چه عضوي در قيامت عذاب بيشتري ميبيند؟
يکي از گناهاني که به سختي بخشيده ميشود غيبت کردن است و کسي که در دنيا به اين امر مشغول باشد در قيامت از عاجزترين و درماندهترين مردمان است.
يکي از مواردي که در اسلام مورد نکوهش شديد قرار گرفته غيبت کردن است که اين عمل قبيح توسط زبان انسان صورت ميگيرد و دردناکترين عذابها را در پي دارد.
اسلام به اين دليل درصدد نکوهش اين کار برآمده چراکه رفتن به سمت اين عمل باعث ميشود که آبروي انسانها به خطر بيفتد و هيچ کسي حق اينکه با آبروي کسي بازي کند را ندارد.
در اين رابطه حضرت محمد (ص) ميفرمايند: هرکه مرد يا زن مسلماني را غيبت کند، خداوند تعالي 40 روز و شب نماز و روزه او را قبول نکند، مگر اينکه کسي که غيبتش را کرده از وي در گذرد.
امام صادق (ع) ميفرمايند: غيبت نکن که غيبتت ميکنند (غيبت کسي را نکن که غيبتت ميکنند) براي برادرت چاه مکن که در آن ميافتي چون همانطور که برخورد ميکني با تو برخورد ميشود. ( هر جوري رفتار کني همانطور با خودت رفتار ميکنند)
ابوذر ميگويد به رسول خدا (ص) گفتم: غيبت چيست؟ فرمودند: برادرت را به آنچه دوست ندارد ياد کني. گفتم اي رسول خدا اگر آنچه ( خصلتي ) که ميگوييم در او باشد چه؟ فرمودند: بدان، اگر آنچه را که در او هست ياد کني (بگويي) غيبت او را کردي و اگر آنچه را که در او نباشد (بگويي) ياد کني پس به او بهتان ( تهمت) زدي.
حضرت محمد (ص) ميفرمايند: هرکه از آبروي برادر (ديني) خود در موقع غيبت ديگران دفاع کند، بر خداوند حق است که او را از آتش دوزخ آزادش کند.
حضرت محمد (ص) در حديثي ديگر فرمودهاند: خداوند زبان را طوري عذاب فرمايد که هيچ يک از اعضاء را آنچنان عذاب نکند، زبان گويد پروردگارا مرا عذابي نمودي که چيز ديگر را عذاب نکردي، پس به آن گفته ميشود از تو کلمهاي خارج شد که به مشارق و مغارب زمين رسيد و به وسيله آن سخن، خون محترم ريخته شد و مال محترم غارت گرديد و ناموس محترم دريده شد، به عزت و جلالم سوگند تو را عذابي کنم که هيچ يک از اعضاء ديگر را آن چنان عذاب نکرده باشم.
منبع:
جامع الاخبار صفحه ۱۰۹
بحارالانوار جلد ۷۵ صفحه ۲۴۸ حديث ۱۶
وسائل الشيعه جلد ۸ صفحه ۵۹۹ حديث
اصول کافي جلد ۳ باب الصمت و حفظ اللسان حديث ۱۶ و ۱۷