفرت و آمرزش است را نیز عرض تبریک دارم. خداوند تبارک و تعالی بعضی ایام را آفریده و محل ذکر، یاد و بهانه ای قرار داده است تا بندگانش از این فرصت استفاده کرده و این فرصت را غنیمت بشمارند. بندگان خدا می توانند در این فرصت هرچه از او می خواهند - مخصوصا آمرزش، مغفرت و عاقبت به خیری – را از خدا بگیرند.
دکتر قالیباف تاکید کرد: ماه رجب، ماه خدا است و ماه شعبان نیز ماه نبی مکرم اسلام(ص) است؛ ماه رمضان نیز ماه بندگان خدا است. انشالله همه این توفیق را پیدا کنیم تا از ضیافت الهی در ماه بندگان خدا بهره بگیریم اما باید بدانیم لازمه این ضیافت الهی، آمادگی در ماه رجب است. بنابر این در ماه خدا باید به گونه ای به جهت روحی آماده شویم که توفیق ضیافت الهی را داشته باشیم و درک درستی از ماه رمضان پیدا کنیم.
شهردار تهران یادآور شد: همچنین روز کارگر را به یکایک شما زحمت کشان و همکاران با اخلاص، با محبت و صمیمی خودم عرض تبریک و تهنیت دارم. حضور در این جلسه توفیقی برای من به شمار می رود چرا که از آن جلساتی است که حتما از آن لذت می برم؛ شما بهترین شهروندان این شهر و بهترین زحمت کشان و مجاهدان این شهر هستید و همیشه تلاش من بر این بوده است که در این جمع بابت عرض خدا قوت و دست بوسی شما حضور پیدا کنم.
دکتر قالیباف خاطر نشان کرد: اگر امروز در شهر اتفاقی افتاده است و مردم احساس می کنند که مجموعه شهرداری تهران خدمتی را به مردم عزیزمان ارایه می دهد و نسبتا راضی هستند به مدد زحمات شما بوده است. اگر این مدال افتخار برای یکایک همکاران و همسنگران من در شهرداری تهران از طرف رهبر معظم انقلاب به عنوان مجموعه جهادی داده شده است، بدون شک این امر به خاطر مجاهدت های خالصانه یکایک شما عزیزان است. از این رو من در اینجا حضور پیدا کردم تا هم به شما خدا قوت بگویم و هم با افتخار دست شما را ببوسم. باید از اینکه شما به من این قوت و جسارت را دادید تا جرات کنم، در شهر تابلو بزنیم و برای کار زمان بگذاریم، تشکر کنم. همچنین به مدد شما ما جرات پیدا کردیم تا به مردم عزیزمان پاسخگو باشیم.
شهردار تهران ادامه داد: از این رو است که اگر امروز هر کسی، با هر گرایش و سلیقه ای در این شهر بچرخد - با همه فراز و نشیب ها و حرف هایی که زده می شود – همه بر یک موضوع اتفاق نظر دارند و آن موضوع این است که زحمات شما عزیزان در این شهر بیاد ماندنی و مثال زدنی شده است. چه کسانی که از خارج کشور وارد این شهر می شوند و چه کسانی که همیشه قلم بر بدی می زنند و در خارج از کشور با نظام و جمهوری اسلامی کینه ورزی می کنند نیز بر این موضوع معترف هستند. به گونه ای که وقتی یکی از این افراد به مناسبتی به عنوان خبرنگار به ایران می آید و به خارج از کشور بر می گردد، در یادداشت وبلاگ خود می نویسند: وقتی به تهران رفتیم، آثاری از تحریم در ایران و تهران مشاهده نکردیم چرا که شهر زیبا، با نشاط، پر تلاش و سرزنده است. این امر ممکن نیست جز به مدد زحماتی که شما عزیزان در کار کشیده اید و تلاشی که در بخش های مختلف داشته اید.
وی همچنین گفت: من همیشه گفته ام ظاهرا اینگونه است که سربازان و مجاهدان اصلی عرصه کار، تلاش و خدمت در شهر، کشور و حتی در دنیا گمنام و بی نام و نشان هستند. شما جزو آن مجاهدانی هستید که بی نام و نشانید و با خدا عهد کردید تا برای خدمت به خلق خدا - آن هم بهترین خلق خدا در سایه نظام اسلامی - زحمت بکشید. در همین جا خواهش من از شما بزرگواران این است که قدر این توفیق را بدانیم که کار مردم به دست ما است و ما توفیق داریم گره ای از کار مردم بگشاییم.
دکتر قالیباف در ادامه عنوان داشت: من همیشه به خودم و شما تاکید کرده ام که این مجاهدت، زحمت و ارزش بزرگ را نباید حتی با پول حلال هم عوض کنیم؛ حیف است انسان عمرش را با حقوق حلال عوض کند چرا که مشتری وقت، اعضا و جوارح ما پول حلال، اضافه کار و حقوق نیست. مشتری انسان خدا است و نباید به غیر از خدا خودمان را به هیچ قیمتی به کس دیگری بفروشیم؛ به هر قیمتی بفروشیم، ارزان فروخته ایم و ضرر کرده ایم و امان از کسانی که این خسران بزرگ را می کنند و – خدای ناکرده- این عمر را خدای ناکرده به حرام هزینه می کنند.
شهردار تهران همچنین ابراز داشت: کار در واقع حیات، زندگی و جوهره انسان است و شغل و مسئولیت به معنایی که فلان پست و طبقه را داشته باشیم، نیست. انسان وقتی کار را در جایگاه اصلی خودش ببیند و کارگر که رکن رکین کار است را در نظر بگیرد، دیگر بقیه موضوعات برای او حل شده است. ما همه مشکلات اقتصادی را با همه وجودمان می دانیم و می فهمیم اما باید به خدا دل بدهیم و بدانیم او روزی دهنده است. بنابر این همیشه باید از او مطالبه کرده و برای او کار کنیم تا برکت، محبت، امنیت، احترام، بزرگی و منزلت را در زندگی خود و نزد زن و بچه، پدر و مادر، همسایگان و همکاران خود ببینیم.
وی ادامه داد: بنده خودم را مکلف و موظف می دانم که با همه توان ناچیزی که دارم به این بخش توجه داشته باشم. من همیشه این نکته را گفته ام که شما کارگران عزیز در فردای قیامت، یک جا می توانید من را نبخشید و آن نیز زمانی است که اگر امروزی که به عنوان خدمتگزار در خدمت شما هستم، لحظه ای از حل مشکلات شما درنگ کنم؛ یعنی احساسم این باشد کاری که می خواهم برای زن و بچه خودم انجام دهم را برای شما انجام ندهم. حتما همه تلاش ما بر این بوده است و نمی خواهم در اینجا گزارش کار بدهم. چرا که کارهای انجام شده در مقابل کارهای به زمین مانده ای که برای شما انجام نداده ایم، ناچیز است. اما بدانید که واقعا بضاعت ما در این حد بوده است و همه تلاش ما آن بوده است که بتوانیم نسبت به بقیه دستگاه ها و مجموعه ها - نه در شهر تهران بلکه در کل کشور - چیزی که وظیفه قانونی و انسانی ما است را انجام دهیم.
شهردار تهران در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: امروز صبح در جلسه شورای معاونان که برنامه سال 93 را در حوزه شهر پیگیری می کردیم، گفتم یکی از برنامه های ما در پنج سال پیش رو توجه به درون شهرداری است. ما در تلاش هستیم تا برای 10 میلیون نفر در شهر تهران خدمات فرهنگی، رفاهی، تفریحی، آموزشی، تربیتی و ورزشی را فراهم کنیم اما مجموعه خانواده ما یک مجموعه حدود 65 هزار نفری است و حتما باید به طور ویژه وظیفه انسانی و وظیفه همکاری خود را انجام دهیم. ما برای خدمت به 10 میلیون نفر شهروند عزیزمان همکار و همسنگر هستیم. از این رو در کنار همه بحث های حقوقی و... که وجود دارد و آن ها را طبق ضوابط و قوانین دنبال می کنیم، باید یک برنامه فرهنگی منسجم برای خانواه های درون شهرداری داشته باشیم. چرا نباید خانواده درون شهرداری را به هم نزدیک تر کنیم؟ چرا بچه های ما بهتر همدیگر را نشاسند و اردوهای دو سه روزه نروند؟ اگر وظیفه می دانیم ارتقای فرهنگی در شهر تهران بدهیم، همکاران خودمان به طریق اولی در اولویت هستند و این خارج از بحث مربوط به ضوابط، رفاه و سایر مسایل است که انجام می شود. این افراد عزیزانی هسستند که قرار است به همه شهر صادقانه و خالصانه خدمت کنند، پس موضوعات فرهنگی حتما باید در کنار مسایل اقتصادی در اولویت باشند.
وی ادامه داد: ما باید با انصاف به مسایل نگاه کنیم، همینطور که حتما در ما مدیران ضعف وجود دارد، ممکن است برخی افراد نیز توقع بیجایی داشته باشند. این در حالی است که نباید به این موارد توجهی داشته باشیم. باید عموم کارگران و کارمندان را ببینیم و برای آن ها منصفانه تلاش کنیم. حضرت علی (ع) می فرمایند ذکات قدرت، انصاف است و ما باید در این کار انصاف داشته باشیم. در حوزه خدمات نیز بارها گفته ایم که ما مسئولان مکلفیم عدالت را رعایت کنیم و شما نیز قناعت را. اگر ما عدالت و شما قناعت را رعایت نکنید، هر آنچه مال دنیا هم باشد تقسیم کنیم باز هم در انتها جز ناراحتی و دلخوری چیز دیگری عاید هیچ کدام از ما نخواهد شد. امیدوارم که در این دوره پیش رو بتوانیم خدمت بیشتری نسبت به گذشته انجام دهیم.
شهردار تهران افزود: این موضوع را نیز خیلی صریح عرض می کنم که این روزها شایعات، حرف زدن ها و جوسازی ها کم نیست و از این حرف ها زیاد است. به عنوان نمونه بحثی که در حوزه منابع انسانی است، آن است که می خواهند همه را بیرون کنند. نخیر! کسی را نمی خواهند بیرون کنند بلکه ما تصمیم گرفته ایم تا در شهرداری تهران جذب نداشته باشیم. طبیعتا کسی که به بازنشستگی رسید، طبق قانون باید بازنشسته شود. در بحث اضافه کاری نیز باید عدالت را رعایت کنیم. مخصوصا وقتی از فرهنگ جهادی سخن می گوییم بدین معنی است که کار باید مبنا داشته باشد. من به همه مدیران برای امسال ابلاغ کرده ام که اگر عزیزی می پذیرد در شهرداری تهران مدیر و مسئول باشد، باید این را بپذیرد و اضافه کار نگیرد. هر چقدر هم که اضافه کار انجام دهد!
وی ادامه داد: اگر مدیری در شهرداری تهران ماموریتی انجام می دهد، من از او خواسته ام و نباید حق ماموریت بگیرد. اگر نمی خواهد، مسئول نباشد و ما فرد دیگری را می گذاریم. وقتی می خواهد حکمش را داشته باشد، باید این موضوع را هم قبول کند. از آن طرف نیز گفته ایم که اضافه کاری را به همه می دهیم اما حرفمان این است که افراد باید اضافه کاری کنند و اضافه کاری بگیرند. دریافت حقوق برای کار نکرده حرام است. البته ما آمده ایم سقف 120 را 50 ساعت کرده ایم و گفته ایم به همه 50 ساعت را بدهند؛ از آن طرف به ازای هر ساعت نیز ضرب در دو می کنیم. یعنی اگر کسی در ماه 25 ساعت اضافه کاری کند، حداقل 100 ساعت اضافه کاری می گیرد.
شهردار تهران عنوان کرد: همچنین ما گفته ایم اگر عزیزی در ماه 140 ساعت اضافه کاری ایستاد و کار کرد، برای چه باید 100 ساعت به او بدهیم؟ خوب 140 ساعت را بدهید. آیا این تصمیم بدی است؟ در شهرداری افرادی هستند که یک شب هم شبکاری نمی کنند اما اگر هم شبکاری کنند، ساعت هشت به خانه خود می روند. این فرد چه فرقی با کارگر زحمتکشی دارد که شب تا صبح واقعا شبکاری می کند؟ گاهی افرادی را داریم که نه یک شب و دو شب، بلکه بالای 12 تا 13 شب در ماه شبکاری می کنند اما چرا باید به این فرد 4 – 5 روز اضافه کاری بدهند و به کسی که هیچ وقت شبکاری نمی ایستد نیز 4 – 5 روز اضافه کاری بدهند؟ حتما نباید اینگونه باشد. ما باید این موضوع را مبنای کار خود قرار دهیم. همانطور که این کار را با افتخار در شهرداری تهران انجام می دهیم.
دکتر قالیباف خاطرنشان کرد: در این جمع کارگران و کارمندانی هستند که بر اساس مشیت الهی ممکن است خودشان یا فرزندهایشان بیماری داشته باشند. من در شهرداری کارگری را دیده ام که کل دریافتی حقوق اش 850 هزار تومان بوده است و باید بیش از یک میلیون و 100 هزار تومان پول داروی فرزندان خود را می داده است. من حتما مکلف هستم از یک میلیون و 100 هزار تومان پول داروی او، هر چقدر که بیمه پرداخت نکرد را بدهم و این کارگر با حقوق خود بتواند امرار معاش و کرایه خانه بدهد. امروز بیش از 760 نفر از افراد اینچنینی را در شهرداری تهران داریم. در شورای شهر تهران نیز خدمت دوستان گفته ام که اگر ممکن است به این کار ایراد حقوقی هم بگیرند، من از اختیارات خودم استفاده می کنم و حتی اگر شده باشد از محل ماده 17 یا هر ضوابط دیگری، این کار را انجام می دهم. چرا که اگر این کار را نکنم، ممکن است آن فرد به گناه و خطا بیفتد و فشار زندگی بر او اثر بگذارد.
وی عنوان کرد: باید دست به دست هم دهیم و فضا را به فضای برادری، محبت و با روحیه کار تبدیل کنیم. مدیران باید حتما بیشتر از بقیه بدنه شهرداری کار کنند و کمتر برخوردار شوند. این فرهنگ باید در شهردرای دنبال شود. همچنین اگر بنده توقع دارم مدیر روزی 15 ساعت کار کند، خودم باید روزی 17 ساعت کار کنم، اگر این کار را نکنم، حق مطالبه کردن ندارم. این موارد می تواند ما را نسبت به کار، خدمت به مردم، برکت در زندگی و حتی برکت در حوزه مادی کمک کند چرا که در این شرایط خداوند به مال و وقت ما برکت می دهد .
شهردار تهران تاکید کرد: یکی از فضاسازی ها هم این است که حق و حقوق کارمندان و کارگران را کم می کنند. کدام حق را کم می کنیم؟ همه مدیران هستند و می توانند به روشنی این را بگویند و باز کنند تا در مجموعه انصاف و عدالت رعایت شود. بنده وقتی ماموریتی به خارج از کشور می روم، هیچ وقت در گذشته حق ماموریت نگرفتم الان هم از شهرداری حق ماموریت نمی گیرم، به بقیه مدیران هم گفته ام که حق ماموریت نگیرند. در همین سفر اخیر من اعلام کردم چه دلیلی دارد که بلیت بیزینس بگیریم. مثل بقیه باید در صندلی اکونومی بنشینیم. چرا در دفتر باید هزینه اضافی کنیم؟ در همه موارد باید این فرهنگ را به وجود بیاوریم چرا که این اساس کار است. اگر این کارها را کنیم، به دنبال آن یکسری شایعات هم درست می کنند.
دکتر قالیباف تاکید کرد: یک روز حرف می زنند که پسر قالیباف را گرفتند و به زندان بردند. پسر ما معلمی است که کارش را انجام می دهد و همه می دانند و می شناسند. از آن طرف وقتی به نتیجه نمی رسند، می گویند قالیباف امروز و فردا از شهرداری می رود.
شهردار تهران در ادامه یادآور شد: در جلسه مدیران به دوستان گفتم که امام خمینی (ره) یک نماینده ای در دهه 40 در یکی از شهرها داشتند که ازقضا این شهر نیز یک شهر بندری بود و در آنجا هم مارکسیست ها و هم چپ ها نفوذ زیادی داشتند. علاوه بر این آدم های لاابالی، آدم های ساواکی و آن هایی که با دین سرو کار نداشتند نیز زیاد بودند. اتفاقا منبر و مسجد نماینده امام (ره) در آنجا حسابی رونق گرفته بود. از این رو پس از یک مدت که دیدند مردم شهر جهت دیگری را پیدا می کنند، شایعه کردند فلانی-نماینده امام (ره)- مارکسیست و توده ای است. بخشی از نمازگزاران مردد شدند و به او گفتند از خودت دفاعی کن و حرفی بزن. اما حاج آقا چیزی نگفت و گفت شما بروید تحقیق کنید و به نتیجه برسید. بعد از مدتی شایعه کردند که فلانی اهل دزدی و مال مردم خواری است. مجددا نمازگزاران به ایشان گفتند از خودت دفاعی بکن، اما باز هم ایشان چیزی نگفت و به مردم گفت شما بروید و بررسی کنید؛ اگر می خواهید نمازتان را اینجا بخوانید و اگر نه تصمیم دیگری بگیرید. بعد از مدتی مجددا در شهر شایعه کردند که حاج آقا می خواهد از این شهر برود. بالاخره ایشان مجبور شد به منبر برود و گفت: اگر گفتند من مارکسیست و توده ای هستم، اگر گفتند مال مردم خواری و دزدی می کنم و فساد اخلاقی دارم، ممکن است! بروید و درباره این موارد بررسی کنید؛ اما اگر گفتند فلانی می خواهد از این شهر برود، بشنو و باور نکن! ما اینجا هستیم و خدمتگرار شما هستیم.
دکتر قالیباف همچنین بیان کرد: امیدوارم با کمک، همت، غیرت و روحیه جهادی شما و امر به معروف و نهی از منکر واقعی، در کارها به خوبی پیش برویم. یعنی باورمان شود که عزت و ذلت دست خداست. از یکایک شما می خواهم که اگر دیدید جایی من قالیباف خلاف حرف هایی که اینجا می زنم عمل کردم، اصلا نگران نشوید و رو در رو به من بگویید: قالیباف! این حرف را زدی و چرا کار دیگری کردی؟ اگر رویتان نمی شود، یادداشت بگذارید اما نه از آن جنس یادداشت هایی که 10 صفحه دروغ می نویسند و جرات نمی کنند که پایین آن اسم بنویسند.
وی خاطر نشان کرد: اساس نظام اسلامی امر به معروف و نهی از منکر است. در کنار همه خوبی ها و زحمات حتما اشکالاتی وجود دارد. از این رو ما وظیفه داریم به هم متذکر شویم. این از موضوعاتی است که باید در شهرداری تهران ساری و جاری کنیم و به دنبال آن حتما خداوند نیز به کار برکت می دهد.
شهردار تهران ادامه داد: امیدوارم شهرداری تهران را به جایی برسانیم که مردم احساس کنند این سازمان، یک سازمان خدمتگزار و سالم، با کارمندانی و مدیرانی لایق و متدین است. در این شرایط همه بدانند ما امانتدار خوبی هستیم. این کار را با همکاری و احیای امر به معروف و نهی از منکر پیش می بریم. ما اگر خودمان را اصلاح کنیم، شهرمان را اصلاح کرده ایم. بنابر این این موضوع وظیفه ماست و امیدوارم بتوانیم در این مسیر پیش رویم.
وی در پایان با پرداختن به تقدیرهای صورت گرفته از کارگران نمونه سازمان بهشت زهرا(س) در این مراسم، ابراز داشت: تاکنون که در پشت تریبون هستم، یاد ندارم که در طول 8 – 9 ساله گذشته مجلسی در شهرداری تهران بوده باشد که من به صورت خانوادگی در آن شرکت کرده باشم اما تنها جلسه ای که با افتخار به همراه زن و بچه در آن شرکت کرده بودم، افطاری کارمندان شریف بهشت زهرا (س) در بوستان گفت و گو بود. البته بگذریم که بعد از همان جلسه، در سایت های متعددی بداخلاقی ها کردند و گفتند که ببینید! قالیباف و خانواده خود چگونه نشسته اند و بیت المال را می خورند! اما نگفتند با چه عزیزانی هستند که من بوسه بر دست آن ها می زنم. امروز نیز آن ها رسالت شرعی یکایک من و شما را انجام می دهند و از این عزیزان تقدیر و تشکر می کنم.