آیت الله موسوی اردبیلی در ادامه درس تفسیر قرآن کریم به آیه 70 سوره مریم اشاره کرده و اظهارداشتند: این آیه مشکل ترین آیه از لحاظ ترجمه و تفسیر در قرآن کریم است و در طول تاریخ مفسران فراوانی سعی در تفسیر این آیه داشتند ولی هنوز جواب واحدی برای تفسیر آن ارائه نشده است.
ایشان افزودند: از آیه 66 سوره مریم «وَیَقُولُ الْإِنْسَانُ أَئِذَا مَا مِتُّ لَسَوْفَ أُخْرَجُ حَیًّا» بحث اصلی معاد و حشر در روز قیامت است و نقطه اوج بحث آیه«وَإِنْ مِنْکُمْ إِلَّا وَارِدُهَا کَانَ عَلَى رَبِّکَ حَتْمًا مَقْضِیًّا»( مریم : 71 ) است که می فرماید: یعنی همه شما به جهنم وارد خواهید شد.
آیت الله موسوی اردبیلی در تبیین آیه 71 اظهارداشتند: تاکنون لحن تمامی آیاتی که درباره معاد تفسیر شد این گونه بود که میان متقین و فجار، مشرکین و مسلمانان تفاوت بوده و عده ای اصحاب الیمین هستند و داخل بهشت و بهره مند از نعمت های الهی میشوند و عده ای اصحاب النارند و داخل جهنم میشوند و دچار عذاب خواهند بود ولی این آیه لحن کاملا متفاوتی دارد.
این مفسر قرآن کریم بیان داشتند: با توجه به ظواهر آیه 71 سوره مریم آنچه برداشت می شود این است که خداوند همه را به جهنم می برد، یعنی حتی امام حسین، اولیاء، اوصیا، متقین و ابرار همگی به وارد جهنم می شوند!
معظم له تصریح کردند: نقطه اوج بحث همین مطلب است که چرا باید اولیا، اوصیا، انبیا و متقین نیز به همراه مجرمان و گنهکاران وارد جهنم شوند؟ این سوال مهم باعث شده بسیاری از مفسران در ترجمه و تفسیر این آیه دچار مشکل شوند و به عنوان مشکل ترین آیه قرآن کریم مطرح شود.
ایشان با اشاره به مضمون بحث این چند آیه تصریح کردند: در طول تاریخ انسان ها همواره سوالاتی درباره معاد داشته و دارند ولی پاسخ آنها را هرگز بدست نمی آورند، چون علم آن، نزد خداوند است و او زمان و مکان مرگ آدمی، نحوه حشر موجودات، زمان قیامت و... را می داند.
معظم له با اشاره به تفسیرهای مختلف از این آیه گفتند: برخی مفسران معتقداند همه انس و جن وارد جهنم میشوند ولی مومنین، متقین، اولیا و اوصیا عذاب نمی بینند و آتش بر آنها سرد است، همانطور که بر حضرت ابراهیم(ع) سرد شد.
ایشان تصریح کردند: برخی دیگر معتقدند که مردم به نزدیکی جهنم وارد میشوند و بعد از آنکه مومن از کافر، متقی از فاجر جدا شد، مومنین، متقین، اولیا و اوصیا به بهشت می روند ولی فجار و گنهکاران وارد جهنم می شوند.
این مفسر قرآن کریم افزود: برخی معتقدند منظور از جهنم در آیه 71 پل صراط یا طبقات ابتدایی جهنم است و برخی دیگر بیان های مختلفی را بیان کرده و در نهایت نتیجه واحدی ارائه نشده است.
ایشان اظهارداشتند: به نظر می رسد منظور از آیه 71 این است که سر راه همه انس و جن جهنم قرار دارد و برای رسیدن به بهشت باید از آن بگذرند البته متقین، ائمه، انبیاء و اولیای خدا در گذر از جهنم عذاب نمی شوند و در حصن و حصار الهی قرار دارند تا به بهشت برسند.