یک کارشناس:
اعتیادآوری قلیان بیشتر از مرفین است
سلامت نیوز: یک کارشناس گفت: دود قلیان حاوی هفت هزار ماده سمی و عامل 22 نوع سرطان است.
محسن اشعهشعار کارشناس دارویی شبکه بهداشت زرندیه در گفتو گو با ایسنا، افزود: یکی از معضلاتی که این روزها دولت در عرصه سلامت با آن روبروست، نحوه برخورد و جلوگیری از مصرف بیرویه قلیان است.
وی با بیان اینکه چندی پیش بیش از چهار هزار نفر از چهرههای سرشناس و برجسته حوزه سلامت کشور طی نامهای به رئیس دولت خواستار برخورد و جلوگیری از گسترش مصرف قلیان در کشور شده بودند، اظهار کرد: اما آنچه نباید در این میان مغفول بماند، این است که متأسفانه مصرف قلیان جزو فرهنگ تفریحی جوانان کشور شده است و برخورد و جلوگیری از گسترش مصرف آن صرفا با تعطیل کردن عرضه قلیان در اماکن عمومی امکانپذیر نیست.
وی اضافه کرد: طبق آمار منتشر شده از سوی وزارت بهداشت، 15 درصد از جوانان 13 تا 15 سال کشور مصرفکننده قلیان هستند و این نشان میدهد آموزش و پرورش، خانواده ها و سایر نهادهای فرهنگی و آموزشی در ایجاد آگاهی نسبت به عواقب مصرف دخانیات و قلیان آنچنان که بایسته و شایسته است، تلاش نکردهاند.
این کارشناس در ادامه گفت: باید دید به راستی چند درصد از دانشآموزان میدانند که بالاترین روند رشد ابتلا به سرطان را در دنیا دارا هستیم که 30 تا 35 درصد علت آن نیز به مصرف دخانیات برمیگردد؟! آیا دانشآموزان میدانند که میزان مونوکسیدکربن وارد شده به بدن در اثر مصرف قلیان شش برابر سیگار و میزان عامل سرطانی قلیان 46 برابر بیشتر از سیگار است؟!
وی با بیان اینکه وجود دیگر عوامل سرطانی مانند آرسنیک در قلیان چهار برابر سیگار و سرب در قلیان 2.2 برابر سیگار است، خاطرنشان کرد: دود سیگار حاوی چهار هزار ماده سمی و دود قلیان حاوی هفت هزار ماده سمی است که عامل 22 نوع سرطان است.
اشعه شعار بیان کرد: چند درصد مردم خصوصا دانشآموزان میدانند که هیچگونه نظارتی بر تولید تنباکوهایی که در کشورهایی مانند امارات، آذربایجان، شمال عراق و ... در شرایط بسیار غیربهداشتی تولید میشود، صورت نمیگیرد.
وی افزود: اینجاست که جای خالی دروسی با عنوان آسیبهای اجتماعی و فرهنگی که متناسب با مشکلات روز جوانان و جامعه باشد، در آموزش و پرورش کاملا احساس میشود یا در صورت وجود، به روز نیست.
اشعهشعار اظهار کرد: همچنین این سؤال مطرح است که چگونه خانوادهها را در مورد مصرف قلیان توجیه کردهایم که آنها اینگونه راحت میپذیرند تا همسر و فرزندانشان در حضور آنها قلیان مصرف کنند و آیا خانوادهها میدانند اعتیادآوری قلیان به مراتب بیشتر از مرفین است و قلیان میتواند راه ورود نوجوان به سایر مواد دخانی باشد؟!
وی توضیح داد: بسیاری از خانوادهها با این توجیه موضوع که استعمال قلیان همیشگی نیست و فقط در مسافرتها و مهمانیها مورد استفاده قرار میگیرد، به سادگی از کنار این معضل میگذرند و این تساهل یکی از عواملی است که سبب شیوع مصرف قلیان در جوانان و نوجوانان و باعث افزایش رشد مصرف آن به 37 درصد شده است.
اشعه شعار در ادامه عنوان کرد: از طرف دیگر دولت در کنار آگاهیبخشی، افزایش فرهنگ سلامت در جامعه، قانع کردن جوانان و... باید به فکر جایگزین مناسبی برای قلیان باشد، لذا مکانهای تفریحی و ورزشی باید در همه جای ایران به راحتی در اختیار همه جوانان قرار بگیرد و جوانان از هر طبقه اجتماعی به اماکن تفریحی و مفرح دسترسی داشته باشند تا بتوان خلاء شادی را در زندگی جوانان پر کرد.
این کارشناس پزشکی در پایان گفت: نهایتا دولت و مجلس برای عرضه قلیان در مکانهای عمومی باید راهکاری بیندیشد که بتوان آن راهکار را در شرایط فعلی به صورت مستمر اجرایی کرد، ممنوع کردن و بعد از مدتی به هر دلیلی عقبنشینی کردن ضررش بیشتر از نفعش است.